Sałatka z buraków i jarmużu
Zimowa sałatka z buraków
i chipsów z jarmużu wraz z fetą
Sałatki kojarzą się głównie z wiosną i lekkimi daniami, ale i zimowe wersje, nieco treściwsze również są naprawdę pyszne! Sałatka jest bezglutenowa i niskowęglowodanowa.
Buraki nadają się do sałatek znakomicie, a z odpowiednio wyrazistymi dodatkami tworzą ciekawą całość. Jarmuż jest tutaj wykorzystywany w formie na ciepło, ponieważ bez obróbki może szkodzić tarczycy. Oczywiście można go jeść na surowo, ale osobiście wolę tutaj być ostrożna.
Smacznego dnia!
Buraki nadają się do sałatek znakomicie, a z odpowiednio wyrazistymi dodatkami tworzą ciekawą całość. Jarmuż jest tutaj wykorzystywany w formie na ciepło, ponieważ bez obróbki może szkodzić tarczycy. Oczywiście można go jeść na surowo, ale osobiście wolę tutaj być ostrożna.
Smacznego dnia!
ilość: jako dodatek może starczyć nawet na 8-10 porcji
potrzebujesz: blaszki, patelni, miski, noża, deski
potrzebujesz: blaszki, patelni, miski, noża, deski
SKŁADNIKI:
- 500-550g buraków (polecam podłużne, są najsmaczniejsze!)
- 200g jarmużu
- 150g sera feta (jeśli używasz sera "a la feta", który jest bardziej słony od prawdziwej fety, zmniejsz ilość soli w daniu)
- 5 łyżek ziaren słonecznika
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
PRZEPIS:
Buraka ugotuj lub upiecz do miękkości. Jeśli chcesz piec, nie obieraj buraków i upiecz je w 200 stopniach w zamkniętym naczyniu żaroodpornym - to zdrowsze niż owijanie buraka w folię. Jeśli chcesz gotować, również nie odbieraj ze skórki i zalej je w garnku zimną wodą w taki sposób, by całkowicie były przykryte. Czas gotowania i pieczenia zależy od wielkości i starości buraków, na ogół trwa to ok. 60 min. Tę czynność możesz oczywiście wykonać dzień wcześniej.Gdy buraki już lekko się ostudzą, obierz je ze skórki, pokrój w kostkę i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Fetę pokrój w kostkę.
Piekarnik nastaw na 190 stopni.
Oderwij liście od łodyżek jarmużu. Jeśli masz duże liście - pokrój je drobniej. Paczkowanego nie musisz bardziej rozdrabniać.
W misce umieść jarmuż, 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę pieprzu oraz 1,5 łyżeczki soli. Wymieszaj dokładnie i umieść tak przygotowany jarmuż na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem) lub w naczyniu żaroodpornym.
Jarmuż umieść na najwyższym piętrze w piekarniku (niemal pod samą grzałką) i piecz ok. 8-10 min. Gotowe chipsy będą brązowawo-zielone i bardzo chrupiące.
Gotowe chipsy z jarmużu wymieszaj z burakiem, fetą oraz podprażonymi ziarnami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz