Pikantna czerwona kapusta z chorizo i boczkiem

Pikantna czerwona kapusta

z chorizo i boczkiem 


Pikantna czerwona kapusta  z chorizo i boczkiem


Czerwona kapusta z chorizo i boczkiem


Duszona czerwona kapusta


Pyszne, sycące, bardzo niskowęglowodanowe. Idealne na zimową porę! Jeśli porcja jest za duża lub zrobimy więcej, to spokojnie można to danie zamrozić.

Wiem, że na ogół do takiego dania używa się białej kapusty, ale fioletowa wygląda super apetycznie, również jest mięciutka po gotowaniu, a do tego nie zabarwia się nieładnie przez dodatek chorizo i chilli. Przy użyciu takich pikantnych dodatków, zdecydowanie polecam czerwoną kapustę.

Smacznego dnia!


Gotowana czerwona kapusta


Czerwona kapusta z boczkiem




ilość: ok. 6-8 porcji
potrzebujesz: jedynie dużego garnka, dobrego noża, deski

SKŁADNIKI:

  • 1kg czerwonej kapusty (1 mniejszej wielkości główka)
  • ok. 400g surowego boczku (możesz też użyć wędzonego, jeśli wolisz)
  • 200g chorizo (polecam bez sztucznych barwnik i konserwantów - są takie na rynku) 
  • ok. 150-170g cebuli (1 większa)
  • 1 litr wywaru z kości, rosołu, wywaru warzywnego lub wody (smak wywaru wpłynie na ostateczny smak kapusty)
  • 3 łyżki śmietany (z górką)
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego chilli 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • świeża natka pietruszki
  • opcjonalnie: smażone jajka lub żółtka jaj (pięknie wyglądają kolorystycznie i bardzo pasują smakowo)

PRZEPIS:

Z kapusty wytnij głąb, zdejmij podwiędnięte liście i drobno poszatkuj resztę.

Boczek pokroj w kostke i podsmaż do wytopienia się tłuszczu w większym garnku. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i dodaj do smażącego się boczku. Chorizo pokrój w plasterki i dodaj do garnka, gdy cebula zacznie się szklić.

Po chwili smażenia całości, dodaj do garnka poszatkowaną kapustę, przemieszaj całość i pozostaw tak 2-3 min (uważaj, żeby nic się nie przypaliło). Następnie dodaj wywar/wodę. 

Gotuj na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie, a płyn nieco odparuje. Powinno to potrwać ok 30-40min. 

Gdy kapusta już będzie miękka, dodaj 3 łyżki śmietany, przyprawy i wymieszaj dokładnie. Zwiększ ogień ze średniego na mocny i duś jeszcze ok 5-10min. Jeśli kapusta jest wciąż dla Ciebie za mało pikantna, dodaj więcej chilli. 

Gotową potrawę możesz posypać świeżą natką pietruszki.

Taką kapustę lubię też podawać z podsmażonymi jajkami przepiórczymi lub żółtkami jaj (oddzielam żółtko od białka i smażę chwilę na patelni z tłuszczem - trwa to max. minutę. A z białek, które się zbiorą można zrobić np. pyszne ciasto).


Orientacyjny koszt całości: +/- 27 zł

Orientacyjne BTW: 69 / 298 / 44

Pikantna czerwona kapusta z kiełbasą

Zasmażana czerwona kapusta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger