Kwiaty czarnego bzu w cieście kokosowym
Kwiaty czarnego bzu w cieście kokosowym
Smacznego dnia!
ilość: ok. 8-12 placów (dużo zależy od wielkości baldachów)
potrzebujesz: jedynie większej miski, trzepaczki (lub miksera), patelni (może być naleśnikowa, ale nie musi)
SKŁADNIKI:
- ok. 8-12 baldachów kwiatów czarnego bzu (dużo zależy od tego, jak duże będą)
- 4 jajka
- 40 g mąki kokosowej
- 120 ml mleka (użyłam zwykłego, ale może być też kokosowe albo inne roślinne(
- 4 łyżki erytrolu (można zamienić na cukier)
- olej do smażenia
PRZEPIS:
Baldachy czarnego bzu rozłóż na czymś białym (żeby wyszły ew. żyjątka).Jajka roztrzep dokładnie z mlekiem (wystarczy zwykłą trzepaczką). Dodaj mąkę, erytrol i wymieszaj.
Na patelnie dodaj tłuszcz, baldachy wkładaj do ciasta (gęstnieje z każdą minutą, więc dokładnie mieszamy baldachem w cieście). Pozwól, żeby nadmiar ciasta ściekł do miski i kładź na rozgrzaną patelnię.
Jeśli placki już dość mocno podsmażą się z dołu, a góra wciąż nie jest ścięta - łapię za łodyżkę i układam je poszczególnymi bokami, by masa łatwiej się ścięła.
Placki najlepiej smakują na świeżo. Tuż przed zjedzeniem odcinam łodyżki nożyczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz