Sernik z masła orzechowego z malinami

Sernik śmietankowo-orzechowy z malinami
(moooocno orzechowy!)


Sernik z masła orzechowego z malinami

Sernik śmietankowo-orzechowy

Sernik z twarogu śmietankowego

Uwielbiam masło orzechowe, ale większość ciast pieczonych ma dla mnie zbyt słabo orzechowy smak. Tarty czy batony na zimno to co innego, ale sernika pieczonego jeszcze nie jadłam odpowiednio intensywnego.

Do stworzenia własnych proporcji na sernik z masła orzechowego podchodziłam kilka razy. Poniosłam parę porażek, ale w końcu wyszło mi takie połączenie, z którego jestem usatysfakcjonowana. :) Ponad 0,5 kg masła orzechowego... ale warto było! :D

Sernik ma smak orzechów, polewa czekoladowa również zawiera masło orzechowe, a maliny to taka "wisienka na torcie".

Maliny cudownie pasują do takiego zestawienia! Ich słodko-kwaśny smak idealnie przełamuje - jakby nie patrzeć - nieco zamulające smaki!

Można testować połączenia z innymi lekko kwaskowatymi, orzeźwiającymi owocami, a zimą z jakimś niskosłodzonym, kwaskowatym dżemem (np. z czarnej porzeczki).

Sernik jak prawie zawsze u mnie: bez spodu. Takie lubię najbardziej. :)

Smacznego dnia!


Sernik śmietankowo-orzechowy z malinami

Sernik mocno orzechowy


ilość: 12-14 kawałków
potrzebujesz: tortownicy 24cm, dużej miski, miksera, blaszki do pieczenia w parze wodnej


SKŁADNIKI:

  • 350g masła orzechowego (gładkiego)
  • 450g twarogu sernikowego (używam z wiaderka, ale dobrej jakości, nie może mieć w składzie mleka czy skrobiowych dodatków*)
  • 200g twarogu śmietankowego
  • 5 jajek
  • 120g erytrolu (albo cukru)**
polewa:
  • 100g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 200g masła orzechowego (tu polecam z kawałkami orzechów, ale może być też zwykłe) + dodatkowa ilość do "przyczepienia" malin do polewy
  • ok. 150g malin (lub więcej)

*Przy słabej jakości, wodnistym, serze, sernik nie będzie miał prawidłowej konsystencji. On i tak jest delikatny, więc przy słabym serze może lekko płynąć.

**Polecam ertytrol francuski. Można znaleźć twierdzenia, że francuski i chiński niczym się nie różnią, ale mój węch mówi coś zupełnie innego. Francuski wręcz pachnie lekko wanilią, a chiński - niestety - chamskim metalem. Także ciężko mi uwierzyć, że obydwa "rodzaje" są takiej samej jakości. Metaliczny posmak to domena chińskiego ertytrolu.

PRZEPIS:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

W dużej misce umieść wszystkie składniki na sernik i rozmiksuj krótko na gładką masę.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i piecz w 170 stopniach ok. 110 -115 min. Na dole piekarnika umieść blaszkę z wrzątkiem, by tworzyła w piekarniku parę.

Gdy sernik będzie gotowy (ścięty z wierzchu) studź go etapami. Najpierw pozostaw zamknięty, ale wyłączony piekarnik, a potem powoli otwieraj coraz bardziej. Na koniec wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Możesz zostawić na noc, a następny dzień włożyć już do lodówki bez bocznej obręczy.

Następnego dnia (lub gdy sernik całkowicie się ostudzi) nad parą wodną rozpuść masło z czekoladą, a na koniec dodaj masło orzechowe. Uzyskaną gładką masę wylej na sernik i włóż do lodówki, by polewa stężała. Na koniec po bokach wylej trochę masła orzechowego i "przyklej" na masło orzechowe maliny.


Orientacyjny koszt całości:
Orientacyjne BTW:


Pieczony sernik z masła orzechowego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger