Lasagne serowa z mięsem i szpinakiem

Lasagne serowa z mięsem i szpinakiem


Lasagne serowa z mięsem i szpinakiem

Lasagne mocno serowa

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne z mięsem i szpinakiem


To danie wyszło z potrzeby zagospodarowania szpinaku, który ogromnie rozrastał się w ogródku. Rzadko robię lasagne, ale to tak bardzo smakowało mojemu mężowi, że już 2 razy robiłam w tym sezonie i pewnie to nie ostatni raz. :)

Pyszne i bardzo treściwe, na długo zaspokaja głód. Idealny sposób na przemycenie szpinaku dla tych, którzy go nie lubią. Co prawda, to że szpinak ma mnóstwo żelaza to mit, ale jest bogaty w inne składniki, chociażby kwas foliowy.

Nie jest to szczególnie tanie danie, gdy używamy dobrej jakości mięsa i prawdziwego sera cheddar, ale jedna porcja oscyluje ostatecznie wokół 8 zł.

Smacznego dnia!



Mięso ze szpinakiem

Jadalne kwiaty szczypiorku

Lasagne szpinakowa

ilość porcji: ok. 6
potrzebujesz: naczynia żaroodpornego, 2 garnki, noża, misek, dużej łyżki lub trzepaczki


SKŁADNIKI:

  • 1kg łopatki (mielonej)
  • 1 dużo cebula 150-170g
  • ok 100g młodego szpinaku
  • 300g twardego sera typu cheddar (ale mogą być tez inne tańsze sery w kawałku chociazby edamski)
  • 10-12 płatów lasagne
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
sos beszamelowy:
  • 5 łyżek masła + do wysmarowania formy
  • 4 łyżki maki
  • 800g mleka (ocieplone!)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2-3 szczypty soli
  • szczypta pieprzu
opcjonalnie:
  • zielenina do posypania (liście szpinaku, botwinki czy natka pietruszki)
  • jadalne kwiaty szczypiorku (smacznie się komponują w sezonie)

PRZEPIS:

Mięso podsmaż, a pod koniec dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż całość do lekkiego przyrumienia się cebuli. Dopraw 1 łyżeczką soli i 1 pieprzu.

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a szpinak nieco drobniej posiekaj lub porwij.

W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę wymieszana z przyprawami, a gdy zrobi się gęsta, jednolita masa, dolewaj powoli mleko, cały czas mieszając (łyżką albo trzepaczką). Mieszaj powstały sos aż go zgęstnienia. Beszamel zaleca się robić na bardzo małym ogniu, ale ja czasem przyspieszam sobie robotę i podkręcam (wtedy trzeba jednak zachować dużą czujność).

W większym garnku zagotuj wodę i podgotuj płaty lasagne. Wrzucaj po kilka i uważaj, by się nie skleiły. Gotuj każdy płat ok. 3 minut. Możesz to pominąć, ale dla mnie tak podgotowane płaty są zwyczajnie smaczniejsze. ;)

Naczynie żaroodporne wysmaruj lekko masłem. Wylej 3 łyżki beszamelu i ułóż na tym płaty lasagne, tak by mniej więcej przykrywały całość (u mnie to były 3 niecałe płaty).

Następnie wyłóż ok. 50g tartego sera, na to połowę podsmażonego mięsa i znów ok. 50g sera (czyli 1/6 całości).

Zalej to 3 łyżkami beszamelu. Na to znów płaty lasagne (ok. 3 niecałe), następnie 10 łyżek beszamelu i posiekany szpinak. Znów 10 łyżek beszamelu i płaty lasagne (ok. 3 niecałe)

Na to wyłóż 50g sera i pozostałe mięso. Potem znów 50g sera i kilka łyżek beszamelu. Następnie ostatnie płaty lasagne, kilka łyżek beszamelu, reszta szpinaku i na koniec równomiernie rozsmaruj na szpinaku sos beszamelowy. Całość posyp resztą żółtego sera.

Piecz ok 45-50 min w 175 stopniach

Na 5 ostatnich minut odkryj naczynie by ser mocniej się przypiekł.

Dodatkowe wskazówki:
- Możesz też zrezygnować z mięsa, a w to miejsce dać bardzo dużo szpinaku i posiekanej, podsmażonej cebulki.

Orientacyjny koszt całości: +/- 50 zł

Orientacyjne BTW:

Lasagne serowa

Lasagne z serem cheddar

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger