Lemoniada fiołkowa bez cukru

Lemoniada fiołkowa bez cukru



Lemoniada fiołkowa bez cukru

Lemoniada fiołkowa

Lemoniada bez cukru

Lemoniady są smaczne, ale pijam je bardzo rzadko np. na imprezie czy weselu. :) Dookoła jest tyle cukru, że na co dzień nie widzę większego sensu w jego piciu.

Lemoniada z fiołków wonnych ma kwiatowy, ciekawy smak. Moim zdaniem nie potrzebuje cukru. To tak jakby pić wodę z cytryną, tyle że aromatyzowaną kwiatami. :) Nazwałam ją lemoniadą, bo jest schłodzona i ma lekko kwaskowaty smak. Ten kwiatowy napój jest też baaaardzo orzeźwiający! Świetnie gasi pragnienie.

Smacznego dnia :)


tak wygląda fiołkowy napar przed dodaniem do niego soku z cytryny! :)

Napar z fiołka wonnego

Napój z jadalnych kwiatów

Lemoniada z jadalnych kwiatów

Orzeźwiający kwiatowy napój


ilość: ok. 750ml
potrzebujesz: jedynie szklanek, sitka i dzbanka

SKŁADNIKI:

  • pół szklanki kwiatów fiołka wonnego
  • szklanka wrzątku
  • 500ml zimnej wody (może być z kranu, mineralna, gazowana - taka jaką lubisz pić)
  • soku z 1/3 cytryny (u mnie to wyszedł ok. 50g kawałek cytryny, licząc ze skórką)
  • do podania: kostki lodu, kilka plasterków cytryny, trochę świeżych fiołków (można je zjadać w trakcie picia lemoniady)

PRZEPIS:

Kwiaty fiołka zalej wrzątkiem i odstaw na noc (albo na cały dzień, jeśli chcesz podać lemoniadę wieczorem).

Z rana woda będzie miała kolor niebieski i przejdzie kwiatowym aromatem.

Przelej napar do innego naczynia i odcedź do z kwiatów. Czysty napar zalej sokiem z cytryny (obserwuj wtedy magiczną relację :) Napar z zielonego stanie się pięknie różowy!).

Rozcieńcz ten zimny napar ulubioną wodą. Im więcej jej dasz, tym kolor będzie jaśniejszy. Optymalna ilość to moim zdaniem 500ml, ale jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy kolor, daj jej mniej.

Dodaj kostki lodu, plasterki cytryny i żywe kwiaty. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Orientacyjny koszt całości: ok. 0,5 do 1 zł


Napój aromatyzowany kwiatami

Napój aromatyzowany fiołkami

Kwiatowa lemoniada


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger