Grzanki z pesto i pieczarkami
Grzanki z pesto i pieczarkami
Smacznego dnia!
ilość: 4 kanapki
potrzebujesz: blendera lub moździerza ręcznego
SKŁADNIKI:
- 4 kromki ulubionego chleba (u mnie był akurat niskowęglowodanowy)
- 2 spore pieczątki (ok. 60g)
- 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu
- pęczek natki pietruszki (ok.40g)
- 6 łyżek oliwy (ok. 60g)
- 3 łyżki ziaren słonecznika (ok 30g)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz
PRZEPIS:
Kromki chleba włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz do momentu aż osiągną pożądaną (opcjonalnie do tostera).Do blenda (lub moździerza) włóż natkę, oliwę, słonecznik, czosnek i sok z cytryny. Zblenduj do formy pesto. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pieczarki pokrój w dość cienkie plastry. Na patelni rozpuść wybrany tłuszcz i smaż grzyby do momentu aż zbrązowieją. Możesz posypać na koniec solą i pieprzem.
Na gotowe grzanki wykładaj pesto, a na wierzchu pieczarki. Gotowe.
mega apetycznie wygladają
OdpowiedzUsuń