Bezglutenowe korzenne brownie

Bezglutenowe, korzenne brownie świąteczne


Bezglutenowe korzenne brownie

Bezglutenowe korzenne brownie świąteczne

Brownie czyli czekoladowe ciasto amerykańskie chyba mało komu kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia... a jednak to ciasto po dodaniu mnóstwa korzennych przypraw i bakalii, zyskuje typowo świąteczny wymiar! :) Możliwe, że posmakuje niejednemu zwolennikowi tradycji. Jest naprawdę pyszne, a do tego banalne w przygotowaniu!

Moja wersja korzennego brownie jest bezglutenowa, ale powinna wyjść także z mąką pszenną (dałabym jej więcej o co najmniej 30g). Bakalie w zasadzie są dość dowolne. Jeśli chcesz możesz też dodać jakieś drobno posiekane orzechy.

Smacznego dnia!


Bożonarodzeniowe ciasto czekoladowe


ilość: co najmniej 12 porcji
potrzebujesz: blaszki 18 na 28 cm (możesz też użyć torownicy 24, 25 lub 26cm), garnków do roztopienia czekolady w kąpieli wodnej, miksera lub trzepaczki (spokojnie wystarczy trzepaczka!), noża, deski


SKŁADNIKI:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 100g erytrolu (możesz zamienić na cukier, wystarczy ok. 75-80g)
  • 80g mąki ryżowej
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao (20g) - polecam co najmniej o zawartości 20%
  • 2 łyżki cynamonu (20g) - polecam cejloński
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie cukier puder do wykonania takich ozdób, jak na moich zdjęciach
  • ok. 150g wybranych bakalii, u mnie:
    • 50g suszonych śliwek (polecam niesiarkowane)
    • 50g rodzynków (również polecam bez siarki) lub suszonej żurawiny*
    • 50g skórki pomarańczowej (polecam domowej roboty lub bez syropu glukozowo-fruktozowego**)
*Na ogół suszona żurawina składa się w 60% z żurawiny, 40% to cukier i olej (przewaga cukru). Możesz jednak kupić suszoną żurawinę bez cukru (jest potwornie droga) albo użyć żurawiny słodzonej zagęszczonym sokiem jabłkowym.

**Bardzo ciężko jest kupić skórkę pomarańczową bez tego syropu. Ja próbuję go unikać za wszelką cenę, niestety jest bardzo trudno kupić taką skórkę. Alternatywą jest oczywiście zrobienie jej samodzielnie, choć wymaga to poświęcenia odrobiny wolnego czasu. Jeśli robisz skórkę pomarańczową samodzielnie, to możesz ją również zrobić w... ksylitolu! W ksylitolu jest moim zdaniem pyszna! :)

PRZEPIS:

Masło rozpuść wraz z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

W dużej misce roztrzep dobrze jajka z cukrem lub erytrolem (na dość jasną i puszystą masę). Dodaj do jajek roztopioną czekoladę i ponownie roztrzep.

Następnie dodaj przesianą mąkę, kakao i wszystkie przyprawy (sól również przesiewam ;) ). Rozmieszaj na gładką, jednolitą masę.

Wybrane bakalie drobniej posiekaj, jeśli są duże (ja posiekałam śliwki, ale nie kroiłam drobniej rodzynków ani skórki) i dodaj do czekoladowej masy. Wymieszaj dokładnie całość.

Czekoladową masę przelej do formy wyłożonej papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 35 min (ciasto nieco się podniesie, a wierzch ładnie i wyraźnie się zetnie.

Ozdobne śnieżynki z cukru pudru możesz wykonać używając szablonów (takich jak chociażby do kawy!).


Orientacyjny koszt całości: +/- 25 zł (cena z erytrolem)

Orientacyjne BTW: 66 / 279 / 241

Korzenne brownie z bakaliami

Bezglutenowe brownie

Ciasto na Boże Narodzenie

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger