Ciasto czekoladowo-kokosowe na białkach

Ciasto czekoladowo-kokosowe na białkach
- bez mąki, bez dodatku cukru, low carb



Ciasto czekoladowo-kokosowe na białkach

Ciasto czekoladowo-kokosowe bez mąki

Jak wykorzystać białka


Tylko 5 prostych składników wystarczy, by stworzyć pyszne ciasto! Zapraszam na ciasto czekoladowo-kokosowe na białkach! Bez mąki, glutenu, laktozy, bez dodatku cukru i z niskim indeksem glikemicznym!

Jest dość wilgotne, intensywnie czekoladowe i smakuje nawet mojemu mężowi, który generalnie za kokosem nie przepada! Opłacało się zaryzykować z tym pomysłem. ;) 

I do tego, to pyszny, niskowęglowodanowy sposób na wykorzystanie białek. Zastanawiasz się, jak wykorzystać białka, ale beza nie jest dla Ciebie (choćby przez olbrzymią ilość cukru)? Koniecznie wypróbuj to ciasto! :)

Smacznego dnia!


Czekoladowe ciasto bez glutenu i laktozy

Kokosowe ciasto bez glutenu i laktozy


ilość: ok. 15 kawałków
potrzebujesz: keksówki o wymiarach 30 x 
11 cm (górne krawędzie, dolne to: 27 x 8,5), miksera, garnków do rozpuszczenia czekolady nad parą

SKŁADNIKI:

  • 500g białek (z ok. 15 jajek)
  • 120g wiórków kokosowych
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 30g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (polecam bez fosforanów lub mieszankę sody i kamienia winnego*)
opcjonalna polewa:
  • 50-60g gorzkiej czekolady
  • wiórki lub płatki kokosowe do posypania
*
*zamiast jednej łyżeczki proszku użyj 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki kamienia potasu

PRZEPIS:

Czekoladę rozpuść nad parą wodną, a piekarnik nagrzej do 200 stopni.

Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj wiórki, kakao i proszek do pieczenia, rozmiksuj dokładnie. Na koniec wlej rozpuszczoną czekoladę i ponownie dokładnie rozmieszaj.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej przygotowaną masę.

Piecz ok. 1h w 200 stopniach. Do suchego patyczka i utworzenia się lekkiej skorupki z wierzchu (może mocno popękać!).

Jeśli chcesz zrobić polewę do ciasta, po prostu rozpuść nad parą wodną czekoladę (wystarczy 50-60g) i polej nią gotowe ciasto. Możesz też dodatkowo posypać je wiórkami lub płatkami kokosowymi.


Orientacyjny koszt całości: +/- 16 zł (już z polewą!)

Orientacyjne BTW: 82 / 147 / 91 (przyjęłam proporcje dla czekolady 70% - im będzie wyższa zawartość masy kakaowej, tym będzie mniej W, a więcej T)


Ciasto czekoladowe z niskim indeksem glikemicznym

Ciasto dla cukrzyka


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger