Mazurek migdałowo-czekoladowy na białkach
Mazurek migdałowo-czekoladowy na białkach
Wiele osób piecze na Wielkanoc babki oparte na sporej ilości żółtek. A co zrobić z nadmiarem białek? Można zrobić pyszny mazurek! :)
Mazurek migdałowo-czekoladowy na białkach jest bez dodatku cukru, a do tego dość niskowęglowodanowy i z możliwości zrobienia wersji bezglutenowej. Jest to mazurek na waflu. Masę białkową wykładamy na zwykły tortowy wafel (który może być w wersji bezglutenowej).
Przepis zaczerpnęłam z książki z lat 80 Jana Czernikowskiego - "Ciasta ciastka i ciasteczka. Wypiek domowy".
Smacznego dnia!
ilość: 9 - 12 kawałków
potrzebujesz: miksera, blachy do pieczenia, garnków do rozpuszczania czekolady, opcjonalnie tarka o drobnych oczkach
Do miski wlej litr wody i dodaj 3 łyżki kwasku cytrynowego. Włóż pomarańczę lub cytrynę i trzymaj ją w tej mieszance ok. 3 min. Następnie przemyj pod bieżącą wodą, a w misce umieść litr wody i 1 łyżkę sody. Znów trzymaj cytrusy ok. 3 min i na koniec przepłucz. Po takim przygotowaniu owocu, zetrzyj jego skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Białka ubij na sztywno. Czekoladę rozpuść i lekko ostudź. Następnie połącz ją z migdałami (najłatwiej robić to za pomocą rozcierania). Opcjonalnie dodaj skórkę z pomarańczy lub cytryny. Na koniec wymieszaj to z ubitymi białkami.
Piekarnik nastaw na 175 stopni, a wafel ułóż na blaszce do pieczenia. Wyłóż na niego masę białkową. Piecz całość ok. 20 min.
potrzebujesz: miksera, blachy do pieczenia, garnków do rozpuszczania czekolady, opcjonalnie tarka o drobnych oczkach
SKŁADNIKI:
- 6 białek (u mnie wyszło 190g)
- 250g maki migdałowej
- 125-130 gorzkiej czekolady
- 1 sztuka wafla tortowego (u mnie 20 x 20 cm i użyłam wafla bezglutenowego)
- opcjonalnie skórka z 1 pomarańczy lub cytryny (najlepiej niewoskowane)
- 1 łyżka sody
- 3 łyżki kwasku cytrynowego
- 2 litry wody
PRZEPIS:
Na początku, jeśli używasz cytrusów, warto je dobrze umyć. Nie mam pewności, czy płukanie w sodzie i kwasku rzeczywiście bardzo pomaga usunąć bakterie i niepożądane substancje (zdania są podzielone), ale ja to stosuję. Jeśli chcesz, też spróbuj:Do miski wlej litr wody i dodaj 3 łyżki kwasku cytrynowego. Włóż pomarańczę lub cytrynę i trzymaj ją w tej mieszance ok. 3 min. Następnie przemyj pod bieżącą wodą, a w misce umieść litr wody i 1 łyżkę sody. Znów trzymaj cytrusy ok. 3 min i na koniec przepłucz. Po takim przygotowaniu owocu, zetrzyj jego skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Białka ubij na sztywno. Czekoladę rozpuść i lekko ostudź. Następnie połącz ją z migdałami (najłatwiej robić to za pomocą rozcierania). Opcjonalnie dodaj skórkę z pomarańczy lub cytryny. Na koniec wymieszaj to z ubitymi białkami.
Piekarnik nastaw na 175 stopni, a wafel ułóż na blaszce do pieczenia. Wyłóż na niego masę białkową. Piecz całość ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz