Chleb z masła orzechowego - bez mąki
Chleb z masła orzechowego - bez mąki, za to pełen dobroci!
Jeśli nie masz mąki, ale za to znajdziesz słoik masła orzechowego i kilka jajek - też bez problemu zrobisz przepyszny chleb!
Jest niskowęglowodanowy, ma niski indeks glikemiczny i pasuje do naprawdę wielu, wytrawnych połączeń! Jest droższy niż typowe chleby, ale to oczywiste. Masło orzechowe (czyt. z orzeszków arachidowych) choć najtańsze wśród wszystkich rodzajów tego typu maseł, to jednak jest wielokrotnie droższe od zwykłej mąki, nawet orkiszowej czy płaskurki...
Proporcje na ten chleb pochodzą ze strony paleosmak - i są moim zdaniem absolutnie wspaniałe. Ja podrasowałam go tylko bardziej pod swoje smaki. 😊 Dodałam od siebie odrobinę papryki, ziarna, nasiona; które w moim odczuciu nadają temu chlebkowi fajną wyrazistość i sprawiają, że jeszcze lepiej łączy się z wytrawnymi smakami! Autor przepisu poleca go jednak łączyć m.in. z cynamonem, czy miodem. Ja należę do grona osób, które nie rozumieją idei łączenia chleba z żurawiną, rodzynkami, nie cierpię tzw. chleba litewskiego na miodzie... choć połączenie masła orzechowego i cynamonu jest smakowite. Mi ono bardziej pasuje do słodkiego ciasta, ale zajrzyjcie do paleosmak i spróbujcie też odmiennego przepisu.
Ten chlebek wychodzi niezwykle mięciutki. Początkowo chyba każdy ma obawy, czy taka mieszanka wyrośnie, ale bez obaw - wyrasta wspaniale, nawet z ziarnami. A swoją miękkość i świeżość spokojnie utrzymuje przez tydzień!
Smacznego dnia!
ilość: to chlebek na keksówkę o wymiarach mniej więcej takich: góra - 24,5 x 11cm, dół - 22 x 9cm)
potrzebujesz: małej keksówki o wymiarach jak powyżej (nie muszą być identyczne, wystarczą zbliżone), miksera, miski, łyżki, papieru do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1 szklanka masła orzechowego czyli 320g (masło czyste, bez żadnych dodatków)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki (jeśli lubisz możesz nawet zwiększyć do łyżeczki)
- 2 łyżki słonecznika
- pół łyżki ziaren czarnuszki + 1/3 łyżki czarnuszki do posypania z wierzchu
PRZEPIS:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.Do miski przełóż masło orzechowe, jajka, sodę, sól i mieloną paprykę. Zmiksuj dokładnie (to jak łatwo lub trudno będzie to rozmiksować zależy od konsystencji Twojego masła)
Dodaj do zmiksowanej masy pół łyżki ziaren czarnuszki i 2 łyżki ziaren słonecznika. Wymieszaj dokładnie całość (łyżką wystarczy)
Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posyp na wierzchu 1/3 łyżki czarnuszki. Piecz ok. 40 min w 180 stopniach.
Gotowy chleb wyrośnie i popęka u góry. Chleb zawsze popęka, piekłam go już w różnych kombinacjach - zawsze pęka 😉 Na wierzchu zrobi się lekka skorupa, choć sam w sobie jest dość wilgotny i bardzo miękki.
Niesamowite! rzeczywiście wyrósł! Co prawda nie kupujemy masła orzechowego, ale dla tak ciekawego przepisu zrobię wyjątek, tym bardziej że moja biedna córka ciężko znosi tę bezglutenową dietę... Właśnie chleba najbardziej jej brakuje.
OdpowiedzUsuń:-) Jajka też są lekkimi kwasami, więc nie dość, że reagują lekko z sodą, to jeszcze same w sobie spulchniają. Taki chlebek można zrobić z analogicznych maseł, czy z tahini. Rozumiem, mam nadzieję, że córka odnajdzie dla siebie mnóstwo smacznych i bezglutenowych przepisów! :)
UsuńUpieklam i jest pyszny . Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 Bardzo się cieszę :)
UsuńMi niestety nie wyrosl. Nie wiem co zrobilam zle. W smaku jest dobry ale njestety „zakalec” 😔
OdpowiedzUsuńPrzykro mi :( Może zbyt krótkie miksowanie? Jeśli jeszcze kiedyś zechcesz spróbować to polecam trochę dłużej miksować, masę przełożyć szybko do keksówki i od razu piec - warto wcześniej nagrzać piekarnik. Kiedy wykorzystujemy sodę, nie można zbyt długo czekać przed włożeniem do piekarnika.
UsuńZrobiłam dziś chlebek z tego przepisu tylko niestety mój wyszedł zbity i słuchy a w środku taki bardzo ciemny jaka może być tego przyczyną?
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro :( (i przepraszam, że dopiero odpowiadam - narodziny pierwszego dziecka trochę mnie wycięły z internetów ;) ) Muszę przyznać, że robiłam ten chlebek wielokrotnie i nigdy mi nie wyszedł w taki sposób. Pierwsze co przychodzi mi do głowy to: zbyt krótkie miksowanie, a co za tym idzie zbyt słabe napowietrzenie masy. Napowietrzenie ma znaczenie w kontekście rośnięcia różnych ciast. Następnym razem dałabym o pół łyżeczki sody więcej (czasem łyżeczka łyżeczce nierówna i może było jej trochę za mało). Poza tym upewniłabym się, że soda jest rzeczywiście świeża - do łyżki sody wystarczy dolać odrobinę soku z cytryny i sprawdzić czy buzuje. Jeśli nie zachodzi taka reakcja to znaczy, że soda utraciła już swoje właściwości i to mogło być przyczyną dlaczego nie pozwoliła na odpowiednią pracę przy tym chlebku. Mam nadzieję, że moje wskazówki nakierują właściwie.
UsuńWydaje mi się że to kwestia jakości masła, może było zbyt suche, sama zawsze mieszam je do samego dna. Nie sądzę żeby to była kwestia mieszania składników, bo swoje mieszkałam ręcznie trzepaczką tylko do połączenia składników i wyszło super
UsuńSuper szybki chlebek, na ciepło zjadłam 3 kromki 😋
OdpowiedzUsuńSmak ok, bardzo czuć masłem orzechowym, ale przy takiej ilości nie dziwi. Mi się kruszy, jest taki sypki jakby .
OdpowiedzUsuń