Ciasteczka dyniowe

Ciasteczka z pasty dyniowej


Ciasteczka dyniowe

Proste ciastka bezglutenowe

Ciasteczka z pasty dyniowej

Bardzo proste i bardzo szybkie. Takie ciastka lubią chyba wszyscy! Najpopularniejsze przepisy na ciastka z pasty wykorzystują masło orzechowe. Pasta dyniowa jednak również świetnie się do tego nadaje! Ma dość specyficzny smak w dużej ilości, więc dodajemy słodyczy za pomocą czekolady, a opcjonalny dodatek owoców (lio maliny) przełamuje wszystkie smaki.

Smacznego dnia!


Bezglutenowe ciastka dyniowe

ilość: ok 20 ciasteczek
potrzebujesz: miksera, dużej miski, rondelka do podgrzania polewy

SKŁADNIKI:

  • 300g pasty dyniowej (z pestek dyni)
  • 2 jajka
  • 80g drobnego erytrolu (możesz rozdrobnić w malakserze) lub cukru
dodatkowo:
  • 50g białej czekolady
  • 50g masła (lub 2x mniej, jeśli chcesz mocno gęstą polewę)
  • pestki dyni
  • opcjonalnie liofilizowane maliny (fajnie przełamują smaki)

PRZEPIS:

Rozmiksuj pastę, jajka i erytrol/cukier. Miksujemy dosłownie chwilę, za chwilę utworzą się plastyczne grudki.

Formuj jednolitej średnicy kulki i spłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ok. 15 min w 180 stopniach.

Następnie rozpuść nad parą wodną czekoladę i masło. Polej nią ciastka i dodaj pestki dyni oraz opcjonalnie liofilizowaną malinę.

Orientacyjny koszt całości: +/- 24 zł

Orientacyjne BTW:


Jak wykorzystać pastę dyniową

Niskowęglowodanowe ciasteczka dyniowe

Keto ciastka z pestek dyni
Ciasteczka z 3 składników

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger