Chlebek serowy z chili

Chlebek a la pizza czyli serowy chlebek z chili


Chlebek serowy z chili

Chleb serowy

Chlebek a la pizza

Chleb pizza niskowęglowodanowy

Chleb na serku wiejskim


To mój najnowszy przepis, a już zdążył skraść swoim smakiem niejedne kubeczki smakowe. Cała rodzina niesamowicie rozsmakowała się w tym serowym chlebku z chilli. Nie wiem, jak Wy, ale ja codziennie nie jadam chleba. Nie to, że unikam całkowicie, bo jadam i zdarzy mi się zrobić przepyszną chałkę czy chleb na zakwasie z wiosennymi chwastami. Jednak na ogół wybieram brak chleba albo jakieś ciekawe wersje, które mają mniej mąki niż typowe chleby: chleb z masła orzechowego, chleb białkowy, jajeczno-orkiszowe mufinki, serowe placuszki bez mąki czy od bardzo niedawna... właśnie taki serowy chlebek!

Chlebek jest naprawdę obłędny w smaku. Wilgotny, ale zakalca brak. Swą wilgoć utrzymuje dość długo, nawet bez przykrycia nie wysycha nieprzyjemnie. Jeśli jednak chcesz go przechowywać dłużej niż 1-2 dni, to polecam w coś szczelnie zapakować i jednak trzymać w lodówce (bo w tym chlebku jest więcej nabiału niż mąki).

Zaliczyłam go na blogu do dań niskowęglowodanowych, bo węgli ma mniej niż tłuszczu, więc odpowiednio go dawkując (nie cały na raz :) ), można go też wykorzystać na różnych odmianach diet niskowęglowodanowych.

Choć chlebek ma dodatek ostrej patyczki, to chlebek sam w sobie jest dość łagodny. Papryczka plus natka i odrobina oregano nadają mu po prostu wspaniałego aromatu. Polecam przekonać się, jak smakuje!

Smacznego dnia!


Chlebek na serku wiejskim

Pieczywo low carb

Chlebek z chilli

Chrupiący chlebek serowy

ilość: ok. 10 kromek (różnej wielkości)
potrzebujesz: tortownicy 18-20cm, większej miski, łyżki, przesiewaka i miksera lub opcjonalnie trzepaczki

SKŁADNIKI:

  • 180g twardego sera (u mnie cheddar i bardzo polecam ten rodzaj)
  • 150g serka wiejskiego 
  • 180g maki pszennej, orkiszowej albo płaskurki typ 450 (chlebek ze zdjęcia jest akurat na płaskurce)
  • 3 jajka (zważyłam, że moje miały 160g)
  • 110ml oleju + do wysmarowania formy
  • 90g kwaśnej śmietany (użyłam 18%, ale może być chudsza lub tłustsza)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (polecam bez fosforanów lub mieszankę sody i kamienia winnego)
  • 1 duza papryczka chilli (ok 25/30g)
  • pół pęczka natki pietruszki (ok 10-12g)
  • pół łyżeczki soli 
  • pół łyżeczki oregano suszonego 
  • 1 - 1,5 łyżki bułki tartej

PRZEPIS:

Piekarnik nastaw na 190 stopni.

Natkę pietruszki drobno posiekaj, a papryczkę chilli oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w drobną kostkę. Twardy ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Jajka roztrzep w większej misce. Mają zrobić się puchate, powiększyć swoją objętość (dlatego zdecydowanie prościej używać miksera niż trzepaczki). W czasie ubijania dodaj sól, następnie śmietanę i olej. Wymieszaj dokładnie (mikserem, ew. trzepaczką).

Następnie przesiej do miski mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Teraz kolej na dodanie serka wiejskiego, oregano i soli.

Do dobrze wymieszanej masy dodaj wiórki sera, natkę, papryczkę i całość wymieszaj już łyżką.

Formę/tortownicę wysmaruj olejem i posyp równomiernie bułką tartą (boki również!).

Masę serową przełóż do formy i wygładź z wierzchu. Piecz ok. 40-50 min w 190 stopniach - albo do momentu aż ciasto zarumieni się równomiernie z wierzchu, zrobi się chrupiąca skórka, a patyczek będzie suchy.

To naturalne, że w czasie pieczenia chlebek bardzo powiększy swoją objętość, a po ostudzeniu nieco opadnie.

Orientacyjny koszt całości: +/- 15 zł (przy zwykłej mące pszennej, przy płaskurce koszt zwiększa się o ponad 2 zł )

Orientacyjne BTW: 104 / 216 / 159


Chlebek serowy z chili

Chleb serowy

Chleb pizza

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger