Pieczarkowa na wywarze z suszonych grzybów
Zupa pieczarkowa
na wywarze z suszonych grzybów
Bardzo proste, bardzo domowe, bardzo pyszne!
Jeśli kiedykolwiek zostanie Ci wywar z suszonych grzybów, nawet niech nie przejdzie Ci przez myśl wylewać to cudowne bogactwo smaku! :) Zupy robione na wywarze z suszonych grzybów są niezwykle aromatyczne.
Jeśli chcesz, możesz też zupę wzbogacić także o suszone grzyby w kawałkach. U mnie zupa w stylu zero waste czyli suszone grzyby poszły do konkretnego dania, a w innym wykorzystujemy ich pozostałości czyli wywar z ich gotowania :)
Smacznego dnia!
Jeśli kiedykolwiek zostanie Ci wywar z suszonych grzybów, nawet niech nie przejdzie Ci przez myśl wylewać to cudowne bogactwo smaku! :) Zupy robione na wywarze z suszonych grzybów są niezwykle aromatyczne.
Jeśli chcesz, możesz też zupę wzbogacić także o suszone grzyby w kawałkach. U mnie zupa w stylu zero waste czyli suszone grzyby poszły do konkretnego dania, a w innym wykorzystujemy ich pozostałości czyli wywar z ich gotowania :)
Smacznego dnia!
ilość: ok. 6 porcji
potrzebujesz: duże garnka, noża, mniejszej miseczki i łyżki
W garnku rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj 2 kolejne łyżki masła i dodaj pieczarki. Po jakiejś chwili pieczarki zaczną tracić na objętości i puszczać soki. Pozwól tym sokom odparować, a warzywom lekko się zarumienić. Dodaj po pół łyżeczki soli, pieprzu i cząbru. Dobrze przemieszaj.
Następnie dodaj marchewkę, przemieszaj i smaż razem dosłownie ze 2 minuty. Wlej do garnka wywar z gotowania suszonych grzybów oraz wodę. Przykryj przykrywką i gotuj ok. 10 min. Następnie odkryj i gotuj jeszcze ok 5 min. lub do momentu aż marchewka osiągnie odpowiednią miękkość.
Na koniec wyłącz gaz i dodaj zaprawioną śmietanę - umieść śmietanę w miseczce, następnie wlej do tej miseczki łyżkę wywaru. Przemieszaj dokładnie. Dodaj do tej mieszanki jeszcze ze dwie łyżki zupy, dobrze mieszając. Następnie wlej całość do garnka z zupą i przemieszaj. Spróbuj zupy i jeśli potrzebujesz dodaj więcej soli, pieprzu lub cząbru (ja dodaję już dosłownie szczypty).
SKŁADNIKI:
- 800ml wywaru z gotowania suszonych grzybów (jeśli wywaru masz mniej: daj tyle ile masz i uzupełnij wodą albo możesz użyć większej ilości samego wywaru, po prostu smak grzybowy będzie mniej lub bardziej intensywny)
- 500ml wody
- 500g pieczarek
- 250g marchewki (ok. 2 całkiem spore)
- 200-220g cebuli (1 naprawdę duża)
- 100g śmietany (12 lub 18 lub 24%)
- 4 łyżki masła klarowanego (lub więcej, jeśli lubisz) albo oleju
- pół łyżeczki cząbru
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
PRZEPIS:
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki (nie muszą być cienkie, ale dobrze, żeby było podobnej grubości). Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę w plasterki (podobnej grubości).W garnku rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj 2 kolejne łyżki masła i dodaj pieczarki. Po jakiejś chwili pieczarki zaczną tracić na objętości i puszczać soki. Pozwól tym sokom odparować, a warzywom lekko się zarumienić. Dodaj po pół łyżeczki soli, pieprzu i cząbru. Dobrze przemieszaj.
Następnie dodaj marchewkę, przemieszaj i smaż razem dosłownie ze 2 minuty. Wlej do garnka wywar z gotowania suszonych grzybów oraz wodę. Przykryj przykrywką i gotuj ok. 10 min. Następnie odkryj i gotuj jeszcze ok 5 min. lub do momentu aż marchewka osiągnie odpowiednią miękkość.
Na koniec wyłącz gaz i dodaj zaprawioną śmietanę - umieść śmietanę w miseczce, następnie wlej do tej miseczki łyżkę wywaru. Przemieszaj dokładnie. Dodaj do tej mieszanki jeszcze ze dwie łyżki zupy, dobrze mieszając. Następnie wlej całość do garnka z zupą i przemieszaj. Spróbuj zupy i jeśli potrzebujesz dodaj więcej soli, pieprzu lub cząbru (ja dodaję już dosłownie szczypty).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz