Cykoria pod beszamelem

Cykoria zapieczona pod beszamelem



Cykoria pod beszamelem

To jeden z moich ulubionych sposobów na cykorię! Bardzo prosty, a niezwykle pyszny! :) Nawet mój mąż bardzo polubił tak przyrządzaną cykorię, choć dotychczas kojarzyła mu się tylko z czymś niesmacznym i gorzkim...

Tutaj mamy wiele zabiegów, które pozwalają nam zniwelować goryczkę cykorii: wykrojenie głąba, podgotowanie przed pieczeniem z cytryną i cukrem. W efekcie zyskujemy pyszną sałatę (cykoria to rodzaj sałaty, ja mówię, że 
takiej zimowej sałaty :) ), jedynie z lekkim, specyficznym dla cykorii posmakiem gorzkości.
Generalnie nie warto całkowicie pozbywać się gorzkości, bo ten gorzkawy posmak to zasługa inuliny, a ona pozytywnie wpływa m.in. na mikroflorę w naszych jelitach.

Najpowszechniej dostępna, choć najbardziej gorzka, jest żółtka odmiana cykorii. Niezależnie od tego, czy wybierzemy cykorię żółtą, kędzierzawą czy czerwoną... to bardzo ciekawe warzywo, idealne na urozmaicenie zimowej diety! Wsp
aniale wpływa na układ pokarmowy, np. regulując trawienie oraz dolegliwości związane z refluksem. 

Najlepiej kupować cykorię, która jest dość zwarta, bez zwiniętych, odstających liści i bez brązowawych przebarwień.

Smacznego dnia!


Cykoria zapieczona pod beszamelem

Pieczona cykoria


ilość: ok. 4 porcje (albo 1-2, jeśli ma stanowić główną część dania lub być jedynym posiłkiem)
potrzebujesz: formy żaroodpornej (ja używałam o wielkości: ), garnka, który zmieści wszystkie cykorie, garnuszka, łyżki (najlepiej drewnianej)

SKŁADNIKI:

  • 500g cykorii, ja używam żółtej odmiany (2 do 4 sztuk - zależy od ich wielkości)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • 1-2 szczypty soli
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • opcjonalnie: drobno mielony parmezan do posypania z wierzchu
  • opcjonalnie: świeżo mielony pieprz do posypania po upieczeniu
sos beszamelowy:
  • 250ml mleka, u mnie 3,2% lub więcej (ocieplonego, nie prosto z lodówki)
  • 1 łyżka mąki (ok. 10g)
  • 1,5 łyżki masła (ok. 15g)
  • 1/6 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i pieprzu

PRZEPIS:

Cykorię umyj. Odrzuć ew. zwiędnięte liście i przekrój cykorie na pół. Ze środka wykrój gorzki głąb. Jeśli cykoria rozlatuje się po tym zabiegu, możesz poszczególne połówki ustabilizować poprzez związanie nitką (to tak na wszelki wypadek, ja takiego zabiegu nigdy nie robię, nie potrzebuję).

Piekarnik nagrzej do 200 stopni.

W większym garnku zagotuj wodę. Dodaj do zagotowanej wody 1-2 szczypty soli, pół łyżeczki cukru oraz 1 łyżkę soku z cytryny i wrzuć cykorię. Gotuj przez 3 min, następnie wyjmij i odsącz z nadmiaru wody.

Gotuj 3 min w wrzątku z dodatkiem 1 łyżki soku z cytryny, 1-2 szczypty soli i pol łyżeczki cukru.

By przygotować beszamel rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę i szybko mieszaj, by nie zrobiły się grudki. Po chwili wlewaj mleko (powoli, nie jednym ruchem!), cały czas mieszając łyżką! (to ma zapobiec powstawaniu grudek). Jeśli mimo wszystko zrobią się grudki, staraj się je rozetrzeć, choćby przy pomocy dwóch łyżek. Sos pozostaw na delikatnym gazie do zgęstnienia. Pamiętaj o mieszaniu co chwilę. Nie musisz stać nad garnkiem cały czas, ale nie możesz całkowicie przestać mieszać. Jeszcze przed zgęstnieniem sosu, dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz gałkę muszkatołową.

Naczynie żaroodporne wysmaruj lekko masłem. Ułóż w nim połówki cykorii (środkiem do góry) i polej gotowym beszamelem.

Cykorię piecz 10–15 minut w temp. 200 C (do ścięta się sosu z wierzchu).

Tuż przed wyjęciem możesz tez posypać drobno tartym parmezanem! Tuż po upieczeniu, całość warto tez posypać świeżo mielonym pieprzem


Orientacyjny koszt: +/- 7 zł

Orientacyjne BTW: 15 / 20 / 42


Cykoria w sosie beszamelowym


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger