Sałatka z bobu i rukoli
Sałatka z bobu i rukoli
To chyba niecodzienne połączenie, ale zapewniam, że przepyszne! Teściowa skwitowała sałatkę z bobem i rukolą takimi słowami: "jak z wykwintnej restauracji"! 😉
Uwielbiam bób i nie mogę się go zawsze doczekać! W sałatce jego smak jest delikatny, ale współgra ze wszystkimi pozostałymi elementami. Sprawia też, że taka sałatka jest naprawdę sycąca. Spokojnie da się najeść taką porcją, a jako dodatek do obiadu może nawet występować samodzielnie (beż żadnego dodatku kaszy/ziemniaków/ryżu etc.)
U mnie sałatka z bobu i rukoli gości naprawdę często. Może warto dać jej szanse podczas tegorocznego, letniego sezonu? 😉
Smacznego dnia!
ilość: 2-3 porcje jako dodatek do obiadu (może stanowić jedyny poza jajkiem/mięsem/kotletem warzywnym) lub 1 samodzielne danie
potrzebujesz: jedynie garnka do ugotowania bobu, misek, sztućców
SKŁADNIKI:
- 100g bobu* (może być nawet trochę więcej, jeśli bardzo lubisz bób)
- 40g rukoli
- 20g płatków parmezanu (lub nieaktywne płatki drożdżowe w wersji wegańskiej)
- 3 suszone pomidory (ok. 15g) - ja używam suchych, bez zalewy
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz (polecam świeżo mielone)
PRZEPIS:
Suszone pomidory zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 15 min (jeśli są domowej roboty, mogą wymagać nieco dłuższego czasu). Następnie posiekaj je w paski. Pomijasz ten krok, jeśli używasz pomidorów z zalewy (choć moim zdaniem takie są mniej smaczne).Bób wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj do miękkości. Młodziutki bób jest gotowy już po zaledwie 5-7 minutach, ale starszy potrzebuje nawet 20-30min. Wszystko zależy od tego, jak młodego bobu używasz.
Jeśli lubisz bób w skórkach, pozostaw je. Ja zawsze bób obieram ze skórek i tak robię też do tej sałatki (a ze skórek robię chipsy), więc polecam obrać.
W misce umieść rukolę i wymieszaj z oliwą, posyp solą i pieprzem (ja 1-2 razy przekręcam młynkiem z solą i odliczam do 10 na elektrycznym młynku do pieprzu).
Następnie dodaj bób, suszone pomidory oraz płatki parmezanu. Wymieszaj i gotowe.
Dodatkowe wskazówki:
- Bób możesz ugotować z rana lub np. dzień wcześniej i przechować w lodówce do momentu przygotowywania sałatki.
- Chipsy ze skórek bobu są banalnie proste: wystarczy wymieszać je z olejem, ulubionymi przyprawami (u mnie zawsze papryka wędzona) i podpiec w piekarniku do chrupkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz