Jajka faszerowane szczypiorkiem
Jajka faszerowane szczypiorkiem
- bez majonezu!
lJajka faszerowane to wielkanocny klasyk! Ale jak to u mnie, w nieco mniej klasycznym wydaniu. ;) Nie stronię od majonezu, ale lubię niestandardowe smaki i połączenia.
Jajka faszerowane szczypiorkiem są mocne w smaku, lekko ostre. Nie wiem, czy wszystkim przypadną do gustu, ale nam bardzo pasują. Masa jest bardzo delikatna i rozpływająca się w ustach. Ostateczny poziom słoności czy pikantności, każdy reguluje samodzielnie. Można przygotować na dzień wcześniej, ale warto wtedy szczelnie je przykryć.
Smacznego dnia!
Jajka faszerowane szczypiorkiem są mocne w smaku, lekko ostre. Nie wiem, czy wszystkim przypadną do gustu, ale nam bardzo pasują. Masa jest bardzo delikatna i rozpływająca się w ustach. Ostateczny poziom słoności czy pikantności, każdy reguluje samodzielnie. Można przygotować na dzień wcześniej, ale warto wtedy szczelnie je przykryć.
Smacznego dnia!
ilość: 8 faszerowanych połówek
potrzebujesz: blendera (da się zrobić bez, ale wtedy masa jajeczna nie będzie gładka), garnka, noża, łyżki
Żółtka zblenduj z posiekanym drobniej szczypiorkiem i olejem. Następnie wymieszaj masę ze śmietaną i dopraw.
Gotową masę wykładaj do połówek białek. Jajka możesz przechowywać 1-2 dni w lodówce. Najlepiej pod szczelnym przykryciem.
Dodatkowe wskazówki:
potrzebujesz: blendera (da się zrobić bez, ale wtedy masa jajeczna nie będzie gładka), garnka, noża, łyżki
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- pęczek szczypiorku (ok. 30g)
- 3 łyżki oleju lub oliwy (ok. 30g)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/3 łyżeczki płatków chilli
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie łyżeczka czarnuszki (ale niektórym ten posmak przeszkadza, więc to tylko opcja)
PRZEPIS:
Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 min od zagotowania się wody). Ostudź, obierz i przekrój każde jako na pół. Wyjmij żółtka.Żółtka zblenduj z posiekanym drobniej szczypiorkiem i olejem. Następnie wymieszaj masę ze śmietaną i dopraw.
Gotową masę wykładaj do połówek białek. Jajka możesz przechowywać 1-2 dni w lodówce. Najlepiej pod szczelnym przykryciem.
Dodatkowe wskazówki:
- Jeśli nie masz blendera, po prostu bardzo drobno posiekaj szczypiorek i w takiej formie połącz z żółtkami i resztą składników. Masa nie będzie wtedy tak gładka i delikatna oraz nie będzie tak zielona.
- Jeśli chcesz, by skorupka ładnie odchodziła od jajek, nie używaj bardzo świeżych. Ja użyłam wziętych dosłownie dzień wcześniej z kurnika i skorupka odchodziła bardzo nieładnie (na szczęście, chyba, aż tak tego nie zdjęciach nie widać).
apetyczne jajeczka
OdpowiedzUsuń