Mazurek migdałowo-czekoladowy na białkach

Mazurek migdałowo-czekoladowy na białkach


Mazurek migdałowo-czekoladowy na białkach

Mazurek migdałowy

Mazurek czekoladowy


Wiele osób piecze na Wielkanoc babki oparte na sporej ilości żółtek. A co zrobić z nadmiarem białek? Można zrobić pyszny mazurek! :)

Mazurek migdałowo-czekoladowy na białkach jest bez dodatku cukru, a do tego dość niskowęglowodanowy i z możliwości zrobienia wersji bezglutenowej. Jest to mazurek na waflu. Masę białkową wykładamy na zwykły tortowy wafel (który może być w wersji bezglutenowej).

Przepis zaczerpnęłam z książki z lat 80 Jana Czernikowskiego - "Ciasta ciastka i ciasteczka. Wypiek domowy".

Smacznego dnia!


Jak wykorzystać białka

Mazurek na białkach

Mazurek czekoladowy na białkach

ilość: 9 - 12 kawałków
potrzebujesz: miksera, blachy do pieczenia, garnków do rozpuszczania czekolady, opcjonalnie tarka o drobnych oczkach

SKŁADNIKI:

  • 6 białek (u mnie wyszło 190g)
  • 250g maki migdałowej 
  • 125-130 gorzkiej czekolady
  • 1 sztuka wafla tortowego (u mnie 20 x 20 cm i wafel bezglutenowy)
  • opcjonalnie skórka z 1 pomarańczy lub cytryny (najlepiej niewoskowane)
do oczyszczenia cytrusów:
  • 1 łyżka sody
  • 3 łyżki kwasku cytrynowego
  • 2 litry wody

PRZEPIS:

Na początku, jeśli używasz cytrusów, warto je dobrze umyć. Nie mam pewności, czy płukanie w sodzie i kwasku rzeczywiście bardzo pomaga usunąć bakterie i niepożądane substancje (zdania są podzielone), ale ja to stosuję. Jeśli chcesz, też spróbuj:
Do miski wlej litr wody i dodaj 3 łyżki kwasku cytrynowego. Włóż pomarańczę lub cytrynę i trzymaj ją w tej mieszance ok. 3 min. Następnie przemyj pod bieżącą wodą, a w misce umieść litr wody i 1 łyżkę sody. Znów trzymaj cytrusy ok. 3 min i na koniec przepłucz. Po takim przygotowaniu owocu, zetrzyj jego skórkę na tarce o drobnych oczkach.

Białka ubij na sztywno. Czekoladę rozpuść i lekko ostudź. Następnie połącz ją z migdałami (najłatwiej robić to za pomocą rozcierania). Opcjonalnie dodaj skórkę z pomarańczy lub cytryny. Na koniec wymieszaj to z ubitymi białkami.

Piekarnik nastaw na 175 stopni, a wafel ułóż na blaszce do pieczenia. Wyłóż na niego masę białkową. Piecz całość ok. 20 min.

Orientacyjny koszt całości: +/- 24 zł

Orientacyjne BTW: 87 / 186 / 117


Mazurek na waflu

Mazurek bezglutenowy

Keto mazurek

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger