Młody szpinak z makaronem i grzybami shimeji w sosie curry

Młody szpinak z fasolowym makaronem i grzybami shimeji w sosie curry 

 

 
 
To danie powstało całkowitym przypadkiem i jak to bywa w takich przypadkach okazało się pyszne! Do zrobienia w kilka chwil. Makaron można w sumie użyć dowolny, ale z czerwonej fasoli pasuje jak dla mnie wyjątkowo. Mamy wtedy zarówno mniej węgli, jak i bez glutenu :)

Smacznego dnia!

 

 

ilość: 2 bardzo syte porcje albo 3 mniejsze
potrzebujesz: patelni, garnka, podstawowych przyrządów


SKŁADNIKI:

  • 100g młodego szpinaku
  • 150g grzybów shimeji (opcjonalnie możesz też użyć pieczarek, smak będzie inny, ale danie i tak będzie smaczne)
  • 100g makaronu z czerwonej fasoli (możesz też użyć zwykłego albo innego rodzaju bezglutenowego)
  • 350ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • kilka rzodkiewek
  • garść szczypiorku
  • opcjonalnie kwiaty szczypiorku, jeśli posiadasz
  • kilka łyżek tłuszczu (przynajmniej 1-3 łyżki)
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie podsmażone żółtka jaj do podania


PRZEPIS:

Nastaw wodę na makaron. Ten z czerwonej fasoli gotuję ok. 5-7 min (czasem nie solę nawet wody)

Na patelni rozpuść tłuszcz i wrzuć oczyszczone grzyby shimeji. Smaż aż się przyrumienią

Następnie dodaj pastę curry, przemieszaj z grzybami i wlej mleko kokosowe. Wymieszaj aż pasta odpowiednio się rozpuści i gotuj do lekkiej redukcji sosu.

Dodaj umyty szpinak i gotuj aż liście lekko zwiędną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sos wymieszaj z makaronem i nakładaj na talerze (głębokie). Posyp plasterkami rzodkiewki (ilość wedle uznania) i szczypiorkiem, możesz tez użyć kwiatów szczypiorku, które maja super pikantny aromat i świetnie pasują do całości.

Osobno podsmaż żółtka jajek (możesz z tego zrezygnować, ale dla mnie to świetne uzupełnienie tego dania) i udekoruj nimi danie.


Orientacyjny koszt całości: +/- 24 zł

orientacyjne BTW:


 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger