Pancakes na mące z ciecierzycy
Kakaowe pankejki na mące z ciecierzycy
Zapraszam na pyszne, sycące i słodkie placuszki czyli kakaowe, bezglutenowe pankejki na kefirze! Są na bardzo ciekawej mące - z ciecierzycy, która jest bogata w minerały i witaminy, a także wspiera funkcjonowanie jelit.
Pancakes z ciecierzycy są z dodatkiem kakao i erytrolu lub cukru. Powinny być w miarę słodkie, ponieważ to równoważy taki „grochowy” posmak ciecierzycy.
Są ekspresowe do wykonania - wystarczy wszystko ze sobą wymieszać trzepaczką! I bardzo szybko się smażą! Można jeść samodzielnie, ale świetnie pasują do różnych kwaskowatych dżemów, owoców, z dodatkiem śmietanki czy mascarpone albo domowej nutelii! :)
Smacznego dnia!
Pancakes z ciecierzycy są z dodatkiem kakao i erytrolu lub cukru. Powinny być w miarę słodkie, ponieważ to równoważy taki „grochowy” posmak ciecierzycy.
Są ekspresowe do wykonania - wystarczy wszystko ze sobą wymieszać trzepaczką! I bardzo szybko się smażą! Można jeść samodzielnie, ale świetnie pasują do różnych kwaskowatych dżemów, owoców, z dodatkiem śmietanki czy mascarpone albo domowej nutelii! :)
Smacznego dnia!
ilość: ok. 40 małych placków
potrzebujesz: patelni (super będzie naleśnikowa, ale wyjdzie na każdej), dużej miski, trzepaczki, sitka do przesiewania
potrzebujesz: patelni (super będzie naleśnikowa, ale wyjdzie na każdej), dużej miski, trzepaczki, sitka do przesiewania
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy (150g) - szklanka ma u mnie pojemność 250ml
- 1 szklanka + 1 łyżka kefiru (290g)
- 2 łyżki kakao, bez górki (ok. 15g) - używam o zawartości tłuszczu 20-22%
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 5 łyżek cukru lub erytrolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- tłuszcz do smażenia
PRZEPIS:
Do miski wlej kefir, wbij jajek i roztrzep trzepaczką na jednolitą masę. Następnie dodaj mąkę, kakao, proszek, sodę przesiewając je przez sitko. Na końcu dodaj cukier, olej i wymieszaj dobrze całość (wystarczy trzepaczką do połączenia się składników).Rozgrzej patelnię i lekko ją natłuść. Jeśli masz bardzo dobrej jakości patelnię do smażenia beztłuszczowego, może się bez niego obędzie, ale na mojej patelni te placki nie wychodzą bez natłuszczania (spalają się nawet na najniższej temperaturze i przywierają).
Masę na placki wykładaj za pomocą zwykłej łyżki. Najlepiej jeśli placki wychodzą małe.
Placki smaż do ścięcia się z obu stron. Kiedy zrobią się na placku bąbelki, możesz przewrócić na druga stronę. Uważaj na zbyt mocny gaz, bo placki zamiast ślicznie brązowe, będą się momentalnie robić czarne!
Pancakes na mące z ciecierzycy smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dodatkowe wskazówki:
- Placuszki bezpośrednio po usmażeniu wydają się słodsze niż po ostudzeniu, wiec trzeba brać to pod uwagę, przy balansowaniu słodkością. Minimalna ilość łyżek erytrolu/cukru to moim zdaniem 2,5-3 łyżki. Jeśli chcesz jeszcze więcej niż 5, to ja nie wychodziłabym poza 6-7 łyżek (dla mnie będą przy takiej ilości za słodkie, ale jeśli lubisz mocna słodycz, może ci podpasują)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz