Bezglutenowy zakwas na żurek (żur)

Bezglutenowy, gryczany zakwas na żurek (żur)



Bezglutenowy zakwas na żurek (żur)

Bezglutenowy zakwas na żur


Znalazłam kiedyś informację, że w na Lubelszczyźnie przygotowywano dawniej na Wielkanoc... żur gryczany. Postanowiłam więc spróbować swoich sił i przygotowałam zakwas na bazie mąki gryczanej. To był strzał w 10. Zakwas wychodzi super, a do tego może być stosowany u osób z nietolerancją na gluten.

Co do samego nazewnictwa zup wielkanocnych... to co region to inna historia i tłumaczenie. Wedle mojej wiedzy, żur jest kwaśny i nie jest zabielany śmietaną. Żurek jest nieco delikatniejszy, bo jest zabielany śmietaną, a najdelikatniejszą z wielkanocnych zup jest barszcz biały, do którego nie dodajemy zakwasu (tak robiła moja mama). Ale to tylko nazwy, możliwe, że macie inne doświadczenia. :)

Smacznego dnia!


Bezglutenowy zakwas na żurek

ilość: na ok. 2,5-3 litry zupy
potrzebujesz: słoika o pojemności 750-1000ml, łyżki (najlepiej drewnianej), szmatki, ściereczki, gazy do przykrywania słoika

SKŁADNIKI:

  • 500ml przegotowanej i ostudzonej wody
  • 5 łyżek mąki gryczanej (używam z lekką górką, wychodzi ok. 60g)
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego

PRZEPIS:

Mąkę wsyp do słoika. Wlewaj wodę delikatnie, cały czas mieszając szybko (polecam używać drewnianej łyżki).

Czosnek obierz i lekko zmiażdż. Wrzuć ząbki do słoika, dodaj ziele, liście i pieprz

Słoik przykryj gazą (lub jakąś ściereczką z naturalnych, przewiewnych materiałów) i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 dni.

Po odstawieniu, w trakcie każdego z co najmniej 5 dni, zamieszaj zakwas raz dziennie. Gotowy zakwas nabiera charakterystycznego, kwaśnego zapachu (ale nie może spleśnieć!)

Dodatkowe wskazówki:

Jeśli po upływie 5-7 dni, zakwas wciąż nie nabrał mocy, możesz dodać soku z kiszonych ogórków lub kapusty.

Orientacyjny koszt całości: +/- 2 zł


Gryczany zakwas na żurek

Gryczany zakwas na żur

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger