Grzanki z pesto i pieczarkami

Grzanki z pesto i pieczarkami



Grzanki z pesto i pieczarkami

Kanapki z pesto i pieczarkami

Kanapki z pesto pietruszkowym

Pyszne wegetariańskie, a nawet wegańskie kanapki. Mogą być tradycyjne, mogą być niskowęglowodanowe - wszystko zależy od chleba. Wybieramy ten, który lubimy. Jeśli pesto i pieczarki przygotujemy dzień wcześniej, wszystko tworzy się naprawdę ekspresowo.

Smacznego dnia!



Kanapki ze smażonymi pieczarkami


ilość: 4 kanapki
potrzebujesz: blendera lub moździerza ręcznego

SKŁADNIKI:

  • 4 kromki ulubionego chleba (u mnie był akurat niskowęglowodanowy)
  • 2 spore pieczątki (ok. 60g)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu
  • pęczek natki pietruszki (ok.40g)
  • 6 łyżek oliwy (ok. 60g)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika (ok 30g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz

PRZEPIS:

Kromki chleba włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz do momentu aż osiągną pożądaną (opcjonalnie do tostera).

Do blenda (lub moździerza) włóż natkę, oliwę, słonecznik, czosnek i sok z cytryny. Zblenduj do formy pesto. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pieczarki pokrój w dość cienkie plastry. Na patelni rozpuść wybrany tłuszcz i smaż grzyby do momentu aż zbrązowieją. Możesz posypać na koniec solą i pieprzem.

Na gotowe grzanki wykładaj pesto, a na wierzchu pieczarki. Gotowe.


Orientacyjny koszt: +/- 3 zł (bez kosztu pieczywa, to już bardzo indywidualna sprawa)

Orientacyjne BTW:


Grzanki z pieczarkami

Wegańskie kanapki z pesto



1 komentarz:

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger