Biszkopt kokosowy z galaretką i rabarbarem

Biszkopt kokosowy z galaretką i rabarbarem


 
 

To ciasto jest naprawdę pyszne!

Rabarbar de facto jest warzywem. Niektórzy zaliczają go jednak zarówno do warzyw, jak i owoców, bo nqjczęściej używa się go w ciastach i słodkich przysmakach. Dlatego dodałam obydwie kategorie do tego przepisu :)

Jestem wielką zwolenniczką obcinania cukru w różnych ciastach, ale tutaj nie polecam używać galaretki bez cukru (chyba że naprawdę lubisz mocne, kwaśne smaki  - galaretka z cukrem łagodzi ostry smak rabarbaru). Jeśli chcesz możesz zamiast "zwykłej" galaretki użyć przezroczystej galaretki bez cukru (z łatwością do kupienia na internecie) to osłodź ją erytrolem.

Nazwałam to ciasto biszkoptem, bo jest tak delikatne i mięciutkie, ale jest również mocno wilgotne :) Cięzko je idealnie scharakteryzować, ale biszkopt jest moim zdaniem najbliżej.

Ciasto może wytrzymać aż do tygodnia w lodowce! Zachował mi się w lodówce przez tyle czasu jeden kawałek i ciasto wciąż było dobre!

Smacznego dnia!

 

 

ilość: ok. 12 kawałków
potrzebujesz: tortownica 24/25cm, mikser, garnuszek


SKŁADNIKI:

  • 80g mąki kokosowej
  • 8 jajek
  • 110g cukru drobnego lub erytrolu, ksylitolu (w tej wersji ze zdjęcia użyłam akurat ksylitolu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 przezroczysta galaretka - użyłam typowej sklepowej, o smaku winogronowym, ale można też użyć galaretki bez cukru i dosłodzić samodzielnie, może być erytrolem. Nie polecam używać galaretki niesłodzonej ze względu na kwaskowość rabarbaru. Ciasto nie będzie wtedy smaczne. 
  • 2-3 łodygi rabarbaru


PRZEPIS:

Jajka ubij z cukrem/erytrolem i gdy będą jasne i puszyste, przesiej mąkę kokosową i proszek (dobrej jakości maka kokosowej spokojnie da się przesiać)

Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj (można łopatką, można mikserem).

Ciasto przelej  do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w 180 stopniach ok. 30 min. Ciasto ma się podnieść i mniej więcej podwoi objetość. Patyczke ma być suchy, a ciasto nie mooże być lepiące z góry (jeśli dotkniesz ciasto z góry i przylepia się do rak tak, ze odrywasz jego kawałki, to musisz dalej dopiekać).

Gotowe ciasto ostudź. Rabarbar pokrój w 1-2m kawalki i układaj na cieście. Możesz obierać, ale nie musisz. Ja część obrałam, część nie, dlatego jest fajny efekt kolorystyczny.

Przygotuj galaretkę wedle instrukcji na opakowaniu. Jeśli używasz przezroczystej galaretki bez cukru, dosłodź ją chociaż erytrolem, bo będzie zbyt wytrawnie (chyba, ze lubisz tak ostre, kwasne smaki).

Jeśli rabarbar nie jest ściśle upakowany, to po szybkim wlewaniu galaretki, może się przewracać Warto wlewać delikatnie lub partiami albo dać więcej rabarbaru.

Gotowe ciasto włóż do lodówki i pozostaw do stężenia galaretki (ja zostawiam na noc).


Orientacyjny koszt całości: +/- 12 zł


Orientacyjne BTW:

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger