Naleśniki pszenno-ciecierzycowe

Naleśniki pszenno-ciecierzycowe

(lub z płaskurki i ciecierzycy)



Naleśniki pszenno-ciecierzycowe

Naleśniki z mąką z ciecierzycy


...a dokładniej to u mnie nie są z mąki pszennej, a z pradawnej odmiany pszenicy czyli płaskurki. Bardzo lubię tę mąkę. Można ją kupić w typie 450 i wtedy jest idealnym zamiennikiem mąki pszennej. Płaskurka to tak naprawdę zboże pierwotne (pszenica powstała później w wyniku modyfikacji) i nazywana jest nawet... królową zbóż! Zawiera sporo białka, składników mineralnych i witamin.

Płaskurka jest glutenowa, ale są doniesienia, że osoby mające nietolerancję na gluten (nie mylić z celiakią!), po płaskurce nie odczuwają żadnych (lub zmniejszone) dolegliwości.

Smacznego dnia!


Naleśniki z płaskurki

Naleśniki orkiszowe

Naleśniki ciecierzycowe


ilość: ok. 15 naleśników (prawie 30cm)
potrzebujesz: miksera, dużej miski, patelni (naleśnikowa będzie super, ale nie jest konieczna)

SKŁADNIKI:

  • 900ml mleka 
  • 300g maki pszennej LUB mąki z płaskurki typ 450 (może być też orkiszowa 450)
  • 150g maki z ciecierzycy 
  • 6 jajek 
  • 10 łyżek oleju
  • 1-2 szczypty soli 

PRZEPIS:

Wszystkie składniki rozmiksuj dokładnie i odstaw na przynajmniej pół godziny.

Na patelnię wlej odrobinę tłuszczu i jednorazowo wlewaj na patelnię ok. 1,5 - 1 i 1/3 łyżki wazowej. Smaż naleśniki do zarumienia się z dwóch stron.

Jeśli masz patelnię do smażenia beztłuszczowego, możesz spróbować bez. Jeśli jednak naleśniki będą się rwać, to dodaj tłuszczu.


Orientacyjny koszt całości: +/- 12 zł (przy płaskurce o 3,5 zł więcej)

Orientacyjne BTW: 130 / 85 / 340


Najlepsze naleśniki pszenno ciecierzycowe

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger