Pesto pokrzywowe

Pesto pokrzywowe



Pesto pokrzywowe

pesto z młodej pokrzywy


Przełom kwietnia i maja to moment, kiedy w mojej kuchni pojawia się pokrzywa! :) Bardzo ją polubiłam, a jednym z moich (i nie tylko moich) ulubionych przepisów jest pesto pokrzywowe.

Ja przyrządzam to pesto w postaci naprawdę gęstej pasty! Przy pesto jest jednak wiele miejsca na improwizację, więc warto samemu dozować ilość migdałów (to one zapewniają gęstość).

A dlaczego w ogóle warto jeść pokrzywę? Jest zaskakująco zdrowa! A skoro dostępna za darmo, to aż szkoda nie korzystać z jej dobroczynnych właściwości. To czego należy pilnować, to aby zbierać w miejscach oddanych od dróg, bo ma tendencję do kumulowania metali ciężkich.

Pokrzywa zawiera zarówno witaminy rozpuszczalne w wodzie (C i z grupy B), jak i w tłuszczach (A, D, E, K) oraz składniki mineralne takie jak m.in. żelazo, cynk, magnez, wapń, fosfor i potas. Wpływa pozytywnie na choroby układu moczowego, trawienie, kręgosłup, obniża ciśnienie krwi czy też pobudza produkcję czerwonych krwinek. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, a nawet przeciwwirusowe! Spokojnie można zjadać do 100g dziennie świeżej pokrzywy. Kiedyś spotkałam się z informacją, że pokrzywy nie można jeść codziennie. Nie wiem skąd takie zalecenie, ja go nie stosuję.

Pokrzywa, nawet młoda, z przełomu kwietnia i maja, potrafi parzyć! Mnie zawsze palą palce po zbieraniu pokrzywy. Co prawda jest to parzenie słabsze niż latem, ale jednak występuje. Dlatego, ja zawsze pokrzywę sparzam. Nie chcę sobie w ten sposób parzyć przełyku. Czytałam, że straty podczas gotowania, blanszowania pokrzywy sa niewielkie, więc nie trzeba się bać sparzenia pokrzywy. ;)

Więcej przepisów na pokrzywę znajdziesz tutaj.

Smacznego dnia!



pesto z pokrzywy


ilość: słoiczek o pojemności 275ml
potrzebujesz: malaksera, blendera lub moździerza, piekarnika

SKŁADNIKI:

  • 60g liści młodej pokrzywy (ok. 7 garści)
  • od 60 do 120g migdałów (w zależności, czy chcesz rzadkie, czy naprawdę gęste pesto - na zdjęciu jest wersja ze 120g migdałów)
  • 120 ml oliwy lub oleju - ok. połowa wspomnianej szklanki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZEPIS:

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Migdały rozłóż na blaszce i umieść w piekarniku na ok. 10 min. Jeśli po 10 min, po otworzeniu piekarnika, nie czujesz lekkiego, migdałowego zapachu - zostaw je jeszcze na 1-2 min (po tym czasie powinien się już na pewno pojawić).

W międzyczasie sparz wrzątkiem listki pokrzywy.

Pokrzywę, podprażone migdały, oliwę, czosnek, sok z cytryny zblenduj/ rozetrzyj na dość jednolitą masę (nie musi być idealna).

Orientacyjny koszt całości: od ok. 6 do 10 zł

Orientacyjne BTW: 32 / 154 / 16


pesto z majowej pokrzywy

pesto z chwastów

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger