Pieczona brukselka w śmietanie

Pieczona brukselka w śmietanie i z serem


Brukselka z sosie śmietanowo-serowym

Pieczona brukselka z sosie śmietanowo-serowym

To był bardzo spontaniczny, szybki pomysł, ale zostanie z nami na dłużej! Taka brukselka smakuje wspaniale! Można jeść samodzielnie albo jako dodatek do mięsa, ryby czy np. jajek.

To bardzo sycące danie i świetne na wszelkich dietach niskowęglowodanowych (ok. 7 do 14g węgli w jednej porcji)!

Smacznego dnia!


Brukselka z sosie śmietanowym z serem


porcje: 2-4 (zależy czy jako pełne danie czy dodatek)
potrzebujesz: patelni, naczynia żaroodpornego, tarki do sera


SKŁADNIKI:

  • ok. 500g brukselki
  • 1 mała cebula (ok. 85g) 
  • 8 łyżek śmietany (12/18/24%) - ok 200g
  • 75g żółtego sera (u mnie cheddar)
  • 2-3 łyżki tłuszczu (masła klarowanego, oleju czy nawet smalcu w wersji nie wege) + odrobina do natłuszczenia formy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/6 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie świeżo mielony pieprz i natka pietruszki

PRZEPIS:

Brukselkę oczyść ze zwiędniętych liści i zgrubiałych końcówek. Przekrój brukselki na połówki. Cebulę pokrój w piórka.

Piekarnik nastaw na 200 stopni, a na patelni rozpuść tłuszcz i wrzuć cebulę. Po chwili dodaj brukselkę i smaż do lekkiego przyrumienia się warzyw.

Następnie dodaj śmietanę i przyprawy, wymieszaj dobrze całość. Smaż dosłownie chwilę do lekkiego zgęstnienia całej potrawy (nie stworzy się płynny sos, tylko śmietana obtoczy warzywa).

Brukselkę w śmietanie przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piecz w 200 stopniach 10 min (po tym czasie brukselki powinny być już miękkie, jeśli nie są - wydłuż czas pieczenia). Następnie posyp całość startym serem i piecz jeszcze 5-7 min (do rozpuszczenia się sera).

Na koniec możesz jeszcze posypać całość świeżo mielonym pieprzem i/lub natką pietruszki. Podawaj jeszcze ciepłe.


Orientacyjny koszt całości: +/- 10 zł

Orientacyjne BTW: 47 / 92 / 29


Pieczona brukselka z sosie śmietanowym z serem

Pieczona brukselka w śmietanie

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger