Wielkanocny żurek gryczany

Wielkanocny, bezglutenowy żurek gryczany


Żurek wielkanocny

Wielkanocny, bezglutenowy żurek gryczany

Żurek bezglutenowy

Moja mama jest mistrzynią żurków, barszczy itp. zup. Przy tworzeniu tego żurku czerpałam z jej doświadczeń i pomysłów na tworzenie takich zup (choć sposobów, także stosowanych przez moją mamę, jest mnóstwo!).

Żurek wychodzi pyszny, bardzo sycący. Idealny na konkretne, wielkanocne śniadanie po postnych dniach. Żurek jest bezglutenowy dzięki gryczanemu zakwasowi, ale można też użyć innego rodzaju zakwasu: żytniego, pszennego itp.

Smacznego dnia!


Wielkanocny żurek gryczany

ilość: ok. 3,5 litrowy gar zupy
potrzebujesz: dużego i małego garnka, patelni, noża, sitka do przecedzania, opcjonalnie praski do czosnku

SKŁADNIKI:

  • 2 litry wody
  • gryczany zakwas - z tego przepisu
  • 500g wędzonych żeberek (albo wędzonego boczku lub to, i to w równych proporcjach)
  • 500g białej, parzonej kiełbasy
  • 1 duża opalona cebula (jeśli nie możesz jej opalić na gazie, przysmaż na suchej patelni)
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera (np. 1/4 dużego)
  • 8-10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • jajka do podania (ilość wedle uznania)

PRZEPIS:

Żeberka lub boczek wędzony (pokrojone na mniejsze kawałki) umieść w garnku, zalej 2 litrami wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i opaloną cebulę. Gotuj na średnim gazie ok. 40 min.

Czosnek przeciśnij przez praskę (ew. drobno posiekaj) i odstaw na ok. 10 min.

Jednocześnie, bliżej końca gotowania, w drugim garnku roztop masło klarowane i wrzuć pokrojone w plasterki marchewkę, pietruszkę oraz drobniej pokrojony kawałek selera (np, w słupki). Smaż kilka minut, mieszając raz na jakiś czas. Następnie dodaj odstawiony wcześniej czosnek i smaż ok. minutę razem z warzywami. Następnie zalej warzywa wodą (tylko tyle, by delikatnie przykryła warzywa) i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.

Gotowy wywar z żeberkami odcedź, wlej go do garnka na nowo (można garnek przetrzeć jeśli są jakieś osady), a żeberka oskub z mięsa.

Białą kiełbasę pokrój w grube plastry, a cebulę z wywaru pokrój w kostkę (nie musi być mała i zresztą ciężko ją drobno pokroić).

Na patelni podsmaż plastry kiełbasy z dwóch stron (dodaj odrobinę tłuszczu). Po odwróceniu dodaj cebulę i smaż razem.

Do garnka z wywarem po żeberkach dodaj cały wywar z warzywami z czosnkiem (nie wylewasz tej wody) i gotuj razem. Dodaj też podsmażoną kiełbasę z cebulą oraz pokrojone drobniej mięso z żeberek.

Z zakwasu wyjmij zioła i czosnek, przemieszaj go i dodaj do garnka z zupą. Następnie dodaj 2 łyżki majeranku (najlepiej rozetrzyj te zioła w dłoniach) i gotuj jeszcze ok. 5-7 min.

Wyłącz gaz pod zupą i zabiel ją śmietaną (najpierw umieść śmietanę w osobnej misce i dodawaj po kolei kilka łyżek zupy np. 3-4, dopiero tak wymieszaną śmietanę wlej do garnka.

Dopraw do smaku solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością majeranku.

Gotowy żurek podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo (8 min od zagotowania się wody)

Dopraw do smaku pieprzem i solą oraz ww wieksza ilością majeranku (majeranek możesz rozetrzeć w palcach dzięki temu będzie lepszy aromat)

Dodatkowe wskazówki:
  • Za ostateczny smak i jakość zupy odpowiada zakwas. Jeśli wyszedł Ci bardzo słaby, możesz dodać do zupy np. soku z kiszonych ogórków.
  • Jeśli chcesz zrobić żurek na własnym zakwasie, a zgapiłeś się z nastawieniem go... zrób to na przynajmniej 2-3 dni i dodaj od razu do słoika z resztą składników, soku z kiszonych ogórków i kapusty. Zakwas szybciej zacznie pracować, ale pamiętaj, żeby też trzymać go w cieple (można nawet na kaloryferze).

Orientacyjny koszt całości: +/- 37 zł

Orientacyjne BTW:

Żurek gryczany

Żur wielkanocny z Lubelszczyzny

Keto żurek na śniadanie

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger