Frytki z kalarepy
Pieczone frytki z kalarepy
Warzywne frytki pieczone w piekarniku są ekspresowe w wykonaniu i bardzo smaczne. Warto sprawdzić!
Smacznego dnia!
ilość: 2 do 4 porcji
potrzebujesz: noża, miski, blaszki do pieczenia
Wymieszaj słupki kalarepy z olejem i przyprawami.
Piecz w 200 stopniach przez ok 20-25 min. Gotowe frytki będą miękkie, ale jedocześnie lekko chrupkie. Jeśli chcesz szybciej je upiec, zwiększ moc do 220 lub włącz termoobieg.
potrzebujesz: noża, miski, blaszki do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 800g kalarepy (ok. 2 całkiem spore)
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków lub mielonego chilli (ja używam płatków)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
PRZEPIS:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kalarepę obierz, pokroj w 1cm plastry, a następnie słupki 1cm szerokości.Wymieszaj słupki kalarepy z olejem i przyprawami.
Piecz w 200 stopniach przez ok 20-25 min. Gotowe frytki będą miękkie, ale jedocześnie lekko chrupkie. Jeśli chcesz szybciej je upiec, zwiększ moc do 220 lub włącz termoobieg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz