Bezglutenowy zakwas na żurek (żur)
Bezglutenowy, gryczany zakwas na żurek (żur)
Znalazłam kiedyś informację, że w na Lubelszczyźnie przygotowywano dawniej na Wielkanoc... żur gryczany. Postanowiłam więc spróbować swoich sił i przygotowałam zakwas na bazie mąki gryczanej. To był strzał w 10. Zakwas wychodzi super, a do tego może być stosowany u osób z nietolerancją na gluten.
Co do samego nazewnictwa zup wielkanocnych... to co region to inna historia i tłumaczenie. Wedle mojej wiedzy, żur jest kwaśny i nie jest zabielany śmietaną. Żurek jest nieco delikatniejszy, bo jest zabielany śmietaną, a najdelikatniejszą z wielkanocnych zup jest barszcz biały, do którego nie dodajemy zakwasu (tak robiła moja mama). Ale to tylko nazwy, możliwe, że macie inne doświadczenia. :)
Smacznego dnia!
ilość: na ok. 2,5-3 litry zupy
potrzebujesz: słoika o pojemności 750-1000ml, łyżki (najlepiej drewnianej), szmatki, ściereczki, gazy do przykrywania słoika
Czosnek obierz i lekko zmiażdż. Wrzuć ząbki do słoika, dodaj ziele, liście i pieprz
Słoik przykryj gazą (lub jakąś ściereczką z naturalnych, przewiewnych materiałów) i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 dni.
Po odstawieniu, w trakcie każdego z co najmniej 5 dni, zamieszaj zakwas raz dziennie. Gotowy zakwas nabiera charakterystycznego, kwaśnego zapachu (ale nie może spleśnieć!)
Dodatkowe wskazówki:
Jeśli po upływie 5-7 dni, zakwas wciąż nie nabrał mocy, możesz dodać soku z kiszonych ogórków lub kapusty.
potrzebujesz: słoika o pojemności 750-1000ml, łyżki (najlepiej drewnianej), szmatki, ściereczki, gazy do przykrywania słoika
SKŁADNIKI:
- 500ml przegotowanej i ostudzonej wody
- 5 łyżek mąki gryczanej (używam z lekką górką, wychodzi ok. 60g)
- 5 ząbków czosnku
- 5 liści laurowych
- 5 ziarenek pieprzu
- 10 ziarenek ziela angielskiego
PRZEPIS:
Mąkę wsyp do słoika. Wlewaj wodę delikatnie, cały czas mieszając szybko (polecam używać drewnianej łyżki).Czosnek obierz i lekko zmiażdż. Wrzuć ząbki do słoika, dodaj ziele, liście i pieprz
Słoik przykryj gazą (lub jakąś ściereczką z naturalnych, przewiewnych materiałów) i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 dni.
Po odstawieniu, w trakcie każdego z co najmniej 5 dni, zamieszaj zakwas raz dziennie. Gotowy zakwas nabiera charakterystycznego, kwaśnego zapachu (ale nie może spleśnieć!)
Dodatkowe wskazówki:
Jeśli po upływie 5-7 dni, zakwas wciąż nie nabrał mocy, możesz dodać soku z kiszonych ogórków lub kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz