Zupa parmezanowa
Parmezanowa zupa ziemniaczana z pomidorkami
i chipsem z szynki parmeńskiej
Bardzo prosta, bardzo pyszna! Idealna na zbliżające się, jesienne ochłodzenie: zupa parmezanowa! 😉 Ser, ziemniaki, trochę przypraw i dopełnienie w postaci soczystych pomidorków i chipsu z szynki długodojrzewającej.
Tę zupę najlepiej robić na świeżo i w takiej ilości, jaką zjemy od razu.
Smacznego dnia!
ilość: 2 porcje
potrzebujesz: garnka, deski, noża
SKŁADNIKI:
- 500 ml rosołu/wywary warzywnego
- 300 g ziemniaków (ok. 2 średniej wielkości) - możesz dać mniej, tylko zupa będzie bardziej wodnista
- 1 średniej wielkości cebula
- 20 g drobno tartego parmezanu
- 2-3 łyżki tłuszczu (np. oleju, masła)
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 3 szczypty pieprzu (soli nie trzeba, bo parmezan sam w sobie jest słony, ale jeśli potrzebujesz możesz dodać sól)
- 4 pomidorki koktajlowe/truskawkowe
- 2 plasterki szynki dojrzewającej (np. parmeńska, serrano, szwardzwaldzka) - możesz pominąć, ale szynka wspaniale pasuje smakowo i dodaje słoności
- ew. świeża bazylia do dekoracji
PRZEPIS:
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 2-3 łyżkach tłuszczu, do osiągnięcia lekkiego przyrumienienia.Następnie zalej wywarem/rosołem, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości. Następnie zblenduj na krem i przypraw.
2 łyżki zupy wymieszaj z parmezanem i tak zaprawiony wywar dodaj do zupy. Wymieszaj całość i nie gotuj już dłużej.
Polecam podawać z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią. Jeśli jadasz mięso, to świetnie komponują się też podsmażone na chrupko plastry szynki długodojrzewającej.
Dodatkowe wskazówki:
- Odczucia słoności i ostrości są dość indywidualne. Ta zupa jest całkiem łagodna, więc po zakończeniu gotowania, spróbuj jej i oceń, czy potrzebujesz więcej pieprzu i soli. Ze względu na dość słone dodatki, ja unikam tutaj jakiegokolwiek słonego dodatku, ale też na codzień jem dość mało soli.
Orientacyjny koszt całości: +/- 12 zł
Orientacyjne BTW: 42 / 58 / 60
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz