Pieczone kanapki z kalarepy

Kanapki z kalarepy na ciepło


Pieczone kanapki z kalarepy

Grzanki z kalarepy

Kanapki z kalarepy na ciepło


To taki przepis - nie przepis. ;) Bo czy kanapki potrzebują szczególnych przepisów? Pewnie każdy z Was ma swoje ulubione wersje i dodatki.

Mam jednak nadzieję, że wykorzystanie kalarepy do tych pieczonych kanapek będzie fajną inspiracją! :)

Pieczone kanapki z kalarepy czy też inaczej, grzanki, są naprawdę pyszne. Smakami przypominają nawet lekko pizzę. U nas stały się hitem! I naprawdę szybko się je robi. Są świetne na dietach bezglutenowych czy niskowęglowodanowych.

Smacznego dnia!


Kanapki z kalarepy

Pieczona kalarepa na śniadanie


ilość: 2-3 porcje (zależy od wielkości kalarepy)
potrzebujesz: tylko podstawowych sztućców i blaszki do pieczenia


SKŁADNIKI:

  • 1 kalarepa (polecam duże okazy, co najmniej ok. 200g, wtedy wychodzi 6-7 grzanek)
  • ulubiony ser (żółtego w plastrach, tyle ile wyjdzie nam plastrów kalarepy ALBO 1-2 kulki mozzarelli ALBO 80-100g żółtego sera w kawałku)
  • ulubiony keczup 2-3 łyżeczki (u mnie ostry)
  • zioła prowansalskie
  • mielone chilli (lub w płatkach)
  • opcjonalnie sól i pieprz, polecam świeżo mielone
  • ulubione dodatki: wędlina lub jajka (na zdjęciu są sadzone żółtka, bez białek)
  • pieczone kanapki warto posypać na koniec natką, szczypiorkiem, rukolą czy roszponką


PRZEPIS:

Kalarepę obierz i pokrój w plasterki (ok. 1 cm, ale jeśli nie wyjdą równe, nie trzeba się przejmować).

Posyp każdy plasterek ziołami prowansalskimi i opcjonalnie, jeśli lubisz ostrość, mielonym chilli. Następnie posmaruj ulubionym keczup (możesz też użyć gęściejszego sosu pomidorowego).

Jeśli używasz żółtego sera w kawałku lub kulki mozzarelli, zetrzyj go lub pokrój w małe kawałki.

Posyp kanapki serem i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach 6 do 12 min (długość zależy od rodzaju użytego sera, kontroluj, kiedy ser zacznie się roztapiać).

Jeśli chcesz dodać jajka, w międzyczasie albo ugotuj je na twardo i pokrój w plasterki albo rozpuść na patelni odrobinę tłuszczu, oddziel żółtka do białek i na patelnię dodawaj same żółtka. Smaż ok. minutę (odrobina białka wokół żółtka zacznie się ścinać, a samo żółtko stanie się ciepłe - takie są przepyszne).

Pieczone kanapki z kalarepy podawaj od razu, na ciepło.

Jeśli jadasz mięso, możesz też dodać ulubioną wędlinę. A na koniec polecam posypać kanapki wybraną zieleniną (u mnie na zdjęciu jest akurat roszponka). Możesz też posypać świeżo mielonym pieprzem.

Dodatkowe wskazówki:
  • Za pierwszym razem, gdy wpadł mi do głowy pomysł na kanapki z kalarepy na ciepło, zapomniałam w ogóle użyć soli i pieprzu! Wielość dodatków sprawia jednak, że naprawdę sól i pieprz nie są potrzebne. Oczywiście możesz jednak użyć i posypać tymi przyprawami kalarepkę, w momencie sypania ziół prowansalskich. Możesz też na koniec gotowe kanapki posypać świeżo mielonym pieprzem i solą


Orientacyjny koszt pieczonych kanapek z kalarepy: +/- 11 zł (z cheddarem, żółtkami, bez wędliny)


Orientacyjne BTW 48 / 71 / 25 (dla 2 łyżeczek keczupu, mojego ulubionego sera cheddar i żółtek jaj, jeśli byłyby na każdej kanapce)

(dla każdego rodzaju sera oraz wędliny proporcje będą nieco inne, niektóre wędliny znacznie podbiją białko, inne przede wszystkim tłuszcze. Dlatego nie podaję tutaj btw dla wędlin. Jeśli chcesz, żeby było wysokotłuszczowo, to polecam boczek czyli salami)


Keto kanapki na ciepło

Bezglutenowe kanapki z piekarnika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger