Sałatka z podagrycznika
Prosta sałatka ziemniaczana z młodym podgrycznikiem
Podagrycznik to moim zdaniem jeden ze smaczniejszych chwastów! Ma ciekawy, jakby lekko orzechowy posmak z nutką korzenną... mi momentami przypomina w smaku nawet: mak! :D Naprawdę, ostatnio miałam takie skojarzenie jedząc surowy, świeży podagrycznik!
Samo zielsko, jak to chwast, nie sprawi że mocno się najemy, dlatego jeśli chcemy konkretniejszą sałatkę, to proponuję sałatkę ziemniaczaną. Wszystkie smaki super się w niej przenikają. Może stanowić konkretne danie, dodatek do obiadu (taka sałatka i ziemniaczki w jednym ;) ) albo kolację.
Jak odróżniać podagrycznika od innych roślin pisałam tutaj. W przepisie na naleśniki z podagrycznikiem.
Samo zielsko, jak to chwast, nie sprawi że mocno się najemy, dlatego jeśli chcemy konkretniejszą sałatkę, to proponuję sałatkę ziemniaczaną. Wszystkie smaki super się w niej przenikają. Może stanowić konkretne danie, dodatek do obiadu (taka sałatka i ziemniaczki w jednym ;) ) albo kolację.
Jak odróżniać podagrycznika od innych roślin pisałam tutaj. W przepisie na naleśniki z podagrycznikiem.
Najważniejszą różnicą jest moim zdaniem to, że podagrycznik ma 3 rozgałęzienia i na każdym z nich po 3 listki w bocznych rozgałęzieniach (lub po 2 listki, to też często może się zdarzyć). A jego łodyżka w przekroju jest trójkątna!
Podagrycznik można spotkać w miejscach wilgotnych, blisko wody. Bywa zmorą ogródka, ale moim zdaniem nie pleni się jakoś szczególnie mocno. Plewiąc ogródek warto go zjeść, zamiast wyrzucać, bo jest bardzo zdrowy!
Smacznego dnia
Smacznego dnia
ilość: ok. 4-5 porcji
potrzebujesz: piekarnika, blaszki, garnka, patelni
SKŁADNIKI:
- ok. 500-600g ziemniaków (wielkość jest orientacyjna)
- 50g liści młodego podagrycznika (ok. 5-6 garści)
- 5 łyżek łuskanego słonecznika
- 5 łyżek oleju lub oliwy (ew. kilka do wykończenia sałatki)
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki pieprzu
PRZEPIS:
Ziemniaki obierz, pokrój w docelową kostkę i gotuj we wrzątku ok. 10 min (pod przykryciem). Odcedź, wymieszaj z wszystkimi przyprawami i olejem/oliwą.Ułóż ziemniaki na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz ok. 25-30 min (aż ziemniaki będą miękkie).
Podagrycznik przepłucz (zrób to szczególnie dokładnie, gdy zbierasz go w lesie, pamiętaj o bąblowicy przenoszonej przez lisy), a ziarna słonecznika upraż na suchej patelni (do takiego koloru, jaki lubisz najbardziej).
Upieczone ziemniaki wymieszaj z podagrycznikiem i słoneczkiem. Jeśli chcesz, możesz jeszcze dodać odrobine oliwy (ja skrapiam jeszcze 1-2 łyżkami, ale możesz to pominąć).
Sałatkę podawaj na świeżo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz