Młody szpinak z makaronem i grzybami shimeji w sosie curry
Młody szpinak z fasolowym makaronem i grzybami shimeji w sosie curry
Smacznego dnia!
ilość: 2 bardzo syte porcje albo 3 mniejsze
potrzebujesz: patelni, garnka, podstawowych przyrządów
SKŁADNIKI:
- 100g młodego szpinaku
- 150g grzybów shimeji (opcjonalnie możesz też użyć pieczarek, smak będzie inny, ale danie i tak będzie smaczne)
- 100g makaronu z czerwonej fasoli (możesz też użyć zwykłego albo innego rodzaju bezglutenowego)
- 350ml mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry
- kilka rzodkiewek
- garść szczypiorku
- opcjonalnie kwiaty szczypiorku, jeśli posiadasz
- kilka łyżek tłuszczu (przynajmniej 1-3 łyżki)
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie podsmażone żółtka jaj do podania
PRZEPIS:
Nastaw wodę na makaron. Ten z czerwonej fasoli gotuję ok. 5-7 min (czasem nie solę nawet wody)
Na patelni rozpuść tłuszcz i wrzuć oczyszczone grzyby shimeji. Smaż aż się przyrumienią
Następnie dodaj pastę curry, przemieszaj z grzybami i wlej mleko kokosowe. Wymieszaj aż pasta odpowiednio się rozpuści i gotuj do lekkiej redukcji sosu.
Dodaj umyty szpinak i gotuj aż liście lekko zwiędną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sos wymieszaj z makaronem i nakładaj na talerze (głębokie). Posyp plasterkami rzodkiewki (ilość wedle uznania) i szczypiorkiem, możesz tez użyć kwiatów szczypiorku, które maja super pikantny aromat i świetnie pasują do całości.
Osobno podsmaż żółtka jajek (możesz z tego zrezygnować, ale dla mnie to świetne uzupełnienie tego dania) i udekoruj nimi danie.
Orientacyjny koszt całości: +/- 24 zł
orientacyjne BTW:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz