Sałatka z bobu i rukoli

Sałatka z bobu i rukoli


Sałatka z bobu i rukoli


To chyba niecodzienne połączenie, ale zapewniam, że przepyszne! Teściowa skwitowała sałatkę z bobem i rukolą takimi słowami: "jak z wykwintnej restauracji"! 😉

Uwielbiam bób i nie mogę się go zawsze doczekać! W sałatce jego smak jest delikatny, ale współgra ze wszystkimi pozostałymi elementami. Sprawia też, że taka sałatka jest naprawdę sycąca. Spokojnie da się najeść taką porcją, a jako dodatek do obiadu może nawet występować samodzielnie (beż żadnego dodatku kaszy/ziemniaków/ryżu etc.)

U mnie sałatka z bobu i rukoli gości naprawdę często. Może warto dać jej szanse podczas tegorocznego, letniego sezonu? 
😉

Smacznego dnia!



Sałatka z bobem



ilość: 2-3 porcje jako dodatek do obiadu (może stanowić jedyny poza jajkiem/mięsem/kotletem warzywnym) lub 1 samodzielne danie
potrzebujesz: jedynie garnka do ugotowania bobu, misek, sztućców



SKŁADNIKI:

  • 100g bobu* (może być nawet trochę więcej, jeśli bardzo lubisz bób)
  • 40g rukoli
  • 20g płatków parmezanu (lub nieaktywne płatki drożdżowe w wersji wegańskiej)
  • 3 suszone pomidory (ok. 15g) - ja używam suchych, bez zalewy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz (polecam świeżo mielone)
*oczywiście mowa o samych ziarenkach, nie o bobie w łupinach


PRZEPIS:

Suszone pomidory zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 15 min (jeśli są domowej roboty, mogą wymagać nieco dłuższego czasu). Następnie posiekaj je w paski. Pomijasz ten krok, jeśli używasz pomidorów z zalewy (choć moim zdaniem takie są mniej smaczne).

Bób wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj do miękkości. Młodziutki bób jest gotowy już po zaledwie 5-7 minutach, ale starszy potrzebuje nawet 20-30min. Wszystko zależy od tego, jak młodego bobu używasz.

Jeśli lubisz bób w skórkach, pozostaw je. Ja zawsze bób obieram ze skórek i tak robię też do tej sałatki (a ze skórek robię chipsy), więc polecam obrać.

W misce umieść rukolę i wymieszaj z oliwą, posyp solą i pieprzem (ja 1-2 razy przekręcam młynkiem z solą i odliczam do 10 na elektrycznym młynku do pieprzu).

Następnie dodaj bób, suszone pomidory oraz płatki parmezanu. Wymieszaj i gotowe.

Dodatkowe wskazówki:

  • Bób możesz ugotować z rana lub np. dzień wcześniej i przechować w lodówce do momentu przygotowywania sałatki.

  • Chipsy ze skórek bobu są banalnie proste: wystarczy wymieszać je z olejem, ulubionymi przyprawami (u mnie zawsze papryka wędzona) i podpiec w piekarniku do chrupkości.


Orientacyjny koszt całości: +/- 8 zł


Letnia sałatka z bobem

Sałatka z rukolą i bobem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger