Ciasto orzechowo-pomarańczowe
Bezmączne ciasto z gotowanej pomarańczy
Przepis na to ciasto wypróbowałam już wiele lat temu, pochodził z jakiejś gazety. W oryginale użyto migdałów, a ja przypadkowo zastąpiłam je orzechami włoskimi. Od tamtej pory to ciasto jest u mnie tylko z orzechami włoskimi. :)
Ciasto jest pyszne, delikatne, dość wytrawne w mojej wersji, ale jeśli lubimy typowe słodkości, można zwiększać ilość użytego cukru pudru lub erytrolu. Jest bez glutenu, a przy erytrolu jest też całkiem niskowęglowodanowe.
Smacznego dnia
ilość: ok. 10-12 kawałków
potrzebujesz: tortownicy 24-25cm, miksera, blendera, większego garnka i miski
Pomarańcze opłucz pod bieżącą wodą, wyjmij ogonki i gotuj te pomarańcze wraz ze skórką przez ok. 1h.
Następnie ugotowane pomarańcze (po wyjęciu z wody będą bardzo miękkie) zblenduj w całości. U mnie masy pomarańczowej wyszło 470g.
Żółtka oddziel od białek i ubij je z cukrem pudrem/erytrolem. Następnie dodaj do żółtek z cukrem: mąkę orzechową, masę pomarańczową i proszek do pieczenia. Rozmiksuj na jednolitą masę.
Białka ubij na sztywno w osobnej misce i delikatnie połącz z masą orzechowo-pomarańczową.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 170 stopni.
Ciasto piecz ok. 1h - 1h 20min.
Czekoladę rozpuść wraz z masłem nad parą wodną i powstałą polewą udekoruj ciasto. Możesz je również udekorować plastrami pomarańczy i orzechami.
potrzebujesz: tortownicy 24-25cm, miksera, blendera, większego garnka i miski
SKŁADNIKI:
- 2 pomarańcze (najlepiej niewoskowane - im mniej środków na skórce, tym lepiej)
- 200g mąki z orzechów włoskich
- 6 jajek
- 120g cukru pudru lub pudru z ertyrolu (ważne: wyjdzie mało słodkie, jeśli chcesz, żeby było słodsze, daj ok. 150-175g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g masła (lub 50g jeśli chcesz bardziej zwartą polewę, a nie tak lejącą, lustrzaną z początku - jak na zdjęciach)
- kwasek cytrynowy
- soda
- opcjonalnie plastry pomarańczy oraz orzechy do dekoracji
PRZEPIS:
Wymocz pomarańcze w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego (na 1 litr wody 2-3 łyżki kwasku) przez ok. 2-3 minuty. Następnie przepłucz pomarańcze pod bieżącą wodą, a do miski wlej świeżą wodę i dodaj sodę (na 1 litr wody - czubata łyżka sody) i znów mocz je przez 2-3 minuty.Pomarańcze opłucz pod bieżącą wodą, wyjmij ogonki i gotuj te pomarańcze wraz ze skórką przez ok. 1h.
Następnie ugotowane pomarańcze (po wyjęciu z wody będą bardzo miękkie) zblenduj w całości. U mnie masy pomarańczowej wyszło 470g.
Żółtka oddziel od białek i ubij je z cukrem pudrem/erytrolem. Następnie dodaj do żółtek z cukrem: mąkę orzechową, masę pomarańczową i proszek do pieczenia. Rozmiksuj na jednolitą masę.
Białka ubij na sztywno w osobnej misce i delikatnie połącz z masą orzechowo-pomarańczową.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 170 stopni.
Ciasto piecz ok. 1h - 1h 20min.
Czekoladę rozpuść wraz z masłem nad parą wodną i powstałą polewą udekoruj ciasto. Możesz je również udekorować plastrami pomarańczy i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz