Batony czekoladowe z sezonowymi owocami

Mrożone batony czekoladowo-orzechowe z sezonowymi owocami


Batony czekoladowe z sezonowymi owocami

Batony z letnimi owocami

Batony z masła orzechowego


Zapraszam na pyszną, sezonową przekąskę! Na upały w sam raz, ponieważ te batony warto... zamrozić!

Są naprawdę sycące, więc spokojnie może stanowić np. słodką kolację. Owoce można użyć dowolne, im mniejsze, tym będą mniej twarde :)

Smacznego dnia!




Batony czekoladowe

Keto batony czekoladowe


ilość: ok. 12 kawałków
potrzebujesz: tortownicy/formy (18 na 28 lub 24cm) albo mniejszych foremek, garnków do podgrzewania nad parą

SKŁADNIKI:

  • 200g masła orzechowego
  • 200g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżeczki kakao (używam surowego)
  • 200-400g dowolnych owoców (polecam jagodowe)
  • opcjonalnie: drobne orzechy lub nasiona do posypania (ja posypałam odrobinę łuskanymi nasionami konopii)

PRZEPIS:

Gorzką czekoladę rozpuść wraz z masłem nad parą wodną. Pod koniec dodaj masło orzechowe, przesiej kakao i wymieszaj na gładką masę.

Wlej masę do formy/tortownicy i na wierzchu ułóż (lekko wciskając) wybrane owoce.

Umieść tortownicę w zamrażalniku (jeśli masz mały zamrażalnik możesz np. w kilku mniejszych formach) na kilka godzin.

Po wyjęciu z zamrażalnika pokrój na kawałki i jedz na świeżo. Przechowuj w lodówce, a jeszcze lepiej w zamrażalniku, ale wtedy nie można trzymać zbyt długo, bo owoce będą coraz twardsze.


Orientacyjny koszt całości: +/- 17 zł

Orientacyjne BTW:

Batony czekoladowe z masłem orzechowym

Mrożony deser na lato




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger