Surówka z białej rzodkwi i ogórka

Lekka surówka z białej rzodkwi i ogórka gruntowego


Lekka surówka z białej rzodkwi i ogórka gruntowego


Surówka z białej rzodkwi i ogórka


Zapraszam na oryginalną wersję surówki z białej rzodkwi! Biała rzodkiew jest moim zdaniem mocno niedocenianym warzywem. Bardzo smacznym, lekko pikantnym, a jednocześnie orzeźwiającym dzięki dużej zawartości wody. Surówka to chyba najpopularniejszy sposób używania rzodkwi, więc proponuję surówkę z tego warzywa, ale w nieco odmiennej (niż tradycyjna) wersji.

To bardzo, bardzo lekka surówka (zarówno rzodkiew, jak i ogórek zawierają dość mało najróżniejszych składników odżywczych). Świetnie nadaje się więc na upały. Polecam ją jednak podawać do potraw o wyrazistym smaku, tak dla balansu
😉

Smacznego dnia



Surówka z białej rzodkwi




ilość: całkiem spore porcje na ok. 4 - 5 osób
potrzebujesz: jedynie tarki, noża, łyżki

SKŁADNIKI:

  • połowa dużej białej rzodkwi (ok. 150-200g, ale może być i więcej)
  • 1 średniej wielkości ogórek gruntowy
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju o neutralnym smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub limonki)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego (polecam "naturalnie warzony")
  • mała garść natki pietruszki (na zdjęciach jest odmiana kędziarzawa)
  • szczypta cukru
  • pieprz do smaku - polecam świeżo mielony
  • sezam - ilość wedle uznania, ale polecam co najmniej 2 łyżki i czarny dla kontrastu kolorystycznego
  • ewentualnie sól

PRZEPIS:

Rzodkiew zetrzyj na tarce o większych oczkach. Posól i odstaw na kilka do 10 min (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru wody).

Obierz ogórka i pokrój w ćwiartki, połącz z odsączoną z płynu rzodkwią.

Wymieszaj oliwę (olej), sos sojowy, sok z cytryny/limonki, szczyptę cukru i dodaj do warzyw. Dopraw pieprzem do smaku (ew. solą, jeśli potrzebujesz większej słoności). Posyp sezamem (u mnie jest i biały, i czarny) oraz posiekaną natka pietruszki.


Dodatkowe wskazówki:
Ja nie solę (lub solę w bardzo małej ilości). Jeśli dla Ciebie surówka potrzebuje jeszcze soli, śmiało dodaj. Ale jeśli kusi Cię dodanie większej ilości sosu sojowego - nie polecam. Sos sojowe w dużej ilości nieładnie zabarwi warzyw... szczególnie biała rzodkiew będzie przejmować jego brązową barwę.

Orientacyjny koszt całości: +/- 3 zł



Surówka z ogórka i rzodkwi


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger