Czekoladowo-bananowa pychotka

Czekoladowo-bananowa pychotka
czyli torcik czekoladowo-bananowy na zimno


Czekoladowo-bananowa pychotka

torcik czekoladowo-bananowy na zimno

Ciasto czekoladowe na zimno

Ciasto czekoladowe z bananami

Pyszne i proste, takie przepisy lubi każdy, więc zapraszam na czekoladowo bananową pychotę. Kilka prostych składników i mamy wspaniały deser. Ciasto jest banalne w przygotowaniu i łączy smaki, który każdy lubi. :) W jednym kawałku jest ok. 23g węglowodanów, więc ten torcik czekoladowo-bananowy na zimno można zaliczyć do ciast dość niskowęglowodanowych.

Smacznego dnia!


Tort czekoladowo bananowy

Tort czekoladowy z bananami

ilość: ok. 12 kawałków
potrzebujesz: tortownicy 24-25cm, miksera, garnka do rozpuszczania czekolady albo dwóch garnków

SKŁADNIKI:

  • 1000g śmietanki 36% (lub 30%, można też użyć mascarpone z odrobiną mleka)
  • ok. 100-120g dowolnych biszkoptów (ja użyłam podłużnych, wyszło mi 110g - polecam biszkopty bez oleju palmowego i bez syropu glukozowo-fruktozowego, mogą być też bezglutenowe
  • 200g gorzkiej czekolady + do posypania z wierzchu (albo odejmij z tych 200g 1-2 kostki)
  • 500g bananów (u mnie to były 4 małe banany, po obraniu wyszło ok. 300g)
  • opcjonalnie: kruszone kakao
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny

PRZEPIS:

Tortownicę wyłóż biszkoptami, możesz też czymś zabezpieczyć dno (by nożem nie zdzierać później tortownicy). Wymieszaj 4 łyżki wody i 1 łyżkę soku z cytryny. Nasącz biszkopty.

Czekoladę rozpuść nad parą wodną i odstaw do ostygnięcia.

Banany obierz i pokrój w plasterki, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i wymieszaj całość dokładnie (to nadaje smak, ale zapobiega też mocnemu ciemnieniu).

Śmietankę ubij na sztywno i dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę. Gdy całość ładnie się połączy, połowę powstałego kremu wyłóż na biszkopty.

Następnie wyłóż banany (możesz zostawić trochę do ozdoby z wierzchu). Przykryj pozostałą częścią śmietanki.

Wierzch lekko wyrównaj i opcjonalnie wyłóż na wierzchu odrobinę biszkoptów, dodaj drobno startą czekoladę i ewentualnie kruszone kakao.

Schłodź przez noc lub przynajmniej kilka godzin.

Orientacyjny koszt całości: +/- 28 zł

Orientacyjne BTW: 53 / 450/ 277


Torcik czekoladowy bez pieczenia

Czekoladowo-bananowa pychotka

Torcik czekoladowy bez cukru

Ciasto bez cukru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger