Zapiekanka z białej kapusty i boczku

Zapiekanka z białej kapusty i boczku



Zapiekanka z białej kapusty i boczku\

Keto zapiekanka z kapusty

Keto zapiekanka z boczkiem

Bardzo sycąca, bardzo zimowa. Danie pyszne, pożywne, rozgrzewające. Nietypowe podejście do kapusty z mięsnymi dodatkami.

Zapiekanka jest bezglutenowa, ale też baaaardzo tłusta. Nadaje się we wszelkich dietach niskowęglowodanowych! ;)

Smacznego dnia!


Zapiekanka niskowęglowodanowa

Bezglutenowa keto zapiekanka

Zapiekanka z kapusty i boczku


ilość: ok. 6 porcji
potrzebujesz: żaroodpornej formy do pieczenia [ x cm], tarki, dobrego noża, patelni

SKŁADNIKI:

  • 500g białej kapusty (ok. 1/4 główki, po wykrojeniu części głąba wychodzi 400g kapusty)
  • 1kg surowego boczku (może być również wędzony) 
  • 150g marchewki
  • 150g cebuli
  • 4 jajka
  • 70g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli + do zasypania kapusty
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • natka pietruszki do posypania (polecam nie rezygnowac)

PRZEPIS:

Kapuste posiekaj dość drobno, posól i odstaw. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na rumiano.

Cebulę pokrój w kostkę, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Gdy zdejmiesz boczek z patelni (wytopiony tłuszcz zostaw na patelni), wrzuć cebulę i lekko odsączoną kapustę. Smaż aż cebula się lekko zarumieni, a kapusta zmięknie (najlepiej smażyć pod przykryciem). Jeśli jest za mało tłuszczu, możesz go dodać lub zalać odrobiną wody, by w niej dusić warzywa. Duś/smaż je ok. 7-10 min. Na koniec dodaj marchewkę, przyprawy i jeszcze smaż przez kilka minut

W większej misce połącz boczek z warzywami i umieść je w naczyniu żaroodpornym. Jajka wymieszaj ze śmietaną i zalej nimi kapustę umieszczoną w naczyniu.

Piecz w 200 stopniach ok. 30-40 min albo do momentu az zapiekanka dobrze się zetnie.


Orientacyjny koszt całości: +/- 40 zł

Orientacyjne BTW: 128 / 567 / 40


Zapiekanka z białej kapusty

Zapiekanka bez glutenu low carb

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger