Frytki z buraka

Pieczone frytki z buraka


Pieczone frytki z buraka

Frytki z buraka


Cudowna odmiana od frytek z ziemniaka. Smaczne, zdrowe, niemal same się robią... może przekonają się do tego warzywa osoby, które nie lubią go jadać? 

Smacznego dnia!


Frytki pieczone


ilość: 2-4 porcje (zależy jak duże przewidujesz - buraki dość mocno stracą na objętości podczas pieczenia)
potrzebujesz: jedynie dobrego noża i naczynia żaroodpornego/blachy

SKŁADNIKI:

  • 500g buraków (ok. 2 średniej wielkości)
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kuminu (możesz pominąć, ale kumin sprawia moim zdaniem, że są jeszcze smaczniejsze)
  • szczypta gałki muszkatołowej

PRZEPIS:

Buraki obierz i pokrój w słupki, mniej więcej podobnej wielkości i grubości.

Piekarnik nagrzej do 220 stopni.

Do buraków dodaj wszystkie przyprawy i tłuszcz, wymieszaj dokładnie (najdokładniej robi się to rękami). Rozmieść je równomiernie w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i tak, by na siebie mocno nie zachodziły.

Piecz ok 25 min w 220 stopniach, możesz przemieszaj frytki 1-2 razy podczas pieczenia. Następnie włącz termoobieg i piecz jeszcze ok. 3-5 min do lekkiego przyrumienienia się frytek. Jeśli nie masz termoobiegu, po prostu nic nie zmieniaj i piecz do momentu aż frytki będą miękkie i lekko przyrumienione (zabierze to odrobinę więcej czasu). W tym momencie trzeba już frytki kontrolować mocniej, by się nie spaliły na czarno. ;)

Dodatkowe wskazówki:
  • Jak do każdych frytek, do tych z buraka również, świetnie pasuje sos czosnkowy. Polecam np. ten

Orientacyjny koszt całości: +/- 3 zł

Orientacyjne BTW: 8 / 31 / 36 (przy 3 łyżkach oleju)


Frytki z buraka

Frytki buraczane

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger