Czekoladowo-bananowa pychotka
Czekoladowo-bananowa pychotkaczyli torcik czekoladowo-bananowy na zimno
Pyszne i proste, takie przepisy lubi każdy, więc zapraszam na czekoladowo bananową pychotę. Kilka prostych składników i mamy wspaniały deser. Ciasto jest banalne w przygotowaniu i łączy smaki, który każdy lubi. :) W jednym kawałku jest ok. 23g węglowodanów, więc ten torcik czekoladowo-bananowy na zimno można zaliczyć do ciast dość niskowęglowodanowych.
Smacznego dnia!
ilość: ok. 12 kawałków
potrzebujesz: tortownicy 24-25cm, miksera, garnka do rozpuszczania czekolady albo dwóch garnków
potrzebujesz: tortownicy 24-25cm, miksera, garnka do rozpuszczania czekolady albo dwóch garnków
SKŁADNIKI:
- 1000g śmietanki 36% (lub 30%, można też użyć mascarpone z odrobiną mleka)
- ok. 100-120g dowolnych biszkoptów (ja użyłam podłużnych, wyszło mi 110g - polecam biszkopty bez oleju palmowego i bez syropu glukozowo-fruktozowego, mogą być też bezglutenowe)
- 200g gorzkiej czekolady + do posypania z wierzchu (albo odejmij z tych 200g 1-2 kostki)
- 500g bananów (u mnie to były 4 małe banany, po obraniu wyszło ok. 300g)
- opcjonalnie: kruszone kakao
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
PRZEPIS:
Tortownicę wyłóż biszkoptami, możesz też czymś zabezpieczyć dno (by nożem nie zdzierać później tortownicy). Wymieszaj 4 łyżki wody i 1 łyżkę soku z cytryny. Nasącz biszkopty.Czekoladę rozpuść nad parą wodną i odstaw do ostygnięcia.
Banany obierz i pokrój w plasterki, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i wymieszaj całość dokładnie (to nadaje smak, ale zapobiega też mocnemu ciemnieniu).
Śmietankę ubij na sztywno i dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę. Gdy całość ładnie się połączy, połowę powstałego kremu wyłóż na biszkopty.
Następnie wyłóż banany (możesz zostawić trochę do ozdoby z wierzchu). Przykryj pozostałą częścią śmietanki.
Wierzch lekko wyrównaj i opcjonalnie wyłóż na wierzchu odrobinę biszkoptów, dodaj drobno startą czekoladę i ewentualnie kruszone kakao.
Schłodź przez noc lub przynajmniej kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz