Wielkanocne ciasteczka - kruche jajeczka z lemon curdem

Ciasteczka wielkanocne - kruche jajeczka przekładane lemon curdem


Ciasteczka wielkanocne - kruche jajeczka przekładane lemon curdem


Niezwykle efektowne, przepyszne, a do tego proste ciastka, które imitują wyglądem jajka! Z łatwo dostępnych składników. Idealne na Wielkanoc! 😊

Te wielkanocne ciasteczka są niezwykle kruchutkie i delikatne. Słodycz ciasta równoważy kwaskowaty krem cytrynowy. Lukier nadaje jeszcze bardziej efektownego wyglądu, ale jeśli nie chcesz dawać tyle cukru, po prostu zrezygnuj z lukru, ciasteczka i tak będą wystarczająco cieszyć oko!

By stworzyć te ciasteczka nie potrzebujesz żadnej specjalnej foremki, wystarczy radełko z prostym brzegiem (do ciastek lub pizzy), a jeśli nie masz radełka, to i zwykły mały nóż zda egzamin (po prostu może pójść trochę wolniej z obrysowywaniem kształtów 😉)

Jeśli masz problem ze znalezieniem jakiegoś wzoru lub masz problem z narysowaniem kształtnego jajka, napisz do mnie maila (jest w zakładce kontakt), wyślę Ci kartkę ze wzorem do druku i wycięcia.

Smacznego dnia!



Wielkanocne ciasteczka - kruche jajeczka z lemon curdem


Ciasteczka w kształcie jajek


Ciasteczka wielkanocne z lemon curdem


Ciasteczka wielkanocne z kremem cytrynowym


ilość: 10 dużych ciastek (ok. 10-11 cm długości)

potrzebujesz: nic wymyślnego - dwóch garnków do gotowania na parze, miski, noża, sitka/przesiewaka, tarka o małych oczkach, blacha do pieczenia. Jeśli posiadasz, to przyda się radełko o prostym rancie (jeśli nie masz, wystarczy nożyk z ostrym zakończeniem). Jeśli posiadasz to foremka do wycinania w formie jajka i mniejszego koła (jeśli nie masz takich przyrządów potrzebujesz wyciętego z papieru kształtu jajka i podobnie wyciętego okręgu lub zakrętki od butelki)



SKŁADNIKI:

kruche ciasteczka:
  • 250g mąki pszennej (ale powinna się też sprawdzić orkiszowa (typ 450) lub płaskurka (typ 450))
  • 40g cukru pudru (ok. ¼ szklanki 250ml)
  • 125g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
lemon curd czyli jajeczny krem cytrynowy:
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80g cukru (najlepiej drobnego)
  • 40g masła
  • sok i skórka z jednej cytryny (polecam niewoskowane)
lukier:
  • pół szklanki cukru pudru - 80g (szklanka ma 250ml)
  • 1- 2 łyżki ciepłej wody*
*możesz też użyć soku z cytryny lub zrobić lukier na białkach (ale ten ostatni przygotowuje się inaczej niż ten podany w przepisie i jest więcej zabawy - choćby z wyparzaniem jajek - więc nie widzę powodu, by nadawać sobie jeszcze więcej pracy. Ten na wodzie jest całkowicie wystarczający)



PRZEPIS:


Niech nie przeraża Cię długość!
Opisy są bardzo dokładne, byś mogła/mógł bezbłędnie odtworzyć przepis!


Kruche ciasteczka:

Do miski przesiej mąkę, cukier puder i sól. Dokładnie wymieszaj, a potem wysyp na stolnicę/gładki blat. Na środku powstałego kopca zrób wgłębienie pięścią. Umieść tam masło. Ostrym, dużym nożem siekaj je szybko w paski, kostkę itd aby tworzyć coraz mniejsze grudki. W czasie siekania zagarniaj z boków mąkę do środka.

Gdy utworzą się małe grudki dodaj żółtko i zagnieć szybko rękami. Z ciasta utwórz gładką kulę. Umieść ją w misce z przykryciem albo owiń folią i włóż do lodówki na ok. 30 min.

Po wyjęciu kuli z lodówki, przekrój ją na dwie części. Pierwszą umieść na stolnicy/gładkim blacie i lekko spłaszcz. Rozwałkuj na 2-3mm placek. Im cieniej, tym lepiej. Przy cienkich ciasteczkach, po złożeniu, całość jest niesamowicie delikatna. To jeden z pysznych sekretów tych ciasteczek!


Ciasto nie wymaga podsypywania mąki (ale podsyp, jeśli ciasto zrobiłoby się zbyt miękkie i przyklejało do stolnicy czy wałka - jednak mi się jeszcze nie zdarzyło, by była taka potrzeba)

Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Przygotuj sobie foremki: w kształcie jajka i małego okręgu lub wytnij kształt jajka z kartki, a środek możesz wycinać zakrętką od jakiejś butelki.

Jeśli używasz kształtu wyciętego z papieru, przykładaj papier do ciasta i radełkiem lub nożem obrysuj dookoła (radełkiem będzie to szło szybciej).

Następnie w połowie ciasteczek o kształcie jajka wytnij w środku (u szerszego dołu) mniejsze okręgi (to będzie nasze żółtko). Użyj albo okrągłej foremki albo zakrętki od butelki.

Okręgi wycięte ze środka możesz upiec w takiej formie lub ponownie je zagnieść, by stworzyć więcej przekładanych ciasteczek jajek.

Gotowe ciasteczka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 12-13 min w 180 stopniach. Ciasteczka lekko się zezłocą i przyrumienią na brzegach.

Gotowe ciasteczka przekładaj delikatnie za pomocą łopatki - są dość duże i od razu po upieczeniu bardzo kruche, więc mogą się złamać. Najlepiej studzić je na kratce cukierniczej.

W międzyczasie, gdy piecze się pierwsza partia, wycinaj ciastka z drugiej części kruchego ciasta.

Gotowe ciasteczka odstaw do ostygnięcia i zajmij się lemon curdem.



Lemon curd:

Cytrynę sparz wrzątkiem i dobrze wyszoruj. Zetrzyj skórkę na tarce o malutkich oczkach. Sok wyciśnij.

W mniejszym garnuszku roztrzep jajko z żółtkiem i cukrem. Następnie umieść tę masę nad większym garnkiem z parą wodną, utrzymuj dość niski gaz/moc indukcji.

Mieszaj masę przez kilka minut, a następnie dodaj masło, sok z cytryny i skórkę. Możesz też dawać partiami masło, a na koniec dodać sok i skórkę.

Mieszaj (możesz z malutkimi przerwami) tak długo aż masa zgęstnieje.

To jak szybko uda Ci się zrobić krem zależy od mocy Twojego palnika. Jeśli masa się nie zagotowała, a wciąż nie zgęstniała, to podgrzewaj i mieszaj do skutku. Możesz sobie usiąść na chwilę, potem przemieszać, usiąść itd. aż do skutku. Ważne tylko, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Pierwsze zabulgotanie wystarczy.

Gotowy curd leciutko przestudź i wykładaj od razu na ciasteczka bez dziurki w środku. Zostaw małe brzegi po bokach, by krem nie wypłynął bokami podczas składania ciastek.

Przykrywaj od razu drugim ciastkiem i leciutko przyciśnij. Rób to delikatnie, by ciastka nie popękały.

Ciasteczka możesz przygotować np. dzień wcześniej, a kolejnego zrobić lukier. Możesz też jednego dnia upiec ciastka, kolejnego zrobić curd, a ostatniego przygotować lukier.



Lukier:

(opcjonalnie - nadaje efektowność tym wypiekom, ale nie jest absolutnie konieczny)

Przesiej cukier puder, następnie dodaj łyżkę ciepłej wody i mieszaj. Jeśli pomimo ucierania robią się grudki, zamiast dość gładkiem masy, to dodaj drugą łyżkę ciepłej wody i szybko mieszaj do osiągnięcia gładkiem masy (możesz też najpierw dodać pół łyżki i jeśli to wciąż jest niewystarczające, dodać kolejne pół).

Gęstość lukru dostosuj juz do swoich potrzeb. Nie powinien być bardzo gęsty, ale też nie może się z dużą łatwością rozlewać. Jeśli lukier wychodzi zbyt gęsty dodajesz znów odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki, przesiewasz cukier puder.

Lukier od razu nakładaj na wierzch przygotowanych, przełożonych ciasteczek.


Dodatkowe wskazówki:

  • To jak długo będziesz ucierać lemon curd zależy m.in. od mocy Twojej kuchenki/gazu. Robiłam lemon curd na najróżniejszych kuchenkach i niestety raz zeszła mi nawet... ponad godzina! Na ogół nie trwa to tak długo, ale ciężko przewidzieć, jak szybko Ci to pójdzie. Pragnę Cię tylko uspokoić, że jeśli masa wciąż nie zgęstniała, a Ty stoisz nad tym garnkiem już pół godziny, to jeszcze nie oznacza, że curd Ci nie wyjdzie 😉 Jeśli krem został przegotowany, to klops. Ale jeśli wciąż nie zgęstniał z powodu zbyt słabego grzania, to spokojnie, w końcu dojdzie 😊
  • Zamiast lemon curdu możesz też użyć galaretki lub dżemu w jakimś pomarańczowo-żółtym kolorze np. gorzkiej pomarańczy. Ważne, żeby to, czego użyjesz do przełożenia ciasteczek było podobnie kwaskowate do lemon curdu. To zrównoważy nam słodkość pozostałych elementów



Orientacyjny koszt całości: +/- 8,5 zł (0,85 zł za 1 polukrowane ciasteczko)


Kruche ciasteczka z lemon curdem

Wielkanocne ciasteczka w kształcie jajek

6 komentarzy:

  1. Ile wcześniej (przed świętami) można zrobić te ciasteczka? Wyglądają obłędnie! Zakochałam się w nich!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! 😍💛 Bardzo miło to czytać 😊 Elementem, który najkrócej utrzymuje tu świeżość , to lemon curd. Przy przechowywaniu dłuższym niż 1-2 dni polecam przełożone ciastka włożyć do lodówki (to najlepszy sposób przechowywania gotowego lemon curdu). By zachować najlepszą świeżość wszystkich elementów do świąt, polecam najpierw przygotować same kruche ciasteczka. Maksymalnie polecam zrobić to np. tydzień przed świętami (wytrzymają nawet dłużej niż 7 dni, ale to taka optymalna długość). I przechowywać je w tym czasie w jakiejś puszce. Następnie dzień przed świętami przełożyć je lemon curdem i ew. ozdobić lukrem (albo zrobienie lukru zostawić sobie na jeszcze kolejny dzień). Przy tych ciastkach, można sobie rozłożyć pracę 😊 Można też wcześniej przygotować lemon curd i nie przekładać nim od razu ciastek, tylko do momentu ich przełożenia, przechować curd w słoiczku w lodówce

      Usuń
  2. Piękne ciasteczka :) Będą pięknie wyglądać na Wielkanocnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 💛💛 Dziękuję! Fakt, są cudowną ozdobą stołu! Zbyt wiele już nie potrzeba ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Miło czytać takie komentarze 😊 Dziękuję! 💛💛

      Usuń

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger