Pieczony patison w kurkumie i chili
Pieczony patison w kurkumie i chilliczyli patison a la ziemniaczki!
Pikantny patison z piekarnika wręcz imituje ziemniaki. Po pierwszym gryzie większość osób wyczuje, że coś tu jest nie tak i to chyba nie jest ziemniak... ale to mimo wszystko, wciąż naprawdę smaczna alternatywa dla ziemniaków. Spróbujcie sami! Pieczony patison w kurkumie i chili jest banalny w przygotowaniu i pyszny!
Smacznego dnia!
ilość: 2 syte porcje lub 3/4 małe
potrzebujesz: naczynia żaroodpornego albo blaszki, noża, deski
SKŁADNIKI:
- 500g patisona
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kurkumy mielonej
- pół łyżeczki płatków chili
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1-2 szczypty soli
- 1-2 szczypty pieprzu
- natka pietruszki
- opcjonalnie: sezam (u mnie czarny)
PRZEPIS:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Patisona pokrój w kilku centymetrową kostkę. Jeśli masz starszy i duży egzemplarz, obierz go najpierw ze skórki. Młodsze możesz kroić ze skórką (w młodych jest bardzo delikatna).
Dodaj olej i wszystkie przyprawy (nie dodawaj jeszcze natki i opcjonalnego sezamu). Dokładnie wymieszaj, by przyprawy i tłuszcz dokładnie obtoczyły wszystkie kawałki patisona (najprościej zrobić to dłońmi).
Tak przygotowanego patisona umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem/natłuszczonej.
Piecz ok. 20-25 w 200 stopniach (lub do miękkości, młode patisony mogą być dobre już po zaledwie 15 min, starsze egzemplarze mogą potrzebować chwili dłużej).
Gotowe patisony posyp natką pietruszki i ewentualnie sezamem. Podawaj, gdy są jeszcze ciepłe.
Patisona pokrój w kilku centymetrową kostkę. Jeśli masz starszy i duży egzemplarz, obierz go najpierw ze skórki. Młodsze możesz kroić ze skórką (w młodych jest bardzo delikatna).
Dodaj olej i wszystkie przyprawy (nie dodawaj jeszcze natki i opcjonalnego sezamu). Dokładnie wymieszaj, by przyprawy i tłuszcz dokładnie obtoczyły wszystkie kawałki patisona (najprościej zrobić to dłońmi).
Tak przygotowanego patisona umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem/natłuszczonej.
Piecz ok. 20-25 w 200 stopniach (lub do miękkości, młode patisony mogą być dobre już po zaledwie 15 min, starsze egzemplarze mogą potrzebować chwili dłużej).
Gotowe patisony posyp natką pietruszki i ewentualnie sezamem. Podawaj, gdy są jeszcze ciepłe.
Dodatkowe wskazówki:
- Podobnie, jak pieczone ziemniaczki, świetnie pasuje do grillowanych mięs
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz