Gofry z masła orzechowego z jagodową bitą śmietaną

Gofry z masła orzechowego z jagodową bitą śmietaną


Gofry z masła orzechowego z jagodową bitą śmietaną


Gofry z masła orzechowego z jagodową bitą śmietanką

Gofry z 4 składników



Gofry kojarzą się z mącznym wyrobem, a tymczasem można je zrobić bez grama mąki, nawet bez łyżki cukru i wychodzą naprawdę smaczne!

Oczywiście smak jest tutaj zależny od naszych nawyków żywieniowych. Jeśli dużo słodzimy, gofry mogą nam tak mocno nie smakować. Jednak jeśli nie jesz przesadnej ilości cukru, a gorzka czekolada to dla Ciebie pyszna słodycz, te gofry - pomimo braku cukru - będą dla Ciebie delikatnie i miło słodkie. Dokładnie tak, jak dla nas! Słodyczy nadaje tu śmietanka oraz... cynamon! Tak, moim zdaniem cynamon nadaje nie tylko pikanterii, ale też słodyczy! Zresztą sprawdźcie sobie BTW cynamonu (patrzyłam na cejloński) i wszystko będzie jasne! 
😉

Te gofry nie mają chrupiącej struktury, ale ładnie zachowują kształty i są smaczną przekąską/śniadaniem/kolacją. Jedzone samodzielnie mogą nieco... zamulać. Jak to dzieje się często, przy jedzeniu samodzielnie dużej ilości masła orzechowego, ale owocowe czy orzeźwiające dodatki, świetnie uzupełniają całość.

Smacznego dnia!


Keto gofry z masła orzechowego


ilość: ok. 5 sztuk (klasycznych, prostokątnych)
potrzebujesz: gofrownicy, miksera , ewentualnie zwykłej trzepaczki


SKŁADNIKI:

  • 120g masła orzechowego
  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki cynamonu*
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (polecam bez fosforanów lub zamiennik**)
  • 100g śmietanki 36%
  • 50g jagód leśnych
  • tłuszcz do wysmarowania gofrownicy
  • ew. erytrol lub cukier, jeśli będą dla Ciebie za mało słodkie (ja nie używam i nie polecam)
*polecam cejloński, jest zdrowszy i smaczniejszy - daje intensywniejszy aromat
**zamiast proszku do pieczenia możesz użyć takiej mieszanki: 1/2 łyżeczki kamienia winnego i 1/6 łyżeczki sody oczyszczonej


PRZEPIS:

Jajka, masło, cynamon i proszek do pieczenia rozmiksuj na jednolitą masę (lub roztrzep za pomocą ręcznej trzepaczki).

Kratki gofrownicy nasmaruj tłuszczem i gdy się nagrzeje wlewaj masę, by prawie w całości przykryła kratę do gofrów (uważaj, by warstwa masy gofrowej nie była zbyt gruba, bo wtedy łatwo o to, by wyciekła bokiem gofrownicy!). Zamknij gofrownicę i smaż do momentu, aż ona wskaże Ci właściwy moment.

Pamiętaj o natłuszczaniu gofrownicy przed każdym kolejnym użyciem.

Jagody dobrze wypłucz pod strumieniem bieżącej wody. Śmietankę ubij na sztywno, a na końcu dodaj jagody i rozmiksuj aż śmietanka stanie się fioletowa.

Gofry podawaj wraz ze śmietanką. Najlepiej smakują od razu, ale na następny dzień również można je zjeść ze smakiem 😊

Dodatkowe wskazówki:
  • Z gofrów możesz robić nawet kanapkę. Jednego gofra przykryj warstwą śmietanki i przykryj drugim gofrem. Zamiast "mlecznej" kanapki, mamy orzechowo-jagodową! 😉
  • Możesz też użyć śmietanki 30% i dać mniej jagód. Ale śmietankę 30% o wiele trudniej kupić dobrej jakości, ja już przestałam w ogóle kupować śmietankę 30%, korzystam tylko z 36%. 30% często potrzebuje dodatkowego usztywnienia w postaci kilku łyżek mascarpone.


Orientacyjny koszt całości: +/- 11 zł + cena jagód (bo możesz samodzielnie uzbierać w lesie)


orientacyjne BTW: 62 / 115 / 43


Bezglutenowe gofry z masła orzechowego

Gofry z jagodową bitą smietaną


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger