Jajeczno-orkiszowe muffiny z rzeżuchą

Jajeczno-orkiszowe muffiny z rzeżuchą, bez nabiału!


Jajeczno-orkiszowe muffiny z rzeżuchą


Jajeczno-orkiszowe muffiny z rzeżuchą i suszonymi pomidorami wychodzą bardzo delikatne, wręcz miło piankowe. Absolutnie rozpływają się w ustach!

Są naprawdę banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Świetne na wielkanocne śniadanie, ale nie tylko!

Smacznego dnia!



Muffinki bez nabiału

Śniadaniowe muffiny jajeczne


ilość: 6 muffinek
potrzebujesz: formy na muffiny lub silikonowych foremek (ja używam silikonowych o średnicy 4 cm (góra: 7,5cm) i wysokości 3 cm), miksera, sitka do przesiania, misek, łyżki, noża



SKŁADNIKI:

  • 30g mąki orkiszowej typ 450 (możesz też użyć pszennej lub płaskurki o tym samym typie)
  • 2 jajka
  • 6-7 łyżek rzeżuchy
  • 3 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • olej lub oliwa do wysmarowania formy/foremek



PRZEPIS:

Białka oddziel od żółtek. Białka umieść wraz z całą miską w lodówce, a w międzyczasie zajmij się przygotowaniem reszty składników (dzięki temu banalnemu zabiegowi, białka ubiją się bez żadnego problemu, nawet w plastikowej misce, i to ekspresowo).

Pomidory zalej wodą (wrzątkiem, przy domowej roboty. Przy kupnych wystarczy ciepła, są mniej twarde niż takie samodzielnie suszone). Odstaw na ok. 15 min, a następnie pokrój w drobną kostkę. Pomijasz ten krok, jeśli używasz suszonych pomidorów bezpośrednio z zalewy.

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Foremki lub formę wysmaruj równomiernie oliwą lub olejem.

Przygotuj rzeżuchę - możesz obciąć nożyczkami potrzebną ilość lub dodać rzeżuchę wraz z nasionkami, z których wyrastała. Posiekaj ją drobniej tylko w przypadku, gdy wyrosła bardzo wysoko.

Białka ubij na sztywno, następnie dodaj żółtka i zmiksuj krótko. Dodaj przesianą mąkę, przyprawy i jeszcze raz zmiksuj. Ja robię to już na najniższych obrotach. Na końcu dodaj rzeżuchę i pomidory i delikatnie wymieszaj łyżką całość.

Masę przełóż do foremek - wypełnij je w całości, możesz zostawić mały brzeg, ale nie jest to absolutnie konieczne. Piecz ok. 20 min, do wyrośnięcia i lekkiego zarumienia się masy.

Najlepiej podawać na świeżo! 😊


Dodatkowe wskazówki:

  • Podana ilość rzeżuchy, to jej minimalna ilość. Nie zmniejszaj jej - muffinki będą bez wyrazu. Jeśli bardzo lubisz rzeżuchę i jej smak, możesz też spokojnie zwiększyć tę ilość. 10-12 łyżek też będzie ok!



Orientacyjny koszt całości: +/- 4 zł (ok. 0,67 zł za jedną muffinkę)


Wielkanocne babeczki z rzeżuchą

Wytrawne muffinki jajeczne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger