Frytki z buraka
Pieczone frytki z buraka
Cudowna odmiana od frytek z ziemniaka. Smaczne, zdrowe, niemal same się robią... może przekonają się do tego warzywa osoby, które nie lubią go jadać?
Smacznego dnia!
Smacznego dnia!
ilość: 2-4 porcje (zależy jak duże przewidujesz - buraki dość mocno stracą na objętości podczas pieczenia)
potrzebujesz: jedynie dobrego noża i naczynia żaroodpornego/blachy
potrzebujesz: jedynie dobrego noża i naczynia żaroodpornego/blachy
SKŁADNIKI:
- 500g buraków (ok. 2 średniej wielkości)
- 2-3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kuminu (możesz pominąć, ale kumin sprawia moim zdaniem, że są jeszcze smaczniejsze)
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZEPIS:
Buraki obierz i pokrój w słupki, mniej więcej podobnej wielkości i grubości.Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
Do buraków dodaj wszystkie przyprawy i tłuszcz, wymieszaj dokładnie (najdokładniej robi się to rękami). Rozmieść je równomiernie w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i tak, by na siebie mocno nie zachodziły.
Piecz ok 25 min w 220 stopniach, możesz przemieszaj frytki 1-2 razy podczas pieczenia. Następnie włącz termoobieg i piecz jeszcze ok. 3-5 min do lekkiego przyrumienienia się frytek. Jeśli nie masz termoobiegu, po prostu nic nie zmieniaj i piecz do momentu aż frytki będą miękkie i lekko przyrumienione (zabierze to odrobinę więcej czasu). W tym momencie trzeba już frytki kontrolować mocniej, by się nie spaliły na czarno. ;)
Dodatkowe wskazówki:
- Jak do każdych frytek, do tych z buraka również, świetnie pasuje sos czosnkowy. Polecam np. ten
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz