Frytki z kalarepy

Pieczone frytki z kalarepy



Frytki z kalarepy

Pieczone frytki z kalarepy

Na frytki chyba każdy ma ochotę, ale do przyrządzania pysznych frytek nie musimy używać tylko ziemniaków. Na blogu pojawiały się już frytki z marchewki, frytki z buraka, frytki z topinamburu... a teraz czas na frytki z kalarepy! :)

Warzywne frytki pieczone w piekarniku są ekspresowe w wykonaniu i bardzo smaczne. Warto sprawdzić!

Smacznego dnia!


Pieczone frytki warzywne

Frytki warzywne


ilość: 2 do 4 porcji
potrzebujesz: noża, miski, blaszki do pieczenia

SKŁADNIKI:

  • 800g kalarepy (ok. 2 całkiem spore)
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki płatków lub mielonego chilli (ja używam płatków)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
do podania proponuję sos czosnkowy, np. z tego przepisu


PRZEPIS:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kalarepę obierz, pokroj w 1cm plastry, a następnie słupki 1cm szerokości.

Wymieszaj słupki kalarepy z olejem i przyprawami.

Piecz w 200 stopniach przez ok 20-25 min. Gotowe frytki będą miękkie, ale jedocześnie lekko chrupkie. Jeśli chcesz szybciej je upiec, zwiększ moc do 220 lub włącz termoobieg.

Orientacyjny koszt całości: 8,5 zł

Orientacyjne BTW: 14 / 40 / 28


Przepisy z kalarepy

Pieczona kalarepa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger