Letnia pomidorówka z makaronem z cukinii

Letnia, szybka pomidorówka ze świeżych pomidorów z makaronem z cukinii


Letnia pomidorówka ze świeżych pomidorów z makaronem z cukinii

Pomidorówka ze świeżych pomidorów z makaronem z cukinii


Pomidory nigdy tak nie smakują, jak latem! Ten smak, aromat, soczystość! To wszystko ma ta ekspresowa pomidorówka ze świeżych pomidorów malinowych)!

Nietypowo podawana z makaronem z cukinii, którą spokojnie można jeść na surowo. Do wykonania takiego makaronu potrzeba jedynie specjalnej temperówki, czasem można też znaleźć nazwę spiralizer (taki gadżet nie kosztuje wiele, ceny zaczynają się od 20 zł). Jeśli jednak nie masz temperówki do warzyw, a potrafisz bardzo cienko pokroić cukinię (możesz tez użyć tarki), to potem takie cienkie plasterki pokrój jeszcze w paski i gotowe.

Cukinia sama w sobie jest dość... bezsmakowa. W końcu składa się głównie z wody, a jej wartości odżywcze są mizerne. To jednak sprawia, że nie zagłusza smaku pysznych pomidorów. A charakteru dodaje jej oliwa i świeżo mielony pieprz.

Oczywiście można też jeść taką pomidorówkę bez żadnych dodatków... ale nawet jeśli nie decydujesz się na żaden rodzaj makaronu, dodaj przynajmniej odrobinę oliwy.

Smacznego dnia!



Pomidorowa ze świeżych malinowych

Szybka pomidorowa z makaronem z cukinii

ilość: ok. 6-8 porcji
potrzebujesz: dużego garnka, noża, temperówki do warzyw (ale jeśli jej nie masz, poradzisz sobie również nożem), ewentualnie blendera


SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg pomidorów (najlepiej malinowych)
  • 750 ml wywaru warzywnego lub rosołu, ewentualnie wody (wodę trzeba będzie mocniej przyprawić)
  • 2 małe lub 1 duża cebula (150g)
  • sói pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • 2-3 łyżki tłuszczu
do podania:
  • 1 mała cukinia (do 300g)
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

PRZEPIS:

Cebulę pokrój w kostkę, w dużym garnku rozpuść co najmniej 2-3 łyżki tłuszczu (lub więcej, kwestia preferencji). Dodaj cebulę i podsmażaj na słabym/średnim ogniu, pilnuj by cebula nie zbrązowiała.

W międzyczasie pokrój w pomidory w kostkę (może być duża i nierówna, pomidory mają po prostu łatwo się rozpaść).

Jeśli w garnku z cebulą zrobiło się sucho możesz dodać jeszcze 1-2 łyżki tłuszczu. Następnie dodaj pokrojone pomidory, zwiększ moc palnika, przykryj garnek i pozostaw na ok. 10 min. Pomidory puszczą soki w tym czasie.

W międzyczasie umyj cukinię i za pomocą specjalnej temperówki do warzyw zrób makaron (jeśli nie masz temperówki, możesz pokroić ją w cienkie plasterki, a następni te plasterki pokroić jeszcze w paseczki).

Następnie dodaj do pomidorów wywar/rosół/wodę i gotuj na gazie do zagotowania. Odkryj pokrywkę z bulgocącą zupą i dopraw szczyptą cukru oraz solą i pieprzem (wedle swojego smaku, dodawaj po łyżeczce i sprawdzaj, czy odpowiada Ci już ten smak).

Gotuj jeszcze odkrytą zupę ok. 5 min i gotowe.

Jeśli pomidory całkowicie się rozpadną, nie musisz już nic robić, ale jeśli są jeszcze większe kawałki, to użyj blendera, by nadać zupie jednolitą strukturę.

W talerzach układaj makaron z cukinii i zalewaj zupą. Na koniec, zupę na talerzach, polewaj oliwą z oliwek i polecam jeszcze posypać odrobiną świeżo mielonego pieprzu.

Dodatkowe wskazówki:

  • Zamiast oliwy możesz zupę przyozdobić kleksami z kwaśnej śmietany, ale te smaki cudownie się łączą z oliwą, więc przede wszystkim polecam ten dodatek! :)


Orientacyjny koszt całości: +/- 10 zł (nie licząc oliwy, bo jej ilość zależy od indywidualnych preferencji)


Letnia pomidorówka z makaronem z cukinii

Makaron warzywny do zupy


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger