Batony czekoladowe z sezonowymi owocami
Mrożone batony czekoladowo-orzechowe z sezonowymi owocami
Są naprawdę sycące, więc spokojnie może stanowić np. słodką kolację. Owoce można użyć dowolne, im mniejsze, tym będą mniej twarde :)
Smacznego dnia!
ilość: ok. 12 kawałków
potrzebujesz: tortownicy/formy (18 na 28 lub 24cm) albo mniejszych foremek, garnków do podgrzewania nad parą
SKŁADNIKI:
- 200g masła orzechowego
- 200g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 4 łyżeczki kakao (używam surowego)
- 200-400g dowolnych owoców (polecam jagodowe)
- opcjonalnie: drobne orzechy lub nasiona do posypania (ja posypałam odrobinę łuskanymi nasionami konopii)
PRZEPIS:
Gorzką czekoladę rozpuść wraz z masłem nad parą wodną. Pod koniec dodaj masło orzechowe, przesiej kakao i wymieszaj na gładką masę.Wlej masę do formy/tortownicy i na wierzchu ułóż (lekko wciskając) wybrane owoce.
Umieść tortownicę w zamrażalniku (jeśli masz mały zamrażalnik możesz np. w kilku mniejszych formach) na kilka godzin.
Po wyjęciu z zamrażalnika pokrój na kawałki i jedz na świeżo. Przechowuj w lodówce, a jeszcze lepiej w zamrażalniku, ale wtedy nie można trzymać zbyt długo, bo owoce będą coraz twardsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz