Sernik z białej czekolady
Sernik z białej czekolady z buraczaną polewą
i jadalnymi kwiatami
Ozdabiałam go na różne sposoby, ale warstwa śmietany barwiona sproszkowanym buraczkiem to mój nr jeden! :) Pięknie wygląda i ciekawie smakuje. Jeśli chcesz możesz dosłodzić tę warstwę, ale ja nie widzę takiej potrzeby. Sernik ten jest też bezglutenowy i - jak zawsze u mnie - bez spodu. Serniki na ogół nie mają potrzeby, by mieć spody. Trzymają się bez nich, a spody to dodatkowy wysiłek. Lubię kombinować w kuchni, ale serniki lubię bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. :)
Smacznego dnia!
ilość: ok. 12-14 kawałków
potrzebujesz: tortownicy 25/26cm, miksera, dużej miski, 2 garnków do rozpuszczania czekolady nad parą wodną
SKŁADNIKI:
- 1kg sera z wiaderka (jest mniej kwaśny niż twaróg, ale wybieraj tylko takie, które mają w składzie: śmietankę i kultury bakterii albo: serek śmietankowy i twaróg - inne się nie nadają, nigdy nie kupuj takich które mają w składzie dodatek: mleka, skrobi, mleka w proszku)
- 400g białej czekolady
- 5 jajek
- 200g śmietanki 36%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400g śmietanki 36%
- 1 łyżka sproszkowanego buraka
- opcjonalnie jadalne chwasty i kwiaty do dekoracji: u mnie są stokrotki, fiołki wonne i jasnota purpurowa
PRZEPIS:
Wszystkie produktu na sernik mają być w temperaturze pokojowej!Nad parą wodną rozpocznij rozpuszczanie białej czekolady. Gdy rozpuści się mniej więcej połowa, dodawaj partiami 200g śmietanki i mieszaj dokładnie. Pod koniec rozpuszczania czekolady, zanim masa będzie idealnie gładka, polecam już cały czas stać nad garnkiem i co chwilę mieszać. Białą czekoladę moim zdaniem bardzo łatwo zważyć. Rozpuszcza się również inaczej i nieco trudniej niż np. gorzka. Gotową, gładką masę odstaw do lekkiego ostygnięcia (masa nie może być gorąca, ale musi być wciąż płynna).
Piekarnik nagrzej do 175 stopni, a na dno piekarnika wstaw blaszkę z wrzątkiem.
Twaróg rozmiksuj wraz z jajkami, mąką i rozpuszczoną czekoladą (krótko, tylko do połączenia się składników).
Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem i piecz ok. 1h i 45min (ale ostateczna długość zależą od Twojego piekarnika). Najlepiej sprawdź sernik już po 1h i 20 min i wydłużaj tak bardzo, jak będzie potrzeba. U mnie optymalna długość to 1h 45min. Gotowy sernik jest ścięty z wierzchu i będzie zarumieniony po bokach.
Sernik studź najpierw w zamkniętym piekarniku (np. 20-30min), a potem coraz bardziej otwieraj drzwiczki. Gdy sernik całkowicie ostygnie, zdejmij obręcz tortownicy i włóż sernik do lodówki (przynajmniej na kilka godzin).
Tuż przed podaniem wlej do miski 400g śmietanki, przesiej do niej łyżkę sproszkowanego buraka (ale zamiast różowej polewy, możesz zrobić kakaową i dodać np. łyżkę lub dwie kakao). Wymieszaj masę za pomocą łyżki. Śmietanki nie ubijamy, a jedynie lekko zagęszczamy dodanym proszkiem.
Gotową masą wysmaruj wierzch sernika, a na koniec udekoruj ją. Wiosną polecam jadalne kwiaty i chwasty (tak jak za zdjęciu). Jeśli również chcesz użyć stokrotek, pamiętaj że na wieczór jej kwiaty zamkną się i nie będą już ładnie wyglądać. Stokrotki najlepiej użyć w ciągu dnia.
Sernik możesz podawać od razu, natomiast po ok. godzinie polewa mocniej zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz