Kompot jabłkowo-fiołkowy Magdaleny
Kompot jabłkowo-fiołkowy Magdaleny
Wspaniały napój na początek wiosny! Pyszny, orzeźwiający, bez cukru! A do piękny przez dodatek jadalnych kwiatów.
Kolor kompotu zależy od rodzaju jabłek, jakimi dysponujemy. Ich smak również może mniej lub bardziej przytłumić fiołki, ale ich aromat jest moim zdaniem i tak wyczuwalny. Bardzo ciekawy!
Za przepis bardzo dziękuję Magdzie, która podzieliła się nim ze mną i od razu dała znać, że przepis może znaleźć się na blogu! :)
Smacznego dnia!
ilość: ok. 2 litry
potrzebujesz: dużego garnka
SKŁADNIKI:
- 1kg jabłek
- 2 litry wody
- ok. 3 - 5 łyżek świeżych fiołków wonnych
PRZEPIS:
Jabłka możesz obrać ze skórki (gdy obawiasz się pestycydów) lub ją zostawić.Jeśli chcesz użyć jabłek ze skórką, a obawiasz się substancji ze skórki, możesz postąpić z jabłkami, podobnie jak z cytrusami: trzymać je najpierw 3 min w wodzie z kwaskiem cytrynowym (2-3 łyżki na litr wody), następnie przepłukać, trzymać 3 min wodzie z sodą (1 czubata łyżka na litr), a na koniec umyć pod bieżącą wodą.
Jabłka pokrojone w ćwiartki umieść w garnku, zalej wodą. Gotuj pod przykryciem do momentu aż kompot nabierze kolory i smaku (ok. 20 min od zagotowania wody).
Na 5 min przed końcem gotowania, dodaj do garnka główki fiołków.
Gotowy kompot odcedź, ostudź i podawaj z główkami świeżych fiołków (można je jeść).
Jabłka pokrojone w ćwiartki umieść w garnku, zalej wodą. Gotuj pod przykryciem do momentu aż kompot nabierze kolory i smaku (ok. 20 min od zagotowania wody).
Na 5 min przed końcem gotowania, dodaj do garnka główki fiołków.
Gotowy kompot odcedź, ostudź i podawaj z główkami świeżych fiołków (można je jeść).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz