Zapiekanka z białej kapusty i boczku
Zapiekanka z białej kapusty i boczku
Bardzo sycąca, bardzo zimowa. Danie pyszne, pożywne, rozgrzewające. Nietypowe podejście do kapusty z mięsnymi dodatkami.
Zapiekanka jest bezglutenowa, ale też baaaardzo tłusta. Nadaje się we wszelkich dietach niskowęglowodanowych! ;)
Smacznego dnia!
ilość: ok. 6 porcji
potrzebujesz: żaroodpornej formy do pieczenia [ x cm], tarki, dobrego noża, patelni
Cebulę pokrój w kostkę, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Gdy zdejmiesz boczek z patelni (wytopiony tłuszcz zostaw na patelni), wrzuć cebulę i lekko odsączoną kapustę. Smaż aż cebula się lekko zarumieni, a kapusta zmięknie (najlepiej smażyć pod przykryciem). Jeśli jest za mało tłuszczu, możesz go dodać lub zalać odrobiną wody, by w niej dusić warzywa. Duś/smaż je ok. 7-10 min. Na koniec dodaj marchewkę, przyprawy i jeszcze smaż przez kilka minut
W większej misce połącz boczek z warzywami i umieść je w naczyniu żaroodpornym. Jajka wymieszaj ze śmietaną i zalej nimi kapustę umieszczoną w naczyniu.
Piecz w 200 stopniach ok. 30-40 min albo do momentu az zapiekanka dobrze się zetnie.
Zapiekanka jest bezglutenowa, ale też baaaardzo tłusta. Nadaje się we wszelkich dietach niskowęglowodanowych! ;)
Smacznego dnia!
ilość: ok. 6 porcji
potrzebujesz: żaroodpornej formy do pieczenia [ x cm], tarki, dobrego noża, patelni
SKŁADNIKI:
- 500g białej kapusty (ok. 1/4 główki, po wykrojeniu części głąba wychodzi 400g kapusty)
- 1kg surowego boczku (może być również wędzony)
- 150g marchewki
- 150g cebuli
- 4 jajka
- 70g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka soli + do zasypania kapusty
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- natka pietruszki do posypania (polecam nie rezygnowac)
PRZEPIS:
Kapuste posiekaj dość drobno, posól i odstaw. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na rumiano.Cebulę pokrój w kostkę, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Gdy zdejmiesz boczek z patelni (wytopiony tłuszcz zostaw na patelni), wrzuć cebulę i lekko odsączoną kapustę. Smaż aż cebula się lekko zarumieni, a kapusta zmięknie (najlepiej smażyć pod przykryciem). Jeśli jest za mało tłuszczu, możesz go dodać lub zalać odrobiną wody, by w niej dusić warzywa. Duś/smaż je ok. 7-10 min. Na koniec dodaj marchewkę, przyprawy i jeszcze smaż przez kilka minut
W większej misce połącz boczek z warzywami i umieść je w naczyniu żaroodpornym. Jajka wymieszaj ze śmietaną i zalej nimi kapustę umieszczoną w naczyniu.
Piecz w 200 stopniach ok. 30-40 min albo do momentu az zapiekanka dobrze się zetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz