Jajeczno-orkiszowe muffiny z rzeżuchą
Jajeczno-orkiszowe muffiny z rzeżuchą, bez nabiału!
Jajeczno-orkiszowe muffiny z rzeżuchą i suszonymi pomidorami wychodzą bardzo delikatne, wręcz miło piankowe. Absolutnie rozpływają się w ustach!
Są naprawdę banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Świetne na wielkanocne śniadanie, ale nie tylko!
Smacznego dnia!
Smacznego dnia!
ilość: 6 muffinek
potrzebujesz: formy na muffiny lub silikonowych foremek (ja używam silikonowych o średnicy 4 cm (góra: 7,5cm) i wysokości 3 cm), miksera, sitka do przesiania, misek, łyżki, noża
SKŁADNIKI:
- 30g mąki orkiszowej typ 450 (możesz też użyć pszennej lub płaskurki o tym samym typie)
- 2 jajka
- 6-7 łyżek rzeżuchy
- 3 suszone pomidory
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- olej lub oliwa do wysmarowania formy/foremek
PRZEPIS:
Białka oddziel od żółtek. Białka umieść wraz z całą miską w lodówce, a w międzyczasie zajmij się przygotowaniem reszty składników (dzięki temu banalnemu zabiegowi, białka ubiją się bez żadnego problemu, nawet w plastikowej misce, i to ekspresowo).Pomidory zalej wodą (wrzątkiem, przy domowej roboty. Przy kupnych wystarczy ciepła, są mniej twarde niż takie samodzielnie suszone). Odstaw na ok. 15 min, a następnie pokrój w drobną kostkę. Pomijasz ten krok, jeśli używasz suszonych pomidorów bezpośrednio z zalewy.
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Foremki lub formę wysmaruj równomiernie oliwą lub olejem.
Przygotuj rzeżuchę - możesz obciąć nożyczkami potrzebną ilość lub dodać rzeżuchę wraz z nasionkami, z których wyrastała. Posiekaj ją drobniej tylko w przypadku, gdy wyrosła bardzo wysoko.
Białka ubij na sztywno, następnie dodaj żółtka i zmiksuj krótko. Dodaj przesianą mąkę, przyprawy i jeszcze raz zmiksuj. Ja robię to już na najniższych obrotach. Na końcu dodaj rzeżuchę i pomidory i delikatnie wymieszaj łyżką całość.
Masę przełóż do foremek - wypełnij je w całości, możesz zostawić mały brzeg, ale nie jest to absolutnie konieczne. Piecz ok. 20 min, do wyrośnięcia i lekkiego zarumienia się masy.
Najlepiej podawać na świeżo! 😊
Dodatkowe wskazówki:
- Podana ilość rzeżuchy, to jej minimalna ilość. Nie zmniejszaj jej - muffinki będą bez wyrazu. Jeśli bardzo lubisz rzeżuchę i jej smak, możesz też spokojnie zwiększyć tę ilość. 10-12 łyżek też będzie ok!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz