Pieczona mozzarella w panierce

Mozzarella sticks

czyli pieczona mozzarella w panierce



Pieczona mozzarella w panierce

Mozzarella sticks



Mało tu na blogu typowych przekąsek czy przegryzek do np. filmu, więc nadrabiam zaległości. Jedną z pysznych przekąsek jest taka pieczona mozzarella w panierce! Można je pochłonąć wręcz momentalnie, ale to i lepiej, bo paluszki najpyszniejsze są na ciepło! ;)

Pieczone paluszki z mozzarelli, podane z sosem pomidorowym będą miały więcej węglowodanów, a z sosem czosnkowym całość będzie bardziej niskowęglowodanowa.

Smacznego dnia!



Mozzarella sticks

Pieczona mozzarella w panierce


ilość: ok. 10-12 paluszków
potrzebujesz: same podstawowe przyrządy i piekarnik

SKŁADNIKI:

  • 300g mozzarelli w kawałku (to nie jest biała kulka w zalewie)*
  • 50g mąki pszennej lub ryżowej (w wersji bezglutenowej) - ok. 4 łyżki z lekką górką
  • 120g prażonej cebulki (uwaga na olej palmowy** oraz rodzaj mąki, jeśli jadasz bezglutenowo!)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • po 2-3 szczypty soli i pieprzu
*możesz też spróbować użyć innych rodzajów twardych serów w kawałku
**polecam zwracać uwagę na to, czy zawiera olej palmowy, spokojnie da się kupić taką bez oleju palmowego, ale nie w każdym sklepie


Do podania: sos czosnkowy (polecam TEN przepis) lub sos pomidorowy

Najprostszy sos pomidorowy:
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tłuszcz do podsmażenia cebulki - ok. 3-4 łyżki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • po szczypcie soli i pieprzu

PRZEPIS:

Mozzarellę pokrój w paski podobnej grubości i długości (u mnie ok. 1,5 do 2 cm grubości i szerokości). Rozłoż na tacce i umieść w zamrażalniku na przynajmniej 30 min. Z 300g wychodzi od 10 do ok. 12 paluszków.

W międzyczasie przygotuj produkty na panierkę. Prażoną cebulkę drobniej pokrusz (np. za pomocą wałka). Jajka roztrzep i połącz z solą, pieprzem oraz mieloną papryką. A w ostatniej misce umieść mąkę pszenną lub ryżową

Wyjęte z zamrażalnika paluszki najpierw obtaczaj w mące, potem w jajku, znów w mące, w jajku, a na koniec w prażonej cebulce.

Układaj je na tacce lub talerzu, który włożysz potem do zamrażalnika. Umieść je tam na co najmniej 1h

W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy lub czosnkowy.

Tu przed wyjęciem paluszków z zamrażalnika, nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij paluszki i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Włóż na sam środek piekarnika i piecz ok. 6-8 min. Kontroluj co jakiś czas paluszki. Panierka ma się zarumienić, ser zmięknie, ale nie możemy dopuścić do całkowitego rozpuszczenia się sera, bo wypłynie spod panierki.

Po przepis na sos czosnkowy zapraszam TUTAJ.

A to przepis na najprostszy sos pomidorowy:

Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę do czosnku. Odstaw na ok. 10 min (dzięki temu skorzystasz ze wszystkich (!) zdrowotnych właściwości czosnku. Dokładniej opisywałam to tutaj).

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej wybrany tłuszcz w rondelku (olej, smalec czy co tam lubisz). Wrzuć cebulkę i smaż do momentu aż będzie szklista. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze ok. 1 minutę. Dodaj przecier pomidorowy i 1-2 łyżki wody. Gotuj pod przykryciem kilka minut, dodaj przyprawy. Sos podawaj gorący lub na zimno. Smakuje w obu wersjach.

Dodatkowe wskazówki:
  • Paluszki robiłam wielokrotnie i jest to sprawdzona ilość składników, ale jeśli zostaną Ci one na koniec, to połącz wszystko ze sobą (jajka, mąka, cebulka) i usmaż na patelni lub w piekarniku jak placki.


Orientacyjny koszt (samych paluszków): +/- 10,5 zł

Orientacyjne BTW (dla paluszków): 112 / 138 / 94


Pieczone paluszki z mozzarelli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger