Pieczona brukselka w śmietanie
Pieczona brukselka w śmietanie i z serem
To bardzo sycące danie i świetne na wszelkich dietach niskowęglowodanowych (ok. 7 do 14g węgli w jednej porcji)!
Smacznego dnia!
porcje: 2-4 (zależy czy jako pełne danie czy dodatek)
potrzebujesz: patelni, naczynia żaroodpornego, tarki do sera
SKŁADNIKI:
- ok. 500g brukselki
- 1 mała cebula (ok. 85g)
- 8 łyżek śmietany (12/18/24%) - ok 200g
- 75g żółtego sera (u mnie cheddar)
- 2-3 łyżki tłuszczu (masła klarowanego, oleju czy nawet smalcu w wersji nie wege) + odrobina do natłuszczenia formy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/6 łyżeczki gałki muszkatołowej
- opcjonalnie świeżo mielony pieprz i natka pietruszki
PRZEPIS:
Brukselkę oczyść ze zwiędniętych liści i zgrubiałych końcówek. Przekrój brukselki na połówki. Cebulę pokrój w piórka.Piekarnik nastaw na 200 stopni, a na patelni rozpuść tłuszcz i wrzuć cebulę. Po chwili dodaj brukselkę i smaż do lekkiego przyrumienia się warzyw.
Następnie dodaj śmietanę i przyprawy, wymieszaj dobrze całość. Smaż dosłownie chwilę do lekkiego zgęstnienia całej potrawy (nie stworzy się płynny sos, tylko śmietana obtoczy warzywa).
Brukselkę w śmietanie przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piecz w 200 stopniach 10 min (po tym czasie brukselki powinny być już miękkie, jeśli nie są - wydłuż czas pieczenia). Następnie posyp całość startym serem i piecz jeszcze 5-7 min (do rozpuszczenia się sera).
Na koniec możesz jeszcze posypać całość świeżo mielonym pieprzem i/lub natką pietruszki. Podawaj jeszcze ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz