Korzenny kompot śliwkowy

Korzenny kompot śliwkowy


Korzenny kompot śliwkowy


Domowy kompot śliwkowy

Choć obłędnie smakuje na zimno, to jeden z moich ulubionych jesiennych napojów! Pysznie aromatyczny, korzenny, nieprzesadnie słodki. Idealny na wykorzystanie nadmiaru śliwek! Polecam Wam gorąco.

Smacznego dnia!


Kompot śliwkowy

Kompot śliwkowy z cynamonem


potrzebujesz: 6-7 litrowego garnka (lub mniejszego jeśli zmniejszać ilość składników, do połowy poniższych składników używam 3,5 litrowego)
ilość: ok. 4 litry kompotu

SKŁADNIKI:

  • 1,5kg śliwek
  • 7-8 łyżek cukru (lub więcej, jeśli lubisz słodkie kompoty, możesz zwiększyć do 16 łyżek)
  • 5 litrów wody
  • laska cynamonu
  • 6 goździków

PRZEPIS:

Umyte śliwki rozkrój nożem lub przepoławiaj za pomocą rąk. Usuń ze wszystkich śliwek pestki i umieść owoce w garnku. Zasyp je cukrem i odstaw na co najmniej pół godziny (jak o nich zapomnisz na dłużej, to żaden problem 😉)

Następnie zalej odstawione śliwki 5 litrami wody. Dodaj goździki, laskę cynamonu i gotuj na gazie nieco mniejszym niż średnim przez ok. 1h. To również jest czas orientacyjny, możesz go nieco wydłużyć lub skrócić (nie skracałabym bardziej niż do 45min).

Gotowy kompot odcedź i dobrze schłodź przed podaniem (taki smakuje najlepiej!).


Orientacyjny koszt całości: +/- 5,7 zł


Kompot ze śliwek

Korzenny kompot ze śliwek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger