Śmietankowe oponki
Śmietankowe oponki na mascarpone
Serowe, twarogowe oponki zna chyba każdy... a próbowaliście je zrobić na mascarpone? :) Wychodzą znakomicie. Dodatkowo, zamiast mąki pszennej, użyłam orkiszowej. Ciasto wymagało większej ilości mąki orkiszowej niż typowe proporcje z mąką pszennej. Jeśli chcesz użyć zwykłej mąki pszennej, dodawaj ją systematycznie. Najpierw 250g, a jeśli będzie potrzeba, to więcej.
Smacznego dnia!
Smacznego dnia!
ilość: ok. 15 sztuk
potrzebujesz: stolnicy lub gładkiego blatu, wałka, większego garnka do smażenia, 2 okrągłych foremek lub szklanek, by stworzyć kształt oponek
Mascarpone rozetrzyj lub rozmiksuj, dodaj śmietankę, cukier, żółtka i lekko wymieszaj. Dodaj mąkę i zagnieć całe ciasto.
Stolnicę (blat) i wałek oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 1 - 1,5 cm. Wycinaj z ciasta kółka, a w środku wycinaj otwór czymś o mniejszej średnicy (choćby korkiem od butelki). Kulki ze środka oponek możesz ponownie zagnieść z resztą ciasta i wałkować do momentu, aż wykorzysta się całe ciasto.
W międzyczasie rozpuść smalec (rozgrzej tłuszcz). Żeby zobaczyć czy tłuszcz jest ok; wrzuć kawałek ciasta (może być wykrojony środek z oponki) i jeśli wypłynie w ciągu minuty na wierzch i się zarumieni, to możesz smażyć resztę oponek.
Smaż oponki do zarumienia się z dwóch stron (ok. 1 minuta na stronę), a w międzyczasie możesz wrzucać do garnka kawałki surowego ziemniaka (będzie wyrównywał temperaturę tłuszczu).
potrzebujesz: stolnicy lub gładkiego blatu, wałka, większego garnka do smażenia, 2 okrągłych foremek lub szklanek, by stworzyć kształt oponek
SKŁADNIKI:
- 300g maki orkiszowej typ 450 (jeśli chcesz użyć pszennej daj tylko 250g, a jeśli ciasto będzie się lepić i nie da się wałkować, to dodaj więcej, do 300g) + mąka do podsypywania
- 250g mascarpone
- 100g śmietanki 36%
- 60g cukru
- 2 łyżeczki sody
- 2 żółtka
- ok. 1,5kg smalcu (ew. oleju)
- surowy ziemniak
- opcjonalnie czekolada i płatki/wiórki migdałowe do ozdoby
PRZEPIS:
Mąkę przesiej z sodą.Mascarpone rozetrzyj lub rozmiksuj, dodaj śmietankę, cukier, żółtka i lekko wymieszaj. Dodaj mąkę i zagnieć całe ciasto.
Stolnicę (blat) i wałek oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 1 - 1,5 cm. Wycinaj z ciasta kółka, a w środku wycinaj otwór czymś o mniejszej średnicy (choćby korkiem od butelki). Kulki ze środka oponek możesz ponownie zagnieść z resztą ciasta i wałkować do momentu, aż wykorzysta się całe ciasto.
W międzyczasie rozpuść smalec (rozgrzej tłuszcz). Żeby zobaczyć czy tłuszcz jest ok; wrzuć kawałek ciasta (może być wykrojony środek z oponki) i jeśli wypłynie w ciągu minuty na wierzch i się zarumieni, to możesz smażyć resztę oponek.
Smaż oponki do zarumienia się z dwóch stron (ok. 1 minuta na stronę), a w międzyczasie możesz wrzucać do garnka kawałki surowego ziemniaka (będzie wyrównywał temperaturę tłuszczu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz