Malinowy deser z nasion bazylii

Malinowy deser z nasion słodkiej bazylii (lub chia)



Malinowy deser z nasion bazylii

Malinowy deser z nasion słodkiej bazylii

Kolacja z nasion chia lub słodkiej bazylii

Keto deser z malinami

Nasiona słodkiej bazylii są bardzo podobne do nasion chia. Pęcznieją w podobny sposób i można je stosować w zasadzie wymiennie (tylko chia używamy więcej niż bazylii). To co je głównie odróżnia to... czas pęcznienia. Chia potrzebują kilka godzin, by odpowiednio żelować, a nasiona słodkiej bazylii, zaledwie kilka minut!

Z tego powodu świetnie się sprawdzą jako deser, kolacja, przekąska dla niezapowiedzianych gości, czy wtedy gdy nagle najdzie nas ochota na taki żelujący posiłek.

Nasiona słodkiej bazylii mają dużo błonnika (50g na 100g!) i zawierają antyoksydanty. Ponoć poprawiają koncentrację i sprawność umysłu. ;)

Ten deser jest bardzo lekki, ale dzięki nasionom dość sycący. Poza cukrem z malin i odrobiny gorzkiej czekolady nie zawiera już wcale cukru i nie polecam dodawać żadnego słodzidła. Jest wystarczająco pysznie. ;)

Warto wypróbować, a jeśli nie chcesz kupować nasion bazylii (są drogie) spróbuj z chia. Natomiast dzięki nasionom słodkiej bazylii mamy słodką kolację lub deser w 20 minut.

Smacznego dnia!



Deser bez cukru

Bezglutenowy deser z malinami

Keto deser w pucharkach


ilość: 4 porcje
potrzebujesz: blendera, miksera lub trzepaczki i pucharków

SKŁADNIKI:

  • 300g malin
  • 200ml wody
  • 50g nasion (nasion chia ok. 85g)
  • 400g śmietanki (ja używam 36%)
  • 20g (lub więcej) gorzkiej czekolady
  • dowolna ilość świeżych malin do dekoracji (ja użyłam malin czerwonych, czarnych oraz białej morwy)

PRZEPIS:

Maliny zblenduj z wodą. Następnie wymieszaj z nasionami i zostaw na kilka minut. Ja polecam aż 15 min - 30 min (im dłużej tym będą ładniej żelować, ale nie trzeba ich odstawiać na kilka godzin jak chia).

Jeśli używasz nasion chia zostaw je na kilka godzin lub nawet całą noc i koniecznie przemieszaj ze 2-3 razy na początku (przy nasionach bazylii nie musisz kilka razy mieszać, a nasiona pęcznieją momentalnie)

Śmietankę ubij na sztywno. Ja nie dodaję żadnego cukru czy innego słodzidła, ale Ty możesz użyć.

Malinową masę rozłóż do pucharków, przykryj bitą śmietanką. Na koniec udekoruj startą gorzką czekoladą i owocami. Świetnie pasuje tez kruszone kakao czy płatki migdałowe.

Orientacyjny koszt całości: +/- 14 zł

Orientacyjne BTW: 20 / 163 / 65


Deser w 15 minut

Malinowy deser bez cukru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger