Ciasto czekoladowo-kokosowe na białkach
Ciasto czekoladowo-kokosowe na białkach- bez mąki, bez dodatku cukru, low carb
Tylko 5 prostych składników wystarczy, by stworzyć pyszne ciasto! Zapraszam na ciasto czekoladowo-kokosowe na białkach! Bez mąki, glutenu, laktozy, bez dodatku cukru i z niskim indeksem glikemicznym!
Jest dość wilgotne, intensywnie czekoladowe i smakuje nawet mojemu mężowi, który generalnie za kokosem nie przepada! Opłacało się zaryzykować z tym pomysłem. ;)
I do tego, to pyszny, niskowęglowodanowy sposób na wykorzystanie białek. Zastanawiasz się, jak wykorzystać białka, ale beza nie jest dla Ciebie (choćby przez olbrzymią ilość cukru)? Koniecznie wypróbuj to ciasto! :)
Smacznego dnia!
I do tego, to pyszny, niskowęglowodanowy sposób na wykorzystanie białek. Zastanawiasz się, jak wykorzystać białka, ale beza nie jest dla Ciebie (choćby przez olbrzymią ilość cukru)? Koniecznie wypróbuj to ciasto! :)
Smacznego dnia!
ilość: ok. 15 kawałków
potrzebujesz: keksówki o wymiarach 30 x 11 cm (górne krawędzie, dolne to: 27 x 8,5), miksera, garnków do rozpuszczenia czekolady nad parą
potrzebujesz: keksówki o wymiarach 30 x 11 cm (górne krawędzie, dolne to: 27 x 8,5), miksera, garnków do rozpuszczenia czekolady nad parą
SKŁADNIKI:
- 500g białek (z ok. 15 jajek)
- 120g wiórków kokosowych
- 100g gorzkiej czekolady
- 30g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (polecam bez fosforanów lub mieszankę sody i kamienia winnego*)
- 50-60g gorzkiej czekolady
- wiórki lub płatki kokosowe do posypania
PRZEPIS:
Czekoladę rozpuść nad parą wodną, a piekarnik nagrzej do 200 stopni.Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj wiórki, kakao i proszek do pieczenia, rozmiksuj dokładnie. Na koniec wlej rozpuszczoną czekoladę i ponownie dokładnie rozmieszaj.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej przygotowaną masę.
Piecz ok. 1h w 200 stopniach. Do suchego patyczka i utworzenia się lekkiej skorupki z wierzchu (może mocno popękać!).
Jeśli chcesz zrobić polewę do ciasta, po prostu rozpuść nad parą wodną czekoladę (wystarczy 50-60g) i polej nią gotowe ciasto. Możesz też dodatkowo posypać je wiórkami lub płatkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz