Chlebek serowy z chili
Chlebek a la pizza czyli serowy chlebek z chili
Chlebek jest naprawdę obłędny w smaku. Wilgotny, ale zakalca brak. Swą wilgoć utrzymuje dość długo, nawet bez przykrycia nie wysycha nieprzyjemnie. Jeśli jednak chcesz go przechowywać dłużej niż 1-2 dni, to polecam w coś szczelnie zapakować i jednak trzymać w lodówce (bo w tym chlebku jest więcej nabiału niż mąki).
Zaliczyłam go na blogu do dań niskowęglowodanowych, bo węgli ma mniej niż tłuszczu, więc odpowiednio go dawkując (nie cały na raz :) ), można go też wykorzystać na różnych odmianach diet niskowęglowodanowych.
Choć chlebek ma dodatek ostrej patyczki, to chlebek sam w sobie jest dość łagodny. Papryczka plus natka i odrobina oregano nadają mu po prostu wspaniałego aromatu. Polecam przekonać się, jak smakuje!
Smacznego dnia!
ilość: ok. 10 kromek (różnej wielkości)
potrzebujesz: tortownicy 18-20cm, większej miski, łyżki, przesiewaka i miksera lub opcjonalnie trzepaczki
Natkę pietruszki drobno posiekaj, a papryczkę chilli oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w drobną kostkę. Twardy ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jajka roztrzep w większej misce. Mają zrobić się puchate, powiększyć swoją objętość (dlatego zdecydowanie prościej używać miksera niż trzepaczki). W czasie ubijania dodaj sól, następnie śmietanę i olej. Wymieszaj dokładnie (mikserem, ew. trzepaczką).
Następnie przesiej do miski mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Teraz kolej na dodanie serka wiejskiego, oregano i soli.
Do dobrze wymieszanej masy dodaj wiórki sera, natkę, papryczkę i całość wymieszaj już łyżką.
Formę/tortownicę wysmaruj olejem i posyp równomiernie bułką tartą (boki również!).
Masę serową przełóż do formy i wygładź z wierzchu. Piecz ok. 40-50 min w 190 stopniach - albo do momentu aż ciasto zarumieni się równomiernie z wierzchu, zrobi się chrupiąca skórka, a patyczek będzie suchy.
To naturalne, że w czasie pieczenia chlebek bardzo powiększy swoją objętość, a po ostudzeniu nieco opadnie.
SKŁADNIKI:
- 180g twardego sera (u mnie cheddar i bardzo polecam ten rodzaj)
- 150g serka wiejskiego
- 180g maki pszennej, orkiszowej albo płaskurki typ 450 (chlebek ze zdjęcia jest akurat na płaskurce)
- 3 jajka (zważyłam, że moje miały 160g)
- 110ml oleju + do wysmarowania formy
- 90g kwaśnej śmietany (użyłam 18%, ale może być chudsza lub tłustsza)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (polecam bez fosforanów lub mieszankę sody i kamienia winnego)
- 1 duza papryczka chilli (ok 25/30g)
- pół pęczka natki pietruszki (ok 10-12g)
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki oregano suszonego
- 1 - 1,5 łyżki bułki tartej
PRZEPIS:
Piekarnik nastaw na 190 stopni.Natkę pietruszki drobno posiekaj, a papryczkę chilli oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w drobną kostkę. Twardy ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jajka roztrzep w większej misce. Mają zrobić się puchate, powiększyć swoją objętość (dlatego zdecydowanie prościej używać miksera niż trzepaczki). W czasie ubijania dodaj sól, następnie śmietanę i olej. Wymieszaj dokładnie (mikserem, ew. trzepaczką).
Następnie przesiej do miski mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Teraz kolej na dodanie serka wiejskiego, oregano i soli.
Do dobrze wymieszanej masy dodaj wiórki sera, natkę, papryczkę i całość wymieszaj już łyżką.
Formę/tortownicę wysmaruj olejem i posyp równomiernie bułką tartą (boki również!).
Masę serową przełóż do formy i wygładź z wierzchu. Piecz ok. 40-50 min w 190 stopniach - albo do momentu aż ciasto zarumieni się równomiernie z wierzchu, zrobi się chrupiąca skórka, a patyczek będzie suchy.
To naturalne, że w czasie pieczenia chlebek bardzo powiększy swoją objętość, a po ostudzeniu nieco opadnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz