Galette des rois

Galette des rois czyli migdałowe ciasto
na Święto Trzech Króli



Galette des rois czyli migdałowe ciasto na Święto Trzech Króli

Galette des rois

Ciasto francuskie z masą migdałową

Migdałowe ciasto na Święto Trzech Króli

Na całym świecie jest mnóstwo ciekawych tradycji kulinarnych i rozwiązań smakowych. Czymś niezwykle smacznym i ciekawym jest dla mnie galette des rois czyli ciasto przygotowywane we Francji specjalnie na uroczystość Objawienia Pańskiego (potocznie zwaną Świętem Trzech Króli), a więc na 6 stycznia!

Taką tradycją związaną z galette des rois jest ukrycie w środku ciasta migdała/suchej fasoli/tematycznej małej figurki (ponoć są nawet specjalne edycje kolekcjonerskie, wydawane przez znanych francuskich kucharzy - które można właśnie znaleźć w galette ich produkcji!). Kto znajdzie ukryty produkt w swoim kawałku ciasta, ten dostaje koronę (która często ozdabia takie ciasto) i zostaje królem na ten dzień! :) Czyż to nie jest sympatyczna tradycja?

Galette des rois składa się z ciasta francuskiego, migdałów, masła, cukru... ale w mojej wersji jest z erytrolem! Dzięki temu obcinamy węglowodany, a smak wciąż pozostaje pyszny! Spróbujcie galette des rois z erytrolem! Już zapach unoszący się podczas pieczenia jest nieziemski :)

A do tego, przy użyciu erytrolu, zyskujemy ciasto niskowęglowodanowe! Proporcje BTW wychodzą orientacyjnie takie: 1 : 4,7 : 2,5 więc naprawdę całkiem przyzwoite na różnych wersjach diet niskowęglowodanowych :)

Smacznego dnia!

Ciasto francuskie z migdałami

Francuskie galette des rois

ilość: 10-14 kawałków
potrzebujesz: coś okrągłego do odrysowania kół (polecam średnia 25-26cm), może się przydać wałek (zależy, którego ciasta używasz), miksera lub trzepaczki, misek, płaskiej blaszki do pieczenia

SKŁADNIKI:

  • ok. 350g ciasta francuskiego domowego lub 2 płaty gotowego ciasta (ja używam domowej roboty, na samym dole tej strony opisuję mój przepis)
  • 100g mąki migdałowej (lub tarte migdały nieblanszowane - możesz też użyć pół na pół mąki migdałowej i tartych migdałów)
  • 100g miękkiego masła
  • 100g erytrol (lub cukier, ale wtedy zmienią się proporcje ciasta)
  • 2 jajka
  • 1 lub 2 żółtka
  • opcjonalnie 1 łyżka rumu albo 2-3 krople aromatu rumowego
  • 1 migdał lub sucha fasola

PRZEPIS:

Miękkie masło ubij z erytrolem (opcjonalnie z cukrem) na puszystą masę, dodawaj po jednym jajku (łącznie 2 jajka) wciąż miksując (albo używając ręcznej trzepaczki). Na koniec dodaj rum lub aromat i wymieszaj dokładnie.

Ciasto francuskie rozwałkuj na 2-3mm (jeśli masz gotowe, cienkie blaty, nie wałkuj ich) i wykrój 2 kształty kół (połóż tortownicę i obkrój kształt dookoła nożem). 

Ułóż jeden okrąg ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Formą o mniejszej średnicy możesz zrobić mniejszy okrąg w środku, tak żeby zostawić ok. 2cm brzegu. Roztrzep żółtko i posmaruj nim pozostawione 2cm brzegi, a na środku wyłóż większą część ubitej masy migdałowej. Możesz ją wykładać łyżką, możesz użyć rękawa cukierniczego.

W dowolnym miejscu w masie migdałowej młóoz 1 migdał lub 1 suchą fasolkę. Połóż na wierzchu resztę pozostawionej masy migdałowej i wyrównaj masę.

Na wierzchu ułóż drugi okrąg z ciasta francuskiego. Zlep brzegi i możesz zrobić jakiś wzorek na nich. Posmaruj całe ciasto resztą roztrzepanego żółtka (tyle, ile trzeba do pokrycia całości). Odstaw ciasto w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę (ja wkładam na 5 min do dużego zamrażalnika, a potem trzymam przy otwartym oknie).

Następnie nastaw piekarnik na 200 stopni, a ciasto posmaruj ponownie żółtkiem (pozostałą resztką lub nowym). Na wierzchu ciasta zrób nożem lekkie nacięcia w formie fantazyjnych wzorów (nie przekłuwaj tylko rysuj z wierzchu). Na koniec nakłuj ciasto w kilku miejscach, by para mogła swobodnie uchodzić.

Piecz ciasto 10 min w 200 stopniach, a potem 20-25 min w 170 stopniach. Ciasto podniesie się i przyrumieni. Jeśli zrobić zbyt duże dziury w cieście lub zbyt cienko rozwałkujesz ciasto, może popękać (ale to nic nie szkodzi i tak będzie piękne i smaczne).

Gotowe ciasto ostudź i podawaj.

ETAPY powstawania ciasta:

Francuskie ciasto z migdałami

Francuskie ciasto na 6 stycznia

Ciasto francuskie domowe

Francuskie ciasto na Trzech Króli

Ciasto francuskie galette des rois

Ciasto francuskie z erytrolem


Dodatkowe wskazówki: 
  • Wątpliwości może budzić to, że użycie dwóch płatów gotowego ciasta daje nam więcej gram niż użycie domowej roboty. Ciasto odmierzałam na wadze kuchennej, więc nie ma tu mowy o pomyłce. Chcąc wałkować ciasto na grubość 2-3mm, 350g okazało się wystarczające. Jeśli robię ciasto francuskie zawsze robię go więcej, więc ciężko mi stwierdzić ile dokładnie trzeba użyć mąki, używając jej tylko do tego jednego ciasta. Wedle moich obliczeń 200g spokojnie wystarczy i poniżej zamieszczam przepis na ciasto francuskie przy użyciu 200g mąki. A jeśli zostanie Ci trochę ciasta, na pewno będziesz wiedzieć, jak je wykorzystać :)

Orientacyjny koszt całości: +/- 12,5 zł (przy domowym cieście) lub +/- 15 zł (przy kupnym cieście na maśle, a nie oleju palmowym)

Orientacyjne BTW: 66 / 311 / 164


Galette des rois z erytrolem


DOMOWE CIASTO FRANCUSKIE


SKŁADNIKI:

  • 200g mąki pszennej tortowej (możesz użyć w 1/4 mąki krupczatki)
  • 60g miękkiego masła
  • 125 zimnego masła
  • 4g soli
  • 88ml zimnej wody

PRZEPIS:

Mąkę przesiej do większej miski wraz z solą, zrób w niej dołek, wlej zimną wodę, dodaj miękkie masło i ugniataj masę do momentu aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto, ale robisz to szybko! Można sobie pomóc mikserem z hakami. Ja najpierw używam haków, potem gniotę ręcznie.

Tworzysz kulę, robisz nacięcie na wierzchu (krzyż) owijasz w folię i do zamrażalnika na 10 min, a potem co najmniej 20 min do lodówki (ja nie trzymam dłużej, chyba, że zapomnę) Pod koniec chłodzenia kuli, wyjmij zimne masło, włóż pomiędzy arkusze (zgięty arkusz) papieru do pieczenia i wałkiem tłucz (!) w to masło, by stworzyć kwadrat o grubości 1-2cm. Wymujesz kulę, rozwałkowujesz ją na podsypanej stolnicy na prostokąt, który będzie 2x dłuższy niż nasz kwadrat z masła. Kładziesz kwadrat z masła na środku prostokąta (tak, że ostra krawędz kwadratu z masła dotyka brzegu ciasta) i zalepiasz na maśle ciasto w taki sposób, że tworzy się coś na kształt koperty

Następnie czas na wałkowanie. Robisz tzw. tour simple I tour double. Wałkujesz ciasto na prostokąt. Następnie z obu boków zaginasz ciasto do środka (tak że boczne krawędzie zetkną się ze sobą na środku ciasta) i składasz ciasto na pół (jak książkę). 

Ponownie wałkujesz ciasto (prostopadle do poprzedniego kierunku wałkowania). Gdy rozwałkujesz ciasto na prostokąt, dzielisz ciasto (w swojej głowie!) na 3 części. Jedną zaginasz do środka, a częśćz drugiej strony zaginasz tak, że przykrywa całkowicie pierwszą, złożoną część. I znów wałkujesz w kierunku prostopadłym do wałkowania, które miało miejsce chwilę temu.

Tak gotowe ciasto znów złóż, by było łatwiej je przenosić, zawiń w folię i włóż na 10 min do zamrażalnika i potem na 20 min do lodówki. 

Wyjmujesz ciasto, powtarzasz jeszcze raz wałkowanie według wcześniejszego schematu i znów 10 min zamrażalnik i 20 min lodówka. Po tym czasie ciasto już możesz wyjąć i wałkować do pieczenia.

koszt ciasta: +/- 5 zł

BTW ciasta: 21 / 154 / 152


Keto galette des rois

Galette des rois Low Carb

Ciasto niskowęglowodanowe dla cukrzyków

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger