Korzenny kompot śliwkowy
Korzenny kompot śliwkowy
Smacznego dnia!
potrzebujesz: 6-7 litrowego garnka (lub mniejszego jeśli zmniejszać ilość składników, do połowy poniższych składników używam 3,5 litrowego)
ilość: ok. 4 litry kompotu
SKŁADNIKI:
- 1,5kg śliwek
- 7-8 łyżek cukru (lub więcej, jeśli lubisz słodkie kompoty, możesz zwiększyć do 16 łyżek)
- 5 litrów wody
- laska cynamonu
- 6 goździków
PRZEPIS:
Umyte śliwki rozkrój nożem lub przepoławiaj za pomocą rąk. Usuń ze wszystkich śliwek pestki i umieść owoce w garnku. Zasyp je cukrem i odstaw na co najmniej pół godziny (jak o nich zapomnisz na dłużej, to żaden problem 😉)Następnie zalej odstawione śliwki 5 litrami wody. Dodaj goździki, laskę cynamonu i gotuj na gazie nieco mniejszym niż średnim przez ok. 1h. To również jest czas orientacyjny, możesz go nieco wydłużyć lub skrócić (nie skracałabym bardziej niż do 45min).
Gotowy kompot odcedź i dobrze schłodź przed podaniem (taki smakuje najlepiej!).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz