Rozmarynowe masełko do ravioli

Masło do ravioli z rozmarynem i czosnkiem


Masło do ravioli z rozmarynem i czosnkiem


Dziś pyszna prostota. Pewnie każdy w Polsce jadł lub chociaż słyszał o ravioli. Dziś jednak nie będzie przepisu na te włoskie pierożki, a banalnie prosta, ale pyszna receptura na moje ulubione masełko do ravioli. Takie masełko można też wykorzystać nie tylko do tych włoskich przysmaków, ale także do polskich pierogów, leniwych czy kopytek... warto w tej kwestii poeksperymentować. 


Ravioli ze zdjęcia nie było przygotowane przeze mnie, pochodzi z restauracji Giuseppe, gdzie można je zamawiać (w dostawie) nawet na kg. Świeże jest cudowne, ale można je też mrozić i mieć na czarną godzinę (potem tylko wrzucamy bezpośrednio z zamrażalnika na wrzątek, gotujemy 2-3 minuty i gotowe)!

Ravioli można podawać z różnymi sosami, ale aromatyzowane masełka to moim zdaniem najlepszy dodatek! Proste, ekspresowe, a tak pełne smaku! Najpopularniejsze masełko, z którym można się spotkać to szałwiowe. W Polsce jednak nie tak łatwo (moim zdaniem) kupić świeżą szałwię! Rozmaryn jest o wiele prostszym rozwiązaniem, bo spotka się go nawet z większości popularnych marketów. A przy tym niezwykle pysznym! Koniecznie spróbujcie!

Smacznego dnia!

Rozmarynowe masełko do ravioli


ilość: wszystko zależy od ilości tłuszczu w Twojej diecie i preferowanej ilości sosu - także można to podać i dla 2 osób, i dla 5 ;)
potrzebujesz: noża, deski i patelni


SKŁADNIKI:


  • 100g masła
  • ok. 10 cm gałązka świeżego rozmarynu (można dać i więcej! to takie minimum  )
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ew. drobno tarty parmezan (dowolna ilość) - do posypania ravioli z masełkiem na talerzu
  • ew. odrobina świeżo mielonego pieprzu


PRZEPIS:

Ząbek czosnku posiekaj w plasterki lub kostkę (ew. przeciśnij przez praskę, ale tu polecam siekać) i odstaw na kilka minut, by wydobyć jego właściwości zdrowotne (nawet do 10 min).

Rozmaryn opłucz i osusz. Jeśli masz młodą gałązkę (miękką i delikatną), po prostu drobniej ją posiekaj. Jeśli jest to starsza gałązka (brązowa, twarda, grubsza) oderwij wszystkie listki (większe listki możesz drobniej posiekać).

Na patelni rozpuść masło (najlepiej wrzucić pokrojone w mniejszą bądź większą kostkę), gdy będzie w połowie rozpuszczania dodaj rozmaryn i przemieszaj dobrze.

Gdy masło rozpuści się w całości, dodaj posiekany czosnek i mieszając pozostaw patelnię na ogniu przez kilkanaście sekund (czosnek ma uwolnić aromat, ale zarówno czosnek, jak i masło nie może się zacząć przypalać!).

Ravioli (lub polskie pierogi czy kopytka) polewaj od razu gorącym masłem z dodatkami. Dodatkowo polecam jeszcze całość posypać drobno tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem (ja używam obu tych dodatków!)


Orientacyjny koszt całości: +/- 3,5 zł (+ cena parmezanu, zależnie od użytej ilości)

Rozmarynowe masło do ravioli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger