Sałatka z bobu i nasturcji
Letnia sałatka z bobu i nasturcji
Nasturcja to wspaniały jadalny kwiat. Można jeść zarówno kwiaty, jak i liście. Smakują nieco jak rzeżucha, chociaż kwiat jest moim zdaniem intensywniejszy w smaku niż liście.
Choć sałatki nie kojarzą się z czymś konkretnym, to jednak kwiaty w połączeniu z bobem stają się sycącym daniem.
Usłyszałam, że to danie jest nieoczywiste i intrygujące, ale od osoby, która... brała dokładkę, więc nie było to tylko grzeczne wybrnięcie z sytuacji. Sałatka naprawdę smakowała! :)
Spróbuj, może Tobie rownież się spodoba.
Nasturcję ciężko chyba kupić, ale warto zasadzić w ogródku, na działce czy nawet na balkonie.
Smacznego dnia!
ilość: jako dodatek do obiadu 4-5 porcji, jako samodzielne danie ok. 2 porcje
potrzebujesz: jedynie garnka i patelni oraz jakiejś miski i łyżki
SKŁADNIKI:
- ok. 200g bobu
- 2 garście liści nasturcji (ok. 30g)
- 2 garście kwiatów nasturcji (ok 40g)
- 4-5 łyżek nasion słonecznika
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku (polecam świeżo mielone)
PRZEPIS:
Bób ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Młodziutki bób jest gotowy już po zaledwie 5-7 minutach, ale starszy potrzebuje nawet 20 min.
Jeśli lubisz bób w skórkach, pozostaw je. Ja zawsze bób obieram ze skórek i tak robię też do tej sałatki.
Na suchej patelni podpraż nasiona słonecznika.
Opłucz liście i kwiaty nasturcji, następnie liście lekko porwij lub posiekaj.
W misce wymieszaj bób, nasturcję, słonecznika, dodaj oliwę, a na koniec dodaj soli i pieprzu do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz