Jajka faszerowane szczypiorkiem

Jajka faszerowane szczypiorkiem

- bez majonezu!

l
Jajka faszerowane szczypiorkiem

Keto jajka faszerowane

Jajka faszerowane bez majonezu

Jajka faszerowane to wielkanocny klasyk! Ale jak to u mnie, w nieco mniej klasycznym wydaniu. ;) Nie stronię od majonezu, ale lubię niestandardowe smaki i połączenia.

Jajka faszerowane szczypiorkiem są mocne w smaku, lekko ostre. Nie wiem, czy wszystkim przypadną do gustu, ale nam bardzo pasują. Masa jest bardzo delikatna i rozpływająca się w ustach. Ostateczny poziom słoności czy pikantności, każdy reguluje samodzielnie. Można przygotować na dzień wcześniej, ale warto wtedy szczelnie je przykryć.

Smacznego dnia!


Wielkanocne jajka ze szczypiorkiem
Jajka faszerowane szczypiorkiem

ilość: 8 faszerowanych połówek
potrzebujesz: blendera (da się zrobić bez, ale wtedy masa jajeczna nie będzie gładka), garnka, noża, łyżki

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • pęczek szczypiorku (ok. 30g)
  • 3 łyżki oleju lub oliwy (ok. 30g)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie łyżeczka czarnuszki (ale niektórym ten posmak przeszkadza, więc to tylko opcja)

PRZEPIS:

Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 min od zagotowania się wody). Ostudź, obierz i przekrój każde jako na pół. Wyjmij żółtka.

Żółtka zblenduj z posiekanym drobniej szczypiorkiem i olejem. Następnie wymieszaj masę ze śmietaną i dopraw.

Gotową masę wykładaj do połówek białek. Jajka możesz przechowywać 1-2 dni w lodówce. Najlepiej pod szczelnym przykryciem.

Dodatkowe wskazówki:
  • Jeśli nie masz blendera, po prostu bardzo drobno posiekaj szczypiorek i w takiej formie połącz z żółtkami i resztą składników. Masa nie będzie wtedy tak gładka i delikatna oraz nie będzie tak zielona.
  • Jeśli chcesz, by skorupka ładnie odchodziła od jajek, nie używaj bardzo świeżych. Ja użyłam wziętych dosłownie dzień wcześniej z kurnika i skorupka odchodziła bardzo nieładnie (na szczęście, chyba, aż tak tego nie zdjęciach nie widać).

Orientacyjny koszt całości: +/- 6 zł

Orientacyjne BTW:

Wielkanocne jajka faszerowane

1 komentarz:

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger