Sernik czekoladowy z żelką malinową
Sernik czekoladowy z żelką malinową
Jak lipiec, to maliny! Aż ciężko się wtedy nie skusić na jakiś deser z malinami. A wszelkie czerwone/różowe owoce idealnie łączą się moim zdaniem z czekoladą.
Czekolada i maliny to moim zdaniem również połączenie dość eleganckie. Sernik czekoladowy z żelką malinową polecam więc na różne ważne okazje.
Ja do warstwy malinowej w ogóle nie dodaję cukru, uważam, że maliny są już same w sobie wystarczająco słodkie. Dodatkowo ich naturalna cierpkość, wybijająca się ze słodyczy, idealnie współgra z czekoladowością sernika. Uwielbiam takie przełamywanie smaków i Wam również polecam spróbować.
Maliny zblenduj lub rozmiksuj (ja ich w żaden sposób nie przecieram). Żelatynę zalej wodą i odstaw na ok. 10 min. Następnie rozpuść nad parą wodą i do płynnej żelatyny dodaj maliny (najlepiej miksując!).
Żelkę wylej na wierzch sernika i odstaw do stężenia (daj jej kilka godzin, np. zrób z rana, jeśli chcesz podać po południu/wieczorem).
Dodatkowe wskazówki:
Smacznego dnia!




ilość: ok 12 kawałków
potrzebujesz: tortownica 24 lub 26 cm (w obu wychodzi dobrze z mojego doświadczenia, sernik ze zdjęcia ma 26cm), mikser, 2 garnki (do roztapiania nad parą wodną), naczynka do roztapiania nad parą żelatyny (ja używam metalowego kubka)
żelka malinowa:




ilość: ok 12 kawałków
potrzebujesz: tortownica 24 lub 26 cm (w obu wychodzi dobrze z mojego doświadczenia, sernik ze zdjęcia ma 26cm), mikser, 2 garnki (do roztapiania nad parą wodną), naczynka do roztapiania nad parą żelatyny (ja używam metalowego kubka)
SKŁADNIKI:
sernik:- 1kg twarogu sernikowego (dobrej jakości)*
- 250g cukru
- 65g kakao
- 340g śmietany 18%
- 340g gorzkiej czekolady (przynajmniej 70-75%)
- 6 jajek (raczej większych)
żelka malinowa:
- 200g malin (w sezonie najlepiej świeże, ale mogą być też mrożone)
- 10g żelatyny (3 łyżeczki)
- 50ml wody (6,5 łyżeczki)
*czyli niebazujące na "mleku", bez dodatków skrobi, mleka w proszku... i absolutnie nie ma sensu kupować "twarogu" sernikowego z takimi dodatkami w składzie jak: cukier, karagen, guma guar. Fuj! Wystrzegaj się tego. Dobrej jakości twarogi sernikowe mają składy takie jak np. śmietanka , kultury bakterii albo: serek śmietankowy, twaróg.
Piekarnik nastaw na 150 stopni. Czekoladę do sernika roztop w garnku nad parą wodną (albo 2 na indukcji).
Do dużej miski przesiej kakao, dodaj cukier i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj do miski ser i śmietanę, jajka i zmiksuj na najniższych obrotach dokładnie, tylko do połączenia się składników. Następnie dodawaj w 2-3 partiach roztopioną czekoladę (ładniej się przemiesza z masą sernikową w ten sposób). Miksuj tylko do połączenia się składników (cały czas na najniższych możliwych obrotach miksera).
W piekarniku umieść na samym dole dużą blaszkę wypełnioną ciepłą wodą. Na wyżej położoną kratkę (nieco niżej niż środek) wstaw sernik i piecz go w temp 150 stopni ok. 1h 10 min. Gotowy sernik może się lekko trząść, ale ma być dokładnie ścięty z wierzchu.
Następnie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek jeszcze przez 30 min. Potem stopniowo otwieraj. U mnie siedzi jeszcze ok. 1h, gdy stopniowo coraz bardziej otwieram piekarnik. Nie musisz tego kontrolować co do minuty. Jeśli wydłużysz ten czas, to też nie problem. Przestudź sernik i schłódź przez noc w lodówce.
Żelka malinowa:
PRZEPIS:
Przed przystąpieniem do pieczenia sernika wszystkie produkty powinny być w temp pokojowej.Piekarnik nastaw na 150 stopni. Czekoladę do sernika roztop w garnku nad parą wodną (albo 2 na indukcji).
Do dużej miski przesiej kakao, dodaj cukier i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj do miski ser i śmietanę, jajka i zmiksuj na najniższych obrotach dokładnie, tylko do połączenia się składników. Następnie dodawaj w 2-3 partiach roztopioną czekoladę (ładniej się przemiesza z masą sernikową w ten sposób). Miksuj tylko do połączenia się składników (cały czas na najniższych możliwych obrotach miksera).
W piekarniku umieść na samym dole dużą blaszkę wypełnioną ciepłą wodą. Na wyżej położoną kratkę (nieco niżej niż środek) wstaw sernik i piecz go w temp 150 stopni ok. 1h 10 min. Gotowy sernik może się lekko trząść, ale ma być dokładnie ścięty z wierzchu.
Następnie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek jeszcze przez 30 min. Potem stopniowo otwieraj. U mnie siedzi jeszcze ok. 1h, gdy stopniowo coraz bardziej otwieram piekarnik. Nie musisz tego kontrolować co do minuty. Jeśli wydłużysz ten czas, to też nie problem. Przestudź sernik i schłódź przez noc w lodówce.
Żelka malinowa:
Maliny zblenduj lub rozmiksuj (ja ich w żaden sposób nie przecieram). Żelatynę zalej wodą i odstaw na ok. 10 min. Następnie rozpuść nad parą wodą i do płynnej żelatyny dodaj maliny (najlepiej miksując!).
Żelkę wylej na wierzch sernika i odstaw do stężenia (daj jej kilka godzin, np. zrób z rana, jeśli chcesz podać po południu/wieczorem).
Dodatkowe wskazówki:
- Jeśli spróbujesz malin po rozmiksowaniu i są dla Ciebie zbyt kwaśne, dodawaj po łyżce przesiany cukier puder, do osiągnięcia pożądanej słodkości. Ja polecam zostawić jednak bez cukru, bo całość jemy przecież w połączeniu z czekoladowym sernikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz