Chleb z masła orzechowego - bez mąki

Chleb z masła orzechowego - bez mąki, za to pełen dobroci!


Chleb z masła orzechowego - bez mąki


Jeśli nie masz mąki, ale za to znajdziesz słoik masła orzechowego i kilka jajek - też bez problemu zrobisz przepyszny chleb!

Jest niskowęglowodanowy, ma niski indeks glikemiczny i pasuje do naprawdę wielu, wytrawnych połączeń! Jest droższy niż typowe chleby, ale to oczywiste. Masło orzechowe (czyt. z orzeszków arachidowych) choć najtańsze wśród wszystkich rodzajów tego typu maseł, to jednak jest wielokrotnie droższe od zwykłej mąki, nawet orkiszowej czy płaskurki...

Proporcje na ten chleb pochodzą ze strony paleosmak - i są moim zdaniem absolutnie wspaniałe. Ja podrasowałam go tylko bardziej pod swoje smaki.
😊 Dodałam od siebie odrobinę papryki, ziarna, nasiona; które w moim odczuciu nadają temu chlebkowi fajną wyrazistość i sprawiają, że jeszcze lepiej łączy się z wytrawnymi smakami! Autor przepisu poleca go jednak łączyć m.in. z cynamonem, czy miodem. Ja należę do grona osób, które nie rozumieją idei łączenia chleba z żurawiną, rodzynkami, nie cierpię tzw. chleba litewskiego na miodzie... choć połączenie masła orzechowego i cynamonu jest smakowite. Mi ono bardziej pasuje do słodkiego ciasta, ale zajrzyjcie do paleosmak i spróbujcie też odmiennego przepisu.

Ten chlebek wychodzi niezwykle mięciutki. Początkowo chyba każdy ma obawy, czy taka mieszanka wyrośnie, ale bez obaw - wyrasta wspaniale, nawet z ziarnami. A swoją miękkość i świeżość spokojnie utrzymuje przez tydzień!

Smacznego dnia!



Chleb z masła orzechowego

Chleb z niskim indeksem glikemicznym


ilość: to chlebek na keksówkę o wymiarach mniej więcej takich: góra - 24,5 x 11cm, dół - 22 x 9cm)
potrzebujesz: małej keksówki o wymiarach jak powyżej (nie muszą być identyczne, wystarczą zbliżone), miksera, miski, łyżki, papieru do pieczenia



SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka masła orzechowego czyli 320g (masło czyste, bez żadnych dodatków)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki (jeśli lubisz możesz nawet zwiększyć do łyżeczki)
  • 2 łyżki słonecznika
  • pół łyżki ziaren czarnuszki + 1/3 łyżki czarnuszki do posypania z wierzchu


PRZEPIS:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Do miski przełóż masło orzechowe, jajka, sodę, sól i mieloną paprykę. Zmiksuj dokładnie (to jak łatwo lub trudno będzie to rozmiksować zależy od konsystencji Twojego masła)

Dodaj do zmiksowanej masy pół łyżki ziaren czarnuszki i 2 łyżki ziaren słonecznika. Wymieszaj dokładnie całość (łyżką wystarczy)

Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posyp na wierzchu 1/3 łyżki czarnuszki. Piecz ok. 40 min w 180 stopniach.

Gotowy chleb wyrośnie i popęka u góry. Chleb zawsze popęka, piekłam go już w różnych kombinacjach - zawsze pęka 😉 Na wierzchu zrobi się lekka skorupa, choć sam w sobie jest dość wilgotny i bardzo miękki.



Orientacyjny koszt całości: +/- 10,5 zł


Chleb bez mąki niski indeks glikemiczny

Chleb niskowęglowodanowy optymalny


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger